Opel Blitz Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Opel Blitz Tamiya 1:35

Postprzez Szyszek » sobota, 14 września 2013, 19:27

Witam. To mój pierwszy wpis na forum. W sklejaniu modeli nie stoję na bardzo wysokim poziomie ,ale jakieś doświadczenie mam :) W tym temacie zaprezętuję postępy z budowy Opla służącego w armii niemieckiej w czasie inwazji na Polskę w 1939 roku. W moim projekcie wóz walczył w 6 kompanii należącej do 86 dywizji piechoty zmotoryzowanej wchodzącej w skaład 10 armii pancernej. Proszę o zrozumienie jakiś moich głupich błędów, Jak również o pomoc ... :) Tutaj przesyłam część podwozia ,które pomalowałem.

Obrazek
Obrazek

Jako ,że chodzę jeszcze do szkoły :) następny post za tydzień prawdopodobnie zobaczycie wtedy rurę wydechową i resory
Szyszek

Reklama

Re: Opel Blitz Tamiya 1:35

Postprzez Siema » poniedziałek, 16 września 2013, 22:05

Witamy na Forum :)

Jakim kolorem malowałeś ramę? Wygląda dość ciemno, ale może to wina zdjęć.
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Szyszek » środa, 18 września 2013, 15:34

Witam
Ramę malowałem kolorem czarnym Vallejo Na przyszłość postaram się robić lepsze i dokładniejsze zdjęcia :)
Szyszek

Postprzez Siema » środa, 18 września 2013, 16:24

Szyszek napisał(a):Witam
Ramę malowałem kolorem czarnym Vallejo Na przyszłość postaram się robić lepsze i dokładniejsze zdjęcia :)

Tak właśnie mi się wydawało. Rama w Blitzach powinna być w kolorze nadwozia, czyli w Twoim przypadku Panzergrau(?) z tego co pamiętam. Malujesz pędzlem?
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Szyszek » środa, 18 września 2013, 17:04

Tak, bardzo dzięki za radę i się do niej zastosuję :) Główny kolor to będzie German Grey Tamiya ze spreyu.
Szyszek

Postprzez Szyszek » sobota, 21 września 2013, 19:11

Witam ponownie,zgodnie z zapowiedziami wrzucam kolejny etap budowy Opla. Dzięki za dotychczasowe rady :)
Obrazek
Rura zgodnie z zaleceniami instrukcji została pomalowana na kolor Red Brown.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
To jest farba ,ktora będzie głównym kolorem. Nie wiem czemu zdjęcie ,,przewróciło się na bok''
Obrazek

Mam również pytanie. Czy tylko ja mam od pewnego czasu problemy z wejściem na forum :?:
Szyszek

Postprzez Siema » niedziela, 22 września 2013, 20:52

Widzisz, lepsze zdjęcia i widać więcej :)
Musisz staranniej oczyszczać części przed sklejaniem. Na drugim zdjęciu widać np na resorach nadlewki, ślady po łączeniu form przebiegające wzdłuż środkiem resora. Trzeba je delikatnie usunąć przed sklejaniem. Osobiście używam do tego skalpela i delikatnie zdzieram posuwając ostrzem wzdłuż nich uważając, aby nie uszkodzić właściwej powierzchni części. To proste ale bardzo ważne dla ogólnego wyglądu.

Pomaluj też widoczne elementy silnika na inny kolor, czarny bądź bardzo ciemny szary, urozmaicisz podwozie kolorystycznie.

Wydech wygląda ładnie :)

Miejscami masz chyba za grubą warstwę farby szarej, musisz wyczuć puszkę a to trochę trudne, ponieważ spray nie daje takiej kontroli nad farbą jak aerograf. Ważne, zeby nie trzymać dłużej w jednym miejscu tylko malować płynnymi ruchami i jak najcieńszą warstwą.

Działaj dalej :)
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Szyszek » niedziela, 22 września 2013, 21:19

Dziękuję bardzo za ocenę pracy :) Poniżej widać efekty moich dalszych zmagań z gruchotem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na razie nie zmieniłem nic o czym mówiłeś .Wynikało to z braku czasu ale pzmienię to za tydzień.
Szyszek

Postprzez Szyszek » wtorek, 1 października 2013, 16:57

Przepraszam, że w ten weekend nie było żadnego ubdatu ,ale przyjechała do mnie rodzina :-/ W nie długom czasie postaram się nadrobić zaległości. Teraz powiem tylko, że zrobiłem przednie koła i zdobyłem areograf. :)
Szyszek

Postprzez Andrzej Wasilewski » wtorek, 1 października 2013, 18:01

Nadal musisz zeszlifować przesunięcia form na ramie i resorach. Nakładanie farby z puchy poćwicz na jakimś kawałku plastiku. Dobrze rozmieszaj farbę i nie staraj się pokrywać całości na raz, rób kilka cienkich warstw, zresztą kolega Siema już o tym pisał.

Masz aerograf to dobrze ale poćwicz malowanie na jakimś złomie modelarskim zanim zaczniesz malować model.
Andrzej Wasilewski

Postprzez Szyszek » wtorek, 1 października 2013, 18:50

Nadal musisz zeszlifować przesunięcia form na ramie i resorach.
Masz na myśli ślady po łączeniach form ?
Szyszek

Postprzez Siema » wtorek, 1 października 2013, 19:10

Obrazek

Zaznaczone na czerwono. To są ślady do usunięcia. Potrenuj malowanie aero na jakimś starym modelu, to wbrew pozorom sztuka którą trzeba na spokojnie przećwiczyć aby nie zniszczyć aerografu i modelu i nie zjeść połowy opakowania nerwosolu :)
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Andrzej Wasilewski » środa, 2 października 2013, 09:51

Szyszek napisał(a):Nadal musisz zeszlifować przesunięcia form na ramie i resorach.
Masz na myśli ślady po łączeniach form ?

Zwał jak zwał, najważniejsze żebyś to zeszlifował. Weź też bardzo drobny papier ścierny i zeszlifuj zacieki farby.
Andrzej Wasilewski

Postprzez Szyszek » niedziela, 17 listopada 2013, 22:11

Witam ponownie, wiem tępo nie jest powalające, ale starałem się robić model dokładnie i porządnie. Od czasu otrzymania poprzednich rad poprawiałem kolejne niedoróbki i wady, ale dopiero teraz stwierdziłem , że zrobiłem wystarczająco dużo. A więc oto co zrobiłem:
-kabina
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Papiery wystające ze schowka na przeciwko pasażera w moim zamyśle miały być mapą. Jeżeli wie ktoś może czy nie powinna tam znajdować się tam inna rzecz, proszę o informację.
-podwozie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Proszę o pomoc jeżeli popełniłem gdzieś błąd i o ogólną ocenę pracy :)
Szyszek

Postprzez Szyszek » niedziela, 15 grudnia 2013, 19:29

Witam, w środku kabiny wszystko jest już zrobione. Nie mogę jeszcze jej zamknąć ponieważ czekam jeszcze na farbki do pomalowania kierowcy i pasażera ,więc na razie jest złożone bez kleju.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W trakcie przerwy świątecznej mam nadzieję skończyć model.
Szyszek

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat