Avro Lancaster Revell 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Avro Lancaster Revell 1:72

Postprzez HubertK » niedziela, 11 stycznia 2009, 00:26

Witam wszystkich!
W związku że to jest mój pierwszy post na PWM'ie to wypada się przedstawić :D
Jestem Hubert, pochodzę z Krotoszyna, modelarstwem się zajmuję od wielu lat. Niektórzy być może mnie kojarzą z modelwork'a. Zajmuję się lotnictwem z II wojny światowej, oczywiście w skali 1:72.
A teraz o Lancasterze
Postanowiłem jak najdokładniej odwzorować szczegóły tego samolotu. Oferta Revella mimo że dość rozbudowana, była dla mnie nie wystarczająca. Zdecydowałem się więc na próbę odwzorowania przedziału nawigatorów, miejsca dla pilota i przedziału bombardiera praktycznie od zera. Ponadto mam plany aby wzbogacić gondole podwozia i ulokować żywiczny silnik zamiast tego od Revella.
ObrazekObrazekObrazek
poprawki w konstrukcji, parę drobiazgów i fotele
Obrazek
stan kokpitu na chwilę obecną
Obrazek
namalowane nity i przetarcia..

I teraz mam kilka pytań:
Jaki odcień zieleni odpowiada podkładowi stosowanemu w lancasterach?
Czy dodatkowo brudzić kokpit czy jest ok?
Fotele są ok? to jasnobrązowe coś przypomina torbę ze spadochronem?

Będę się starał jak najczęściej aktualizować temat ;o) Niestety moja polonistka skutecznie mi ogranicza czas na modelarstwo :evil:

Pozdrawiam!

Edit: Walczyłem o te miniatury, ale wiele nie zwojowałem...
Ostatnio edytowano czwartek, 19 lutego 2009, 16:10 przez HubertK, łącznie edytowano 3 razy
HubertK

Reklama

Re: Avro Lancaster Revell 1:72

Postprzez Aleksander » niedziela, 11 stycznia 2009, 07:39

Nie wypowiem się merytorycznie na zadane pytania - wielosilnikowe samoloty, to nie moja działka, ale powiem szczerze - podoba mi sięto co widzę ! Z przyjemnością będę obserwował temat !
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Artur Rzepka » sobota, 24 stycznia 2009, 17:09

No to i ja dodam słów kilka, z racji posiadania tego samego modelu na warsztacie.
Uwaga nr 1 : jeżeli budujesz samolot bez radaru H2S to nie powinno być tam tych elementów zaznaczonych na czerwono

Obrazek

Uwaga nr 2: w tym przypadku chodzi o coś, co trudno, a właściwie już nie będzie można teraz naprawić. Okienko zaznaczone na żółto było we wszystkich wersjach lancastera.

Obrazek
~W Internecie bądź sobą. Chyba że jesteś chamem. Wtedy bądź kimś innym.
Artur Rzepka

Postprzez Ostach » środa, 28 stycznia 2009, 08:11

Artur Rzepka napisał(a):Okienko zaznaczone na żółto było we wszystkich wersjach lancastera.

A czy ono przypadkiem nie jest zamaskowane tylko?
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez HubertK » środa, 28 stycznia 2009, 15:18

Artur Rzepka napisał(a):No to i ja dodam słów kilka, z racji posiadania tego samego modelu na warsztacie.
Uwaga nr 1 : jeżeli budujesz samolot bez radaru H2S to nie powinno być tam tych elementów zaznaczonych na czerwono

Uwaga nr 2: w tym przypadku chodzi o coś, co trudno, a właściwie już nie będzie można teraz naprawić. Okienko zaznaczone na żółto było we wszystkich wersjach lancastera.

Ad 1 Że hę? :-> Mógłbyś powiedzieć coś więcej o tym?
Ad 2 Nie, w kanadyjskiej wersji nie było.

chyba zapomniałem dodać, że przy budowie wzoruję się na egzemplarzu Lancastera stojącego w Imperial War Museum Duxford ;o) :

ObrazekObrazek

Malowanie jednak będzie pudełkowe :-|
Ostatnio edytowano czwartek, 19 lutego 2009, 16:12 przez HubertK, łącznie edytowano 1 raz
HubertK

Postprzez Artur Rzepka » środa, 28 stycznia 2009, 19:59

Ad 2 Nie, w kanadyjskiej wersji nie było.

O ile pamiętam kanadyjczycy robili Lancastery w wersji mk.X. Z racji braku możliwości dotarcia do dokumentacji z powodu takiego, że cały pokój jest zagracony, gdyż właśnie go maluję, to tak na szybko wpis z Wikipedii:

Lancaster Mk. X (B.Mk X) - wersja budowana w Kanadzie, z silnikami Packard Merlin 38 a potem 224, ze zmodyfikowanym wyposażeniem kabiny i zmodyfikowaną instalacją elektryczną. Na ostatnich egzemplarzach montowano wieżyczki jak w wersji Mk. VII. Zbudowano 430 sztuk.

Więc nie radziłbym opierać się na zdjęciach tego Lancastera.

Co do radaru H2S:
Zdjęcie instalacji będącej na zewnątrz (jak widać niezabudowana, tzn. bez charakterystycznej kroplowej osłony):
http://www.lancastermuseum.ca/photos/p_h2s2.jpg
i instalacji wewnątrz :
-przedział nawigatora http://website.lineone.net/~norman.groom/lanc_website/images/lanc_5.jpg
-przedzial radiooperatora (lewy dolny róg, wszystko jest tam napisane) http://website.lineone.net/~norman.groom/r1155.htm

Jeśli robisz malowanie pudełkowe, to pomimo argumentów podanych wcześniej, na 100% jest te boczne okienko . Wystarczy spojrzeć tu (zdjęcie ze strony www.ww2aircraft.net):
Obrazek
Wystarczy spojrzeć pod nogę jednego z członków załogi :)
Artur Rzepka

Postprzez spiton » środa, 28 stycznia 2009, 21:37

No i zepsułeś Hubertowi zabawę. :-))))
Ale ciekawie było dowiedzieć się czegoś o Lancasterze :-))
spiton

Postprzez Artur Rzepka » środa, 28 stycznia 2009, 21:47

Dlaczego? Przecież zawsze istnieje możliwość zrobienia Lanca w wersji mk.X :P . Gorzej by było, jakbym pokazał, jak Revell skopał linie podziału na kadłubie i na skrzydle (chociaż każde plany to trochę inne ich rozmieszczenie , zwłaszcza na skrzydle, ale cóż...). To dopiero robi się " śmiechowo" i dlatego narazie zraziłem się do tego modelu :x, bo to skutecznie zniechęca do dalszej roboty ...
Artur Rzepka

Postprzez HubertK » czwartek, 29 stycznia 2009, 16:14

Hmm... To w takim razie zrobię 2 lancastery w 1 :mrgreen: a tak serio to już sam nie wiem co robić. Okienko można zawsze wyłamać i spolerować(robiłem tak z sąsiednim). Nie dorosłem jeszcze w modelarstwie do modyfikowania linii podziałów blach więc skoro one są nieodpowiednie, to pal licho i wnętrze też będzie trochę nieodpowiednie ;o) .

A takie pytanie: W wersji MK III i kolejnych nie było tych podłużnych okienek prawda?

Dzięki za uwagi! :)

pzdr
HubertK

Postprzez Artur Rzepka » czwartek, 29 stycznia 2009, 20:30

Chciałbym przy okazji pociągnąć sprawę planów. osobiście nie wiem czemu, ale każde, które widziałem, to inna interpretacja przebiegu lini podziałowych. Chciałem także napisać , że konia z rzędem temu, kto pokaże mi na kadłubie lanca jakąś linię :P , ale znalazłem to zdjęcie w wysokiej rozdzielczości (ah, jakie piękne te nity :mrgreen: ) i sami popatrzcie tu
http://site-images.ws/images/cust/38166857902432609029818574676150019631/PICT1145.JPG

a teraz na fragment planów lanca z AJ Press (zawsze mi sie wydawało, że tam gdzie linia podziału tam podwójny rząd nitów):

Obrazek

ja kilka linii dojrzałem, a reszta???
A co do okienek, to chyba zależało od serii produkcyjnej a nie od wersji, jeszcze to bynajmniej sprawdzę.

P.S.: Sprawdź email, coś ci wysłałem ;o)
Artur Rzepka

Postprzez HubertK » czwartek, 29 stycznia 2009, 22:01

I teraz rodzi się pytanie: Który wydawca ma rację :P
Teraz muszę się psychicznie przygotować do operacji naprawienia okienka :->
HubertK

Postprzez Artur Rzepka » piątek, 30 stycznia 2009, 13:25

Myśl o tych liniach nie dawala mi spokoju i... okazało się, że Aj Press ma rację. Praktycznie tych linii na powierzchni kadłuba przez te nity nie widać:

Obrazek
Artur Rzepka

Postprzez HubertK » czwartek, 19 lutego 2009, 13:12

2 tygodnie oddechu więc można zabrać się do pracy :)
Skończyłem kokpit :!: Udało mi się naprawić okienko.
ObrazekObrazek
Ponadto zacząłem kombinować z lukiem bombowym. Bomby są gotowe do pomalowania, zrobiłem też maszynkę do malowania pasków.
Obrazek
Moje pytanie: Czy te odrutowanie jest w porządku czy lepiej sobie odpuścić?

Wreszcie zamówiłem trochę blach i żywic do Lanca, w tym żywiczny silnik 8-)

A tak z innej beczki: jak zmodyfikować kod tak aby zamiast dużych zdjęć pojawiły się regulaminowe miniaturki? (Używam photobuckt'a)
Ostatnio edytowano czwartek, 19 lutego 2009, 15:58 przez HubertK, łącznie edytowano 1 raz
HubertK

Postprzez Gienek » czwartek, 19 lutego 2009, 15:00

Obrazek

Obrazek

Możesz też wygenerować z Photobucket kod z miniaturką i w pierwszym członie kodu podmienić adres obrazka pełnego (ten niebieski).
Kiedyś PHotobucket generował dobry dla naszych celów link. Wprowadzono jednak zmiany na życzenie użytkowników (dostęp jednocześnie do galerii - następnych zdjęć). Co prawda nowy link nie generuje żadnych reklam ale nie tak umawialiśmy się w regulaminie forum ;o)
Gienek

Postprzez Cichociemny » czwartek, 19 lutego 2009, 15:20

Gienku, chyba nie sugerujesz aby kolega każdy adres modyfikował ręcznie, jak odpowiednie linki można otrzymać automatycznie.
Poza tym, tekst jako obrazek!?

HubertK napisał(a):A tak z innej beczki: jak zmodyfikować kod tak aby zamiast dużych zdjęć pojawiły się regulaminowe miniaturki? (Używam photobuckt'a)

Zaznaczasz interesujące Cię obrazki i dajesz "Generate HTML and IMG Code", na forum wklejasz linki z pola "IMG clickable thumbnails for message boards - recommended" i masz miniaturki które po kliknięciu otwierają pełne zdjęcie (ważne: w opcjach albumu, w polu "album settings", możliwość "Images Link Back To Album" musi być niezaznaczona).
Cichociemny

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat