Model pochodzi z zestawu "Bomber re-supply set" który ostatnio wydał Airfix. "tilly" to nazwa małych pick-upów używanych przez brytyjską armię, samochody te produkował m.in. Austin, Hilman i właśnie Standard. Zestawowy model przedstawia przedwojenną wersję z "normalną" osłoną chłodnicy (w toku wojennej produkcji wprowadzono wersję uproszczoną). Większość tych samochodów służyła w RAFie i takie malowanie zapewnia producent. Jedyna różnica w tym, że proponowane malowanie jest plamiaste, z końca wojny, a ja swój model wykonałem jako wczesny, niebieski. Co prawda już po pomalowaniu spotkałem się z informacją że RAF Blue był użyty dopiero po wojnie, ale że od czasu do czasu na wojennych zdjęciach trafiają się różne niebieskie samochody postanowiłem że mój zostanie niezielony, nawet jeśli będzie jednocześnie niehistoryczny.
W modelu dokonałem drobne korekty przenosząc światła na błotniki, robiąc od nova światełka na błotnikach i zderzak. Plandeka dostała fakturę z chusteczki nasączonej Surfacerem (pomyłka) i linkę do jej napinania. Dodałem jakieś śmieci na skrzyni, teraz praktycznie niewidoczne. Model malowany Humbrolami, przykurzony pigmentem z Kremera.
Szybki warsztat
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=169&p=635271#p635271

Generalnie z tego modelu jestem średnio zadowolony. Pewnie za jakiś czas wprowadzę jakieś drobne poprawki. Samochodzik docelowo wyląduje na makiecie.
W malinowym chruśniaku.