Tornado GR4 Italeri 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Tornado GR4 Italeri 1:48

Postprzez Arkady72 » czwartek, 5 lutego 2009, 19:47

No wlasnie, jakby jakies foty kokpitu sie znalazly ? Instrukcja NeOmegi wcale nie pokazuje umiejscowienia joysticka RIO i w ogole ma wielkosc papierka od gumy do zucia :?
OK mam:
http://www.warbirds.balna.hu/index.php? ... 2&d=Marham
Ostatnio edytowano czwartek, 5 lutego 2009, 20:10 przez Arkady72, łącznie edytowano 1 raz
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Reklama

Postprzez mirage3 » czwartek, 5 lutego 2009, 20:10

Zobaczę jak tam namiary na skaner :D postaram się wysłać Tobie jutro na @ skany z książki Model Alliance "OP Tellic". Tam jest fotka tego "dżoja" i kilka użytecznych uwag odnośnie GR.4/4A.
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez spiton » czwartek, 5 lutego 2009, 21:16

Zawsze marzyłem o tego typu samolocie z pokazaną mechanizacją płata!!!! No i mam!!! No morze nie dosłownie, ale sobie popatrzę.
Pozdrawiam
spiton

Postprzez BRh_positive » piątek, 6 lutego 2009, 16:42

To chyba bedzie "TO"? Pozdrawiam M.
GR4front
Obrazek
GR4rear
Obrazek
rear cockpit RH
Obrazek
Obrazek
Obrazek
rear cockpit LH
Obrazek
Obrazek
rear cockpit lh centre
Obrazek
rear cockpit rh centre
Obrazek
rear cockpit centre console
Obrazek
front centre coaming
Obrazek
PHUD
Obrazek
front right coaming
Obrazek
front left coaming
Obrazek
front cockpit right front
Obrazek
front cockpit left rear
Obrazek
front cockpit left front
Obrazek
front cockpit front rear
Obrazek
Cockpit detail (ale w jakiej wersji nie wiem)
Obrazek
canopy
Obrazek
BRh_positive

Postprzez Arkady72 » sobota, 7 lutego 2009, 14:27

O....m palone sie nalezy ! Kokpit polakierowany i gotowy na washowanie. Dokladniejsze fotki po tej operacji:

Obrazek

Wstepna przymiarka skrzydel z kadlubem:

Obrazek
Arkady72

WM2

Postprzez Robert Thorz » niedziela, 8 lutego 2009, 12:56

No widze że lecimy z produkcją. Jak narazie wszystko super. Ale trzeba przyznac ze mechanizm składania skrzydeł to italerka ma niedopracowany. Przydał by się zrobiony tak jak w starym F-14 z Academy. Na zębatke. Aha!. Artur jak już spasowaleś skrzydełka i dwie połówki kadłuba, to przynajmniej w moim przypadku było trzeba dopracowac płyty uszczelniające przejście z górnich powierzchni kadłuba na skrzydła. Jestem Ciekaw jak Tobie wyjdzie. Bo ja ta częśc akurat spaściłem. :lol:

Pozdro
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
http://www.ipmspolska.org.pl/
Robert Thorz

Postprzez Arkady72 » niedziela, 8 lutego 2009, 20:29

spiton napisał(a):Zawsze marzyłem o tego typu samolocie z pokazaną mechanizacją płata!!!!

Tylko, ze mechanizacja nie bedzie pelna tj bez otwartych spojlerow.
Robert Thorz napisał(a):..Ale trzeba przyznac ze mechanizm składania skrzydeł to italerka ma niedopracowany. Przydał by się zrobiony tak jak w starym F-14 z Academy. Na zębatke. Aha!. Artur jak już spasowaleś skrzydełka i dwie połówki kadłuba, to przynajmniej w moim przypadku było trzeba dopracowac płyty uszczelniające..

Mechanizm skladania skrzydla ma mi tylko posluzyc do ustalenia identycznego kata krawedzi natarcia dla obu skrzydel. Te beda na stale w pozycji max otwartej. Kadluba jeszcze nie skleilem wiec dopiero sie przekonam jak to wyjdzie z tymi plytami uszczelniajacymi, ale co wlasciwie tam Ci nie pasowalo Robert ?
Tymczasem wybrudzilem kokpit. Pomalowany FS36270 a fotele ciemniejszym szarym z zielonymi siedziskami i oparciami. Przedni panel niepomalowany na czarno bo bedzie jeszcze spasowywany i szpachlowany po wkomponowaniu w kadlub:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I kokpit na "szerszym" tle ;o) :

Obrazek
Arkady72

WM2

Postprzez Maxek » niedziela, 8 lutego 2009, 20:51

Cudo!!! Bardzo lubię oglądać Twoją pracę. Jest ... bardzo plastyczna.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez RAV » niedziela, 8 lutego 2009, 21:59

Arkady72 napisał(a):kokpit na "szerszym" tle ;o)

Ciekawe - Tornado w wersji pokładowej... ;o)
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Robert Thorz » niedziela, 8 lutego 2009, 22:59

Arkady72 napisał(a):ale co wlasciwie tam Ci nie pasowalo Robert ?

W moim przypadku też prezentowałem "Tornadzia" ( Tak zwiem mojego pupilka :lol: )z maksymalnym wychyleniem skrzydeł. W takej konfiguracji będziesz musiał pociac płyty by je dogiąc do płaszczyzny spływu. Mi w tym miejscu wyszła szpara na ok1.5 mm. Przeoczyłem to podczas sklejania oraz malowania. Wyszło mi to na gały gdy kleiłem już 10675 pasek tygrysiego malowania :-/ w postaci kalkomani. No ale to pikuś. Przypomniała mi sie jeszcze jedna rzecz. Kochana Italerka w swoim modelu zapomniała wykonac charakterystycznych bąbli w miejscu ośi obrotu stateczników poziomych. Nie wiem jak ja to rozwiąże. Zastanawiam się nad kawałkami wyprofilowanego plastiku lub kawałku blaszki.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
Robert Thorz

Postprzez Arkady72 » poniedziałek, 9 lutego 2009, 13:48

RAV napisał(a):Ciekawe - Tornado w wersji pokładowej... ;o)

Teraz najwazniejsze to pomalowac go i zmeczyc tak, zeby nie wygladal na pionowzlot ;o) . Tym razem dobrze to sobie przemysle. Rady takze mile widziane.

Wlepilem kokpit w kadlub:

Obrazek

Popasowalem sobie klapy ze slotami:

Obrazek

Robert - babelki mam zywiczne z zestawu Paragona ( byly razem z klapami ):

Obrazek
Arkady72

WM2

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 9 lutego 2009, 14:26

Arkady72 napisał(a):zeby nie wygladal na pionowzlot ;o) .

Bez przesady - w ostanim numerze (marzec 2009) FineScaleModeler jest artykuł pt. "Easy Aircraft Weathering" autorstwa Patricka Hawkey'a. W jego wstępie autor pisze m.in. (nie chce mi sie cytować, bo to obszeny doć fragment), że różne substancje i płyny lubiły sie wydostawać ze swoich zbiorników, zaworów i przewodów i, kiedy samolot stał na ziemi, zgodnie z grawitacją spływały w dół, na ziemię, płyty lotniska czy pokład lotniskowca (np. podczas tankowania czy uzupełniania oleju). Część zaś płynów, która wydostawała się podczas lotu, rozlewała się, jak nie trudno przewidzieć, przeciwnie do ruchu maszyny, wzdłuż jej długiej osi. Nie dajmy sie zwariować... :P
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez spiton » poniedziałek, 9 lutego 2009, 16:15

Tymi klapami to mi dogodziłeś!!!!! Będzie rewelacja. Już w Hawk'u były świetne, a te to dopiero czad!!!!. Myślałem kiedyś o zrobieniu F-111 z "otworzoną" mechanizacją płata:-)))
spiton

Postprzez Robert Thorz » poniedziałek, 9 lutego 2009, 19:51

Arkady72 napisał(a):Robert - babelki mam zywiczne z zestawu Paragona ( byly razem z klapami ):

Aaa, to przepraszam! :mrgreen:
To mnie uszczęsliwiłeś. Przynajmniej jeden problem mam na przyszłośc z głowy ;o) A tak pozatym. Planujesz coś pomaszkecic z wnękami podwozia?
Robert Thorz

Postprzez Arkady72 » wtorek, 10 lutego 2009, 13:34

Obrazek

Szczeliny miedzy plytami uszczelniajacymi a gorna powierzchnia skrzydel specjalnie nie widac. Dalem tam po prostu nieco supergluta :P .
Planujesz coś pomaszkecic z wnękami podwozia?

Dalem sobie spokoj z tym, jedynie okabluje golenie podwozia.
Arkady72

WM2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat