SU-100 1:35 Zvezda

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

SU-100 1:35 Zvezda

Postprzez KKrzysiek » poniedziałek, 23 grudnia 2013, 20:24

Najpierw, jako że to mój pierwszy post na forum, wypada sie przywitac. Tak więc witam szanownych modelarzy;) Na forum od jakiegos czasu zaglądam i z podziwem obserwuje wasze poczynania. Wreszcie sam postanowiłem coś sklecić. SU-100 to mój pierwszy model. Dlatego proszę was o wyrozumiałość i w miare możliwosci udzielanie wskazówek.

Przepraszam za jakos zdjęć ,ale były robione na szybko telefonem (poki co aparatu nie ma)

Obrazek

Obrazek

Teraz czas na moje pierwsze pytanie. Złożyć narazie model, a pozniej zajac sie malowaniem, czy też od razu zainwestować w szpachlówkę itp? Aerografu nie mam, będe musiał malować pedzelkiem. I tu kolejne pytanie. Jaki podkład byłby dobry i jakie farbki najlepiej spisałyny się pod pędzel. W instrukcji są zalecone 3 kolory od ModelMaster: 1711 Olive Drab jako kolor bazowy,1785 Rust na gąsienice i 1749 Flat Black na gąski. Nie wiem czy te kolory będą dobre i czy wystraczą bo przeciez trzeba pomalować jeszcze klamoty typu łopaty, a do łopat te kolory raczej nie pasują.

Narazie posiadam tylko klej modelarski od wamodu(taki z pędzelkiem). Nada sie on?

Z gory dziękuję za wszystkie porady i wskazówki.
Pozdrawiam
Krzysiek
KKrzysiek

Reklama

Re: SU-100 1:35 Zvezda

Postprzez rudolf24 » poniedziałek, 23 grudnia 2013, 22:30

Kup odrazu szpachle bo będzie potrzebna, na narzędzia brązowy. Podkład może być samochodowy dostępny w każdym markecie budowlanym. Lepszy od kleju wamodu jest humbrola w iglie. Farbami model mastera nie malował, więc się nie wypowiem. Rosjanie malowali wozy bojowe nabyle jaki zielony, więc ten się nada.
rudolf24

Postprzez KKrzysiek » poniedziałek, 23 grudnia 2013, 22:45

Chciałbym wszystko zamowic za jednym razem, zeby nie przeplacac za wysylke. Wybrałem szpachlowke od tamyii- basic type putty, bo slyszałem o niej wiele dobrych opinii. Kwestia farbek. Akrylowe mozna chyba rozcienczac krankowka, wiec z rozcienczalnikiem problemu nie ma. Prosiłbym zeby ktos kto maluje/malował pedzlami doradził farbki ktorej firmy nadaja sie do tego najlepiej.

Czy do malowania moge uzyc zwyklych pedzli, czy trzeba zaopatrzyc sie w specjalne?

No i na jaki kolor pomalować gąsienice? Całe czarne byłyby ok?

Wybaczcie że tak wypytuje, ale chcę dokladnie wiedziec co bedzie mi potrzebne i zamowic wszystko w kupie.

Pozdrawiam
KKrzysiek

Postprzez KrzychuP » poniedziałek, 23 grudnia 2013, 23:20

Najlepsza pod pędzel jest Pactra(nie którzy uważają że Valejjo Model Color) ,nawet robią kolor Russian Green,gąski najlepiej pomalować na czarno i suchym pędzlem potem Humbrolem 11 lub 56.
KrzychuP

Postprzez KKrzysiek » poniedziałek, 23 grudnia 2013, 23:27

Te Humrole to dobry pomysł bo możnaby nimi pomalować metalową częsć łopat :mrgreen: . No to te 3 kolorki: russian green, ktorys z tych co podałes humbrola i czarny powinny starczyc na początek. Jutro albo w srodę zaczne już cos psuć :D . Dzięki wszystkim za rady.

Pozdrawiam
KKrzysiek

Postprzez Michal » wtorek, 24 grudnia 2013, 12:01

Pod pędzel jak nie Pactra to akrylowy Model Master. Kolor - prawie każdy zielony podejdzie, Rosjanie się nie przejmowali. Koniecznie drobny pilnik i papier ścierny jeżeli nie masz.
Powodzenia, spiesz się powoli, wrzucaj fotki i pytaj, pancerniacy pomogą.
Michal

Postprzez KKrzysiek » wtorek, 24 grudnia 2013, 12:46

Czy będzie jakiś problem z nakladaniem szpachlowki po zlozeniu modelu? Bo chwilowo mnie fundusze ograniczają.
KKrzysiek

Postprzez Boogeyman » wtorek, 24 grudnia 2013, 13:37

Ja na twoim miejscu nie bawiłbym bym się w malowanie pędzlem zielonego koloru. Kupiłbym farbę sprayu i machnął nim cały model, najlepiej taką(no może inny kolor, to już twój wybór):
http://www.mojehobby.pl/products/TS-5-Olive-Drab.html
Do tego farba na gąski i duperele, które machnąłbym już pędzlem. Pod pędzel polecam ci pactrę, jak nie chcesz wydać sporo kasy na valleyo.
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez Adam Obrębski » wtorek, 24 grudnia 2013, 14:33

Vallejo zdecydowanie polecam pod pędzel. Jak już odrobinę poznasz specyfikę tych farb to możesz nawet uzyskiwać przejścia kolorów podobne do tych, które uzyskuje się przy malowaniu aerografem. Takie figurkowe cieniowanie.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez KKrzysiek » wtorek, 24 grudnia 2013, 14:40

Ta farba w sprayu bylaby chyba najlepsza, ale nie chce tyle pieniedzy wydawac. Zamiast niej kupie chyba jakis zielony od vallejo wlasnie, skoro tak chwalicie. Chyba juz pytalem ale spytam jeszcze raz. Rozcienczanie farbek akrylowych zwykla woda to dobry pomysl? Slyszalem ze jest to mozliwe ale czy farbki nie straca wtedy na jakosci?
KKrzysiek

Postprzez rudolf24 » wtorek, 24 grudnia 2013, 15:21

KKrzysiek napisał(a):Ta farba w sprayu bylaby chyba najlepsza, ale nie chce tyle pieniedzy wydawac. Zamiast niej kupie chyba jakis zielony od vallejo wlasnie, skoro tak chwalicie. Chyba juz pytalem ale spytam jeszcze raz. Rozcienczanie farbek akrylowych zwykla woda to dobry pomysl? Slyszalem ze jest to mozliwe ale czy farbki nie straca wtedy na jakosci?

Dobra do rozcięczania jest wódka, jeśli chodzi o wodę to chyba nic się nie stanie. Spray można kupić w byle jakim markecie budowlanym jest tańszy niż sygnowany logiem firmy modelarskie ale równie skuteczny.
rudolf24

Postprzez KKrzysiek » wtorek, 24 grudnia 2013, 15:29

W takim razie musze sie wybrac na zakupy do castoramy. Przy okazji zakupie papiery scierne roznej gradacji bo tych u mnie brak. Co do pędzelków, wybrałem takie trzy.

http://www.mojehobby.pl/products/Pedzelel-retuszerski-seria-70-numer-00.html
http://www.mojehobby.pl/products/Pedzelel-akwarelowy-okragly-seria-10-numer-2.html
http://www.mojehobby.pl/products/Flat-Brush-No.3-DC714.html

Starczą na początek?
KKrzysiek

Postprzez rudolf24 » wtorek, 24 grudnia 2013, 16:11

KKrzysiek napisał(a):W takim razie musze sie wybrac na zakupy do castoramy. Przy okazji zakupie papiery scierne roznej gradacji bo tych u mnie brak. Co do pędzelków, wybrałem takie trzy.

http://www.mojehobby.pl/products/Pedzelel-retuszerski-seria-70-numer-00.html
http://www.mojehobby.pl/products/Pedzelel-akwarelowy-okragly-seria-10-numer-2.html
http://www.mojehobby.pl/products/Flat-Brush-No.3-DC714.html

Starczą na początek?

Tak, myśle że na początku powinny starczyć.
rudolf24

Postprzez Boogeyman » wtorek, 24 grudnia 2013, 16:37

Zasadniczo skoro ruscy się kolorem nie przejmowali to możesz kupić po prostu jakiś spray o kolorze zbliżonym do russian green.
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez KKrzysiek » wtorek, 24 grudnia 2013, 20:48

Ledwo co zabralem się do wycinania elementów z ramek i szlifowania, i juz jest kompletne lipa. Patrzcie na to Obrazek

Okropnie to wygląda, nie mam pojęcia co z tym zrobić. Jakies pomysly dlaczego to jest takie krzywe?
KKrzysiek

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat