KV-2 Zvezda 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

KV-2 Zvezda 1:35

Postprzez Dżejrosz » czwartek, 26 grudnia 2013, 01:00

Witam zaczynam nowy warsztat w/w pojazdu od Zvezdy - mam nadzieję że żadnych większych problemów nie będzie.
To co zrobiłem do tej pory:
:arrow: Poskładana (problematycznie) na sucho wieża + detale ów elementu
Obrazek
Obrazek
:arrow: wewnętrzna strona działa (zdjęcia pokażę jutro)
Liczę na Waszą pomoc i krytyke ,która pomoże mi w dalszej modelarskiej karierze :mrgreen:
ALE jest też kłopot z prezentem świątecznym ,czyli aerkiem.
Sytuacja jest następująca , jest sobie "dzinks"
Obrazek
Mała instrukcja co do czego:
Obrazek
Problem jest taki , iż ten "dzinks" po wpięciu do wężyka (obie rzeczy zestawowe z kompresorem) wyskakuje .
Tak wygląda końcówka na ten "dzinks " :
Obrazek
Obrazek
Wężyk i "dzinks":
Obrazek
Obrazek
Wykonałem próbę z malowaniem ,wyskakuje tyle ,że z większym impetem. Co zrobić? Może coś źle robie??
Proszę o szybką pomoc
Dziękuje i pozdrawiam
15-latek (czyli ja) i modelarstwo??- dobre!!! :lol:
Pozdrawiam Kuba :D
Dżejrosz

Reklama

modele polskich samolotów

Re: KV-2 Zvezda 1:35

Postprzez NIEDZWIEDZ » czwartek, 26 grudnia 2013, 08:09

Wciśnij mocniej,aby usłyszeć kliknięcie,powinno być dobrze,ewentualnie wykręć szybkozłączkę i wkręć na sam wężyk.
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Postprzez Dżejrosz » czwartek, 26 grudnia 2013, 11:43

Witam
kliknięcie jest ,ale dalej wypada ,a szybkozłączki wykręcić się nie da :/(albo mam za słabe ręce)
Pzdr
Dżejrosz

Postprzez bari » sobota, 28 grudnia 2013, 13:45

Nie wiem jaką masz końcówkę przy kompresorze, ale ja bym ten wężyk wymienił na zwykły wąż paliwowy i pozawijał taśmą izolacyjną po prostu. Ja mam tak:
Obrazek

Co do samego KW; bo w temacie obok ktoś "chyba" polecał, a ktoś inny odradzał. Kółka ma złe, powinny nie mieć żeberek, za to powinny mieć otworki. Lufa metalowa przeznaczona do trumpka firmy RB pasuje dopiero po przetoczeniu. Działo w wieży możesz sobie darować; tak go nie widać. I poluj na allegro na gąski od trumpka, czasem się trafiają "za grosze", a mają fajne zwisy. Więcej chwilowo nie pamiętam, ale mam sentyment do tego modelu, bo od niego zaczynałem "teraźniejszą" swoją zabawę w modelarstwo więc będę zaglądał. W sumie jak załatwię jakiś aparat (mój wysiadł)to może do galerii potworka wrzucę.
bari

Postprzez macias13_84 » sobota, 28 grudnia 2013, 13:52

Ja mam wężyk wkręcony bezpośrednio w aero beż tej szybkozłączki i dziala
macias13_84

Postprzez bari » sobota, 28 grudnia 2013, 13:58

Tak, ja tą końcówkę wkręcam w aero, a nie wciskam. Choć ona jest przeznaczona do szybkozłączki, a nie do wężyka. Oryginalnie powinna łączyć aero i szybkozłączkę, a u mnie łączy aero i od razu wężyk.
bari

Postprzez Dżejrosz » sobota, 28 grudnia 2013, 14:01

Z tym wężykiem to sprawa załatwiona -byłem w sklepie dowiedziałem się ,że ta dostawa kompresorów była wadliwa i wężyk zostanie wymieniony . Co do KV to znowu poleciałem zbytnio do przodu i będe musiał parę rzeczy naprawić/poprawić i wole narazie ten czołg złożyć ,żeby jakoś wyglądał ,bo na początek nie mają sensu duże poprawki, lufy ,metalowe gąsienice itp..
Pozdrawiam
Dżejrosz

Postprzez Dżejrosz » wtorek, 31 grudnia 2013, 16:03

Działo w wieży możesz sobie darować; tak go nie widać.

Nie ma tak łatwo ;) Skoro robię pootwieraną wieżę to coś musi być widać.
W międzyczasie.....
Działo-wymaga małego poobijania
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Koła:
Obrazek
Obrazek
Kadłub-wymaga szpachlowania:
Obrazek
No i spiłowania tego:
Obrazek
I poprawiona skrzynka:
Obrazek
Na dzisiaj tyle.
Pozdrawiam
D
Dżejrosz

Postprzez Dżejrosz » czwartek, 9 stycznia 2014, 22:52

Witam
jakoś nie miałem weny do tego pojazdu ,ale dzielnie ruszam dalej.
Obrazek
Obrazek
Zacząłem od poprawienia krzywizny przy dziale.
Dżejrosz

Postprzez merlin_PL » piątek, 10 stycznia 2014, 09:49

Postępu niestety nie ma . I malowanie aero tego nie zmieni . NIe zmieni bo farba nie przykryje tych wszystkich nierówości , rys pęknięć , śladów po odcięcu ramek wlewowych , które straszą na kolejnych zdjęciach. Jezeli myślisz ,że zrobisz imitację błota i to coś zamaskuje to też jesteś w błędzie.

Na razie masz problem z przeprowadzeniem podstawowych procesów technologicznych ( wycinanie , szlifowanie , polerowanie ). Mam wrażenie ,że z narzędzi masz obcęgi duże ( do wycinania części ) i jeden pilnik gruboziarnisty i kubełek kleju z pędzlem ławkowcem do nakładania. Sorry tak to na razie wygląda. Olbrzymia ilość rzeczy , która masz do poprawianie , wyszlifowania i wyszpachlowania nie jest z winy z zestawu tylko z TWOJEGO braku umiejętności i cierpliwości.

Wiem ,że z podpisu wynika,że masz 14 lat ,ale dla mnie to marna argumentacja . Z kompa potrafisz skorzystać , posty napisać , zdjęcia wstawić to i cześci w modelu możesz dokładnie obrobić. A w Chinach w tym wieku dzieci o zdobyciu złotego medalu na igrzyskach olimpijskich myślą :D

Co do samego modelu to do zestawu Trumpetera mu jeszcze dużo brakuje.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Dżejrosz » piątek, 10 stycznia 2014, 14:35

witam,
moke narzęedzia to : skalpel , papier scierny 600 i 400 pilnnikip i cazki do odcinania częsci + klej z igła revell.Staram się jak mogę , tak mi sIe wydaje. Piłuje odcinam i dalej zle robie :/ To moze dlatego ze w niektorych sprawach "ide z motyką na słonce”
pozdrawiam
Dżejrosz

Postprzez KKrzysiek » piątek, 10 stycznia 2014, 15:54

Kup sobie jeszcze papiery scierne np. 1200 i 2000 albo 2500 i nimi wykanczaj zeby to nie bylo takie poharatane.
KKrzysiek

Postprzez marasenha » piątek, 10 stycznia 2014, 17:35

Dżejrosz napisał(a):witam,
moke narzęedzia to : skalpel , papier scierny 600 i 400 pilnnikip i cazki do odcinania częsci + klej z igła revell.Staram się jak mogę , tak mi sIe wydaje. Piłuje odcinam i dalej zle robie :/ To moze dlatego ze w niektorych sprawach "ide z motyką na słonce”
pozdrawiam

Trochę za grube te papiery ścierne, tak jak pisze kolega nade mną, wybierz się do Obi czy innego Praktikera i kup papiery o jak najmniejszej gradacji. Ja ostatnio kupiłem 25 cm takiego 2500 i zapłaciłem jakieś śmieszne grosze.
Świetne są też takie pilniczki, mam je od kilku lat i dwa z nich świetnie działają jako polerka. Ten czerwony i ten biało-czarny (mi on akurat gdzieś zginął). To Ci pozwoli uniknąć takich rys na elementach po szlifowaniu.
Obrazek
Moją bronią jest umysł. Brat ma swój miecz, król Robert ma młot, a ja mam umysł... umysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli, oczywiście ma zachować ostrość. - Tyrion uderzył dłonią w skórzaną okładkę książki. - Dlatego właśnie czytam tak dużo, Jonie Snow.

"Gra o tron" George R.R. Martin
marasenha

Postprzez Dżejrosz » sobota, 11 stycznia 2014, 00:21

Poprawek cz. 2:
Obrazek
Obrazek
Czyli zaszpachlowałem ślady po wypychaczach i szczelinę w "rynience" pod zamkiem.
Pozdrawiam i dziękuje za krytykę.
Dżejrosz

Postprzez merlin_PL » sobota, 11 stycznia 2014, 09:02

marasenha napisał(a):
Dżejrosz napisał(a):witam,
pozdrawiam

Trochę za grube te papiery ścierne, tak jak pisze kolega nade mną, wybierz się do Obi czy innego Praktikera i kup papiery o jak najmniejszej gradacji. Ja ostatnio kupiłem 25 cm takiego 2500 i zapłaciłem jakieś śmieszne grosze.
Świetne są też takie pilniczki, mam je od kilku lat i dwa z nich świetnie działają jako polerka. Ten czerwony i ten biało-czarny (mi on akurat gdzieś zginął). To Ci pozwoli uniknąć takich rys na elementach po szlifowaniu.
Obrazek

Mniej więcej to samo za mniejsze pieniądze daje się uzyskać tnąc nożyczkami cienkie polerki kosmetyczne .A kształt się dotknie taki jaki pasuje.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat