(1/72) Pz Kpfg III Augudf. L - Revell

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

(1/72) Pz Kpfg III Augudf. L - Revell

Postprzez DeathDealer » sobota, 28 grudnia 2013, 19:06

Witam wszystkich serdecznie !!!

To mój pierwszy post na tym forum i pierwszy model czołgu jaki zamierzam złożyć. Dlatego proszę o wsparcie i mocna krytykę która da mi kopa na przyszłość.

Pozwolę sobie na słowo wstępu:
Z samym modelarstwem miałem już poniekąd styczność - jestem fanatykiem Confrontacji, martwego już co prawda systemu bitewnego fantasy, ale zawsze cenionego w środowisku graczy za fenomenalną jakość modeli. Uważam się bardziej za malarza niż modelarza i zdaję sobie sprawę że tu będę musiał dać z siebie ciut więcej. Zainteresowałem się modelem PZ III ze względu na system Flames of WAR - kolejny bitewniak -tym razem osadzony w realiach II wojny światowej. System bazuje na skali 1:100 co moim zdaniem jest ciut za mało jak za cenę jaką proponują dlatego postanowiłem skonwertować go do skali 1:72 bo modele w tej skali są łatwo dostępne a ich jakość jest nieporównywalna.

Ogólnie rzecz ujmując to dość dziwny ze mnie gracz bitewny - od zawsze interesowała mnie perfekcyjna jakość wykonania modeli którymi gram dlatego na malowaniu pojedynczych modeli spędzałem często tygodnie ku zdziwieniu innych którzy swój model stawiali dosłownie w 15 minut.

Forum na którym mam przyjemność blogować przykuło moją uwagę jakością prac. Wiem, że pod waszym czujnym okiem mogę się jeszcze wiele nauczyć i to uważam za wielki plus. Nie bardzo jednak nadążam za samą ideą modelarstwa czyli stworzyć coś pięknego, a potem odłożyć na półkę żeby się kurzyło. To kłuci się trochę z moja naturą i zamiłowaniem do bitewniakow, ale myślę że to nie będzie wielką przeszkodą.
DeathDealer

Reklama

modele polskich samolotów

Re: (1/72) Pz Kpfg III Augudf. L - Revell

Postprzez Boogeyman » sobota, 28 grudnia 2013, 19:56

Na początek przenieś temat do innego działu(pojazdy wojskowe skala 1:72 i mniejsze). Co do systemu to w 72 myślę że lepiej używać OWWII ;o) A w skali 1:100 są dostępne całkiem fajne pojazdy ze Zvezdy. Czekam na fotki z budowy czołgu.

P.S. Ja osobiście uważam, że lepiej mieć fajnie pomalowany mały oddział niż całą armię w kolorze plastiku :mrgreen:
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez DeathDealer » niedziela, 29 grudnia 2013, 15:08

Witam,

Uważam,że dział jest dobry to będzie warsztat nie galeria a tu podziału nie ma.
Po drugie nie wiem czy zrozumiałeś co chciałem powiedzieć w moim poście chce stworzyć armie - ale maksymalnie wypieszczonych modeli nie takich na odwal się.

Jaki polecacie klej do plastyki mam revella z igłą ale nie jestem zadowolony z szybkości i jakości łączenia
DeathDealer

Postprzez Sherman » niedziela, 29 grudnia 2013, 15:17

DeathDealer napisał(a):Uważam,że dział jest dobry to będzie warsztat nie galeria a tu podziału nie ma.

Jak najbardziej jest podział, jest osobny dział warsztatowy jak i osobna galeria dla 72jek i mniejszych.

Co do kleju, czego po nim oczekujesz? Revell Contacta zbiera raczej pozytywne oceny.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Boogeyman » niedziela, 29 grudnia 2013, 15:25

DeathDealer napisał(a):Po drugie nie wiem czy zrozumiałeś co chciałem powiedzieć w moim poście chce stworzyć armie - ale maksymalnie wypieszczonych modeli nie takich na odwal się.

Tym bardziej na + dla ciebie, bo właśnie o to chodzi. Ja miałem na myśli, że czasem widzę potężne punktowo armie, ale nie pomalowane i źle poklejone. Dlatego uważam że lepiej się przyłożyć i zrobić coś porządnie.
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez DeathDealer » niedziela, 29 grudnia 2013, 18:18

Prośba o pomoc w kwestii przeniesienia całego wątku - szukałem opcji ale nie wiem jak to zrobić czy może potrzebuje pomocy moderatora?

Poniżej kilka zdjęć modelu który zamierzam złożyć tak aby wprowadzić w temat:
Obrazek

Dodatkowo, jak widzicie do modelu dokupiłem metalową lufę i antenę. W następnym poście przyjrzę się konkurentowi - czyli modelowi firmy dragon i zweryfikuje co mogę jeszcze zwaloryzować w mojej III.

Rzut okiem na wypraskę:

Obrazek
Obrazek

Moim zdaniem detale prezentują się naprawdę nieźle. Fajnie chyba jest zobaczyć wypraskę przed zakupem aby utwierdzić się w słuszności podjętej decyzji co do producenta. Nie podobają mi się "metalowe" liny - wyglądają strasznie sztucznie, a gąsienice są w kawałkach i jak gdzieś już słyszałem nie pozwalają na wykonie zwisu (za krótkie). Reszta jest naprawdę niezła - sprawia bardzo dobre wrażenie.

Wracając do kleju, być może to kwestia przydatności - bo kleić to on klei ale jakoś długo to trwa. Z dzieciństwa pamiętam że elementy po posmarowaniu łączyły się w paręnaście sekund na amen a tutaj trzeba dłużej poczekać (godzinę, pół? - chodzi o rozpuszczenie elementów i wzajemne ponowne powiązanie).
DeathDealer

Postprzez DeathDealer » niedziela, 29 grudnia 2013, 18:38

Jakość zdjęć wyszła co najmniej średnia muszę to poprawić w wolnej chwili
DeathDealer

Postprzez rotpol13 » niedziela, 29 grudnia 2013, 18:48

Zmień te miniaturki na duże zdjęcia. W tym dziale jest parę wskazówek jak to zrobić - viewforum.php?f=48
Powodzenia przy budowie modelu :)
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat