Messerschmitt Bf-109 G-2/G-4, Intech/Mastercraft, 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt Bf-109 G-2/G-4, Intech/Mastercraft, 1:72

Postprzez Boogeyman » poniedziałek, 23 grudnia 2013, 11:19

Popraw pas szybkiej identyfikacji, bo ci kolory spod żółtego przebijają. Szkoda że nie malowałeś tych plamek aerografem, to by zdecydowanie lepiej wyszły. Po za tym jest ok.
A jeszcze jedno, czy pomalowałaś kabinę na RLM 02?
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Reklama

Postprzez Maćko z Kujaw » poniedziałek, 23 grudnia 2013, 11:57

Boogeyman napisał(a):Popraw pas szybkiej identyfikacji, bo ci kolory spod żółtego przebijają. Szkoda że nie malowałeś tych plamek aerografem, to by zdecydowanie lepiej wyszły. Po za tym jest ok.
A jeszcze jedno, czy pomalowałaś kabinę na RLM 02?

Tak jak powiedziałem jest to wstępne malowanie i będą poprawione pasy identyfikacji i trochę innych własnych dodatków.Kabina jest pomalowana Pactrą RLM 02.
Niestety ze względu na ograniczony metraż mieszkania pozostaje mi pędzeling :-> ale kto wie może wkrótce nauczę się malować areografem. Jestem modelarzem, który rozpoczął swoją przygodę z tym fajnym hobby w latach 80 -tych, gdzie nie było takich narzędzi jak areograf i innych lub ciężko było je zdobyć; pozostawał pędzelek a i dostęp do Humbroli był bardzo ograniczny w Składnicach Harcerskich, myślę ,że wielu z Was wie co mam na myśli; a jak rzucili modele Matchboxa czy Kopro to było coś ;o)
Maćko z Kujaw

Postprzez Boogeyman » poniedziałek, 23 grudnia 2013, 13:51

Rozumiem, sam na początku też pędzlowałem. Po prostu te plamki najlepiej wychodzą z aero, ale jak się ma co się lubi, to się lubi co się ma ;o) Nie wiem czy RLM 02 jest poprawny, bo jakby to był niemiecki messer to na 100% wersja G powinna mieć RLM 66. Nie wiem natomiast jak w przypadku ich sojuszników, ale wydaje mi się że też mieli już RLM 66. A najlepiej niech się wypowie spec od węgierskich messerów :)
Boogeyman

Postprzez Voltan » poniedziałek, 23 grudnia 2013, 16:29

Ja też stawiałbym na RLM66. Skoro samolot jest w malowaniu niemieckim, a Węgrzy dodali tylko swoje oznaczenia, należy przypuszczać, że fabrycznie był malowany wewnątrz również jak niemieckie. Ale na pewno ktoś może nas upewnić w tym przekonaniu (albo zgoła wyprowadzić z błędu).

Co do modelu, to trochę słabo wyglądają plamki, Spróbuj je jeszcze poprawić, nawet krótko przyciętym pędzlem a potem wyrównaj drobnym papierem ściernym. Największy jednak problem jest z oszkleniem. Wydaje się za wąskie i została szpara z przodu.
Voltan

Postprzez Maćko z Kujaw » niedziela, 29 grudnia 2013, 09:45

Witam

Tym postem chciałbym zakończyć relację z budowy modelu Bf109, Intech/Mastercraft. Zastosowałem poprawki, które podpowiedzieli Voltan i Boogeyman.Starałem się uzyskać jak najlepszy efekt, ale przy pędzlingu wiecie jak jest, oceńcie sami.Model intech/Mastercraft (ex stara Hasegawa - dowiedziałem się o tym na naszym forum), jest zestawem wymagającym dużo pracy ( szczególnie dużo szpachli) aby uzyskać dobry efekt ale dla mnie sprawił on dużo frajdy.
Poniżej kilka zdjęć

Tutaj poprawki odnośnie zastosowania koloru RLM 66 zamiast RLM 02 w wewnętrznych powierzchniach Bf (kabina ,podwozie itp).
Obrazek

Tutaj próba odtworzenia malowania węgierskiego Bf 109 G-14 werk nr. 611022 z 102./I Dywizjonu Myśliwskiego "Ricsi". Samolot dowódcy dywizjonu kapitana Laszlo Pottyondy. 2 Maj 1945 r.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

P.S.
Mam do was pytanie. Czy możecie podpowiedzieć jakie moglibyście polecić zestawy do malowania areografem (areograf + sprężarka, kpl). Najlepiej jakby nie był to za duży zestaw. Chciałbym się przerzucić na malowanie areografem ale nie wiem od czego zacząć. Podzielcie się informacjami. Widziałem ostatnio w Lidlu taki zestaw ale na forach odradzali zakup tego urządzenia.

Pozdrawiam i Życzę Wam Dużo Zdrówka na Nowy Rok, żeby mieć siły do odcinania wyprasek, szpachlowania, szlifowania, malowania i nakładania kalokomanii i umieszczenia Waszego następnego modelu na półkę :D
Maćko z Kujaw

Postprzez hardy198 » niedziela, 29 grudnia 2013, 11:05

Fajnie, ale krawędzie natarcia to byś poprawił bo są niedomalowane, pomaluj jeszcze raz pas na kadłubie bo rlm 75 przebija.

Pozdr
"Lecę blisko faceta, dokładnie celuję i, oczywiście on spada w dół"
 Oswald Boelcke

Warsztat:
Hurri mk.IIc, P-47M "Lanny"
hardy198

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 29 grudnia 2013, 11:10

Ja mam coś takiego ! http://dcdpaznokcie.pl/sklep/index.php? ... ts_id=2821
Działa nie kosztuje majątku ! Jest to minimum, moim zdaniem wystarczające !
Myślę że jak dobrze poszukać znajdzie się coś podobnego taniej.
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez hardy198 » niedziela, 29 grudnia 2013, 11:21

Dokładnie mam ten sam kompresor, do tej pory działa także można go polecić,
Co do aerografu to może zestaw z mniejszym zbiorniczkiem ale za to z zapasowymi dyszami i i iglicami, nie będziesz musiał zamawiać nowych w razie w.
"Lecę blisko faceta, dokładnie celuję i, oczywiście on spada w dół"
 Oswald Boelcke

Warsztat:
Hurri mk.IIc, P-47M "Lanny"
hardy198

Postprzez Boogeyman » niedziela, 29 grudnia 2013, 13:54

No niestety wszystko było by już w miarę ok, gdyby nie to że pomalowałeś na RLM 66 wnęki podwozia. We wszystkich messerach elementy wewnętrzne(z wyjątkiem samego kokpitu, tu kolor mógł być RLM 02 dla większości wersji E i wcześniejszych, albo RLM 66 dla F i późniejszych) były malowane kolorem RLM 02. W twoim przypadku wszystkie elementy podwozia, które są przemalowane na 66 powinny być w 02. Nie wiem czy będzie ci się chciało już to poprawiać. Taka wiedza na przyszłość ;o)
Boogeyman

Postprzez Maćko z Kujaw » niedziela, 19 stycznia 2014, 13:58

Boogeyman napisał(a):No niestety wszystko było by już w miarę ok, gdyby nie to że pomalowałeś na RLM 66 wnęki podwozia. We wszystkich messerach elementy wewnętrzne(z wyjątkiem samego kokpitu, tu kolor mógł być RLM 02 dla większości wersji E i wcześniejszych, albo RLM 66 dla F i późniejszych) były malowane kolorem RLM 02. W twoim przypadku wszystkie elementy podwozia, które są przemalowane na 66 powinny być w 02. Nie wiem czy będzie ci się chciało już to poprawiać. Taka wiedza na przyszłość ;o)

Witam

Poniżej kilka zdjęć modelu po poprawkach malarskich (Boogeyman - dzięki za podpowiedzi). Model ten był dla mnie dobrym poligonem doświadczalnym przed następnymi modelami Mastercraft/intech.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Maćko z Kujaw

Postprzez Boogeyman » niedziela, 19 stycznia 2014, 14:25

Wielki + za to, że ci się chciało jeszcze poprawiać :D Wyszedł ci ładny messer, szkoda że nie miałeś do dyspozycji aerografu to wtedy wyglądałby jeszcze lepiej(szczególnie ciapki, one wychodzą tylko aerografem ;o) ).
Boogeyman

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat