Ford T Ambulance, RPM 1/35 + scratch

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Ford T Ambulance, RPM 1/35 + scratch

Postprzez Salva » piątek, 13 lutego 2009, 21:46

Witam,

Jako że jestem Wszechmistrzem w rozkopywaniu modeli i ich niekończeniu otwieram kolejny warsztat :lol: .

Obrazek

Oraz mały in-box:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Forda T spróbuję zbudować w wersji Ambulance, głównie dlatego że chcę wreszcie zbudować coś od zera (buda). No i żeby trochę urozmaicić pracę bo części w pudełku niewiele.

Zrobiłem mały rekonesans po zasobach sieci i muszę powiedzieć, że nie udało mi się chyba znaleźć zdjęć dwóch jednakowych pojazdów. Bo to albo różne błotniki, siedziska i osłony kabiny albo całkowicie różne budy i plandeki. W sumie to dobrze bo nie muszę się sztywno trzymać dokumentacji. Mój pojazd będzie skrzyżowaniem tego co dał RPM i tego co mi się podoba w innych pojazdach. Główne inspiracje:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Póki co to tyle, trzeba sobie pooglądać ramki i poukladać logicznie co dorabiać i w jakiej kolejności.

A w tej chwili idę walczyć z grypą która zaczyna mnie dzisiaj przyklejać do łóżka.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Pozdrawiam, Krzysztof Salwiczek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Hispano-Nieuport NiD-52 - Azur 1/72
Salva

Reklama

Re: Ford T Ambulance, RPM 1/35 + scratch

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 14 lutego 2009, 00:57

parę uwag:
przypominam, ze w przypadku model z dachem figurka jest na styk (zwazywszy na precyzję wykonania samego modelu to trzeba pasowac przed sklejeniem)
druga sprawa, to podwozie.. takie jakies za szerokie jest w stosunku do oryginału. nie sklejaj wedle instrukcji- przeanalizuj kwity, przeanalizuj zdjęcia, przeanalizuj model.. wyjdą śmieszne konkluzje.. :>
na planetarmor poninienes znaleźc niezłe kwity na forda T
Ostatnio edytowano sobota, 14 lutego 2009, 10:33 przez Kamil Feliks Sztarbała, łącznie edytowano 1 raz
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Tomasz Mańkowski » sobota, 14 lutego 2009, 01:55

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):druga sprawa, to podwozie.. takie jakies za szerokie jest w stosynkunku do oryginału. ...wyjdą śmieszne konkluzje..

To prawda... Po sklejeniu zgodnie z instrukcją rozstaw kół jest większy niż szerokość błotników...

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):przypominam, ze w przypadku model z dachem figirka jest na styk (zwazywszy na precyzję wykonania samego modelu to trzeba pasowac przed sklejeniem)

Kamil, to sprawa do obejścia - Salva i tak robi nową budę. A więc i ten nieszczęsny daszek odchudzić ( lub lekko podnieść ) może... ( nie wspominając o przyszlifowaniu figurce tyłka czy furażki )
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Grzegorz H. » sobota, 14 lutego 2009, 10:03

:)
też czaiłem się na ten pojazd, i też do przeróbki, na warsztat trafił inny, ale...
może się przyda: http://svsm.org/gallery/FordT
zapowiada się ciekawa relacja
Grzegorz H.

Postprzez Salva » sobota, 14 lutego 2009, 17:12

Kamil i Tomasz :arrow: Serdeczne dzięki za uwagi, zwrócę na to uwagę. Szczególnie sprawa z podwoziem, bez uprzedzenia i sklejając z ślepą wiarą w producenta zestawu można narobić sobie kłopotów i niepotrzebnych poprawek.

Grzegorz :arrow: Dzięki za link, znałem go już ale liczy się intencja. Na tyle na ile zapoznałem się z tematem to jest to model z roku 1912. Zestaw RPM-u nadaje się bardziej do wykonania modeli 1916 czy 1917 lub też jakiejś hybrydy, to jeszcze wyjdzie w trakcie budowy.

Przyglądam się tym czasem błotnikom. Te z zestawu pasują do trzeciego z zamieszczonych przezemnie zdjęć - model 1916. Czwarte zdjęcie na stronie na której je znalazłem też było opisane jako model 1916 chociaż kilkanaście innych z prostym tylnim błotnikiem odpowiada modelowi 1917. Jest to dla mnie na tyle istotne, że wszystkie pojazdy z prostym tylnym błotnikiem mają drewniane budy i taką właśnie chciałbym robić. Natomiast ten jeden z zaokrąglonym tylnym błotnikiem ma budę z plandeką. Poszukam jeszcze innych zdjęć, jeżeli znajdę choć jedno w wersji zaokrąglone błotniki + drewniana buda to ok, jeżeli nie to trzeba będzie dorabiać też blotniki.

Pozdrawiam,
Krzysiek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Salva

Postprzez Andrzej Godlewski » poniedziałek, 16 lutego 2009, 21:29

Witaj Salva.
Jeśli naprawdę chcesz zrobić Forda T, to niestety muszę Cię zmartwić. Ten model nadaje się tylko do kosza.
Od wielu lat zajmuję się wszystkim co jeżdziło i latało podczas pierwszej wojny światowej, a także tym co było przed nią i takiego gniota modelarskiego dawno nie widziałem.
Tak się składa, iż jestem posiadaczem podobnego pojazdu tylko w innej wersji nadwoziowej i skali 1:1.
Służę pomocą w razie jakbyś miał dalej problemy z tym pojazdem.
Andrzej Godlewski

Postprzez Patterson » środa, 18 lutego 2009, 17:18

Witam

Pozwolę się podpiąć, czy może ma Pan jakieś dobre zdjecia Forda Tfc (tego z awatara) ? Mam zestaw RPMu który jest tragiczny i chciałbym zbudować coś w miare realnego. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Patterson

rpm2

Postprzez Andrzej Godlewski » środa, 18 lutego 2009, 18:42

Mam nadzieje iż Salva ni będzie miał nic przeciwko temu jak trochę porozmawiamy o pierwszym polskim samochodzie pancernym.
Służę wszelkimi informacjami , katalog części instrukcja obsługi samochodu itp.
Patterson jeśli chcesz go zbudować to niestety trzeba go zrobić od podstaw, ten pojazd został zbudowany i można go pomierzyć i obfotografować jak chcesz , ponieważ jest moim ostatnim modelarskim dziełem wykonanym w skali 1:1.
PS. dwie rzeczy jako modelarze mówmy sobie na ty.
prawidłowa nazwa tego pojazdu to Ford F-tb czyli Tański bojowy.
Andrzej Godlewski

Postprzez Salva » środa, 18 lutego 2009, 22:28

Andrzej Godlewski napisał(a):Mam nadzieje iż Salva ni będzie miał nic przeciwko temu jak trochę porozmawiamy o pierwszym polskim samochodzie pancernym.

Oczywiście że niemam nic przeciwko, rozmawiajcie do woli, przy okazji też się czegoś dowiem.

Krzysiek
Obrazek
Na warsztacie:
Salva

Postprzez Andrzej Godlewski » środa, 18 lutego 2009, 23:03

No to z twoim błogosławieństwem walim po całości ;o)
Jakiś czas temu popełniłem dioramke z fordzikiem , była pokazywana w jednym z czasopism modelarskich ale teraz nie widze go na rynku.
Do budowy użyłem ten właśnie model , sporo musiałem pozmieniać a i tak nie jestem z niego zadowolony no cóż zostawiłem go wspomnienie z lat młodzieńczych :mrgreen:
Teraz gdy materiałów mam więcej aż się prosi aby to powtórzyć na przykład w skali 1:16.
Jak tylko pozbieram materiały do kupy spróbuje wstawić coś na forum.
Andrzej Godlewski

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 18 lutego 2009, 23:40

Andrzej Godlewski napisał(a):Teraz gdy materiałów mam więcej aż się prosi aby to powtórzyć na przykład w skali 1:16.
Jak tylko pozbieram materiały do kupy spróbuje wstawić coś na forum.

Ciekawe, ciekawe... szczególnie, że od roku za mną chodzi Ford TFc w 1:16 ( jak zobaczyłem go w zeszłym roku, na zawodach w Norymberdze, dumnie stojącego w jednym szeregu z jakimiś Tigerami i Panterami... aż zazdrość brała, że Niemiec potrafił wydłubać... )
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Andrzej Godlewski » czwartek, 19 lutego 2009, 18:04

Witajcie, jestem bardzo ciekaw tego co napisałeś Tomaszu o Norymberdze i naszym FORDZIE F-TB.
Czy to oznacza, że Niemcy bardziej się interesują taką małą pchełką pancerną niż nasi modelarz, że aż go wydłubali w takiej no, powiedziałbym słusznej skali. Zastanawia mnie też skąd mieli jego plany.
Andrzej Godlewski

Postprzez Tomasz Mańkowski » czwartek, 19 lutego 2009, 21:58

Ano, na stoisku w sąsiedniej alejce, jeden z niemieckich modelarzy - pasjonatów skali 1/16 - pokazywał swoje "zabawki".
Na ok. 10 m bierzących blatu stały koło siebie Tygrysy, Pantery i inne "żelazka" - a wśród nich, jakby ukryty, "maluszek" ( w porównaniu z tymi Tygrysami czy Panterami ) - samochód pancerny Ford z imieniem ( bodajże ) "Osa" na burcie.

Przy budowie modelarz ten ( o ile go dobrze zrozumiałem ) posługiwał się modelem Forda T z Lindberga w skali 1/16 i książeczką śp.Janusza Magnuskiego
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Andrzej Godlewski » czwartek, 19 lutego 2009, 23:03

Dziękuje za informacje.
Kiedyś zakupiłem model Forda T z 1912r firmy AKADEMY w skali 1:16 z myślą o wykonaniu sanitarki, ale po dokładnym jego obejrzeniu stwierdziłem, że skoro tylko opony są takie jak trzeba to już mam powód aby rozpocząć budowe. :D
Jak tylko skończę dioramę lotniczą, którą właśnie zacząłem to chyba zrobię hurtowo parę podwozi takich jak trzeba do Forda i zabuduję na tym parę różnych nadwozi do wykorzystania na dioramach.
Zastanawiam się tylko nad skalą 1:48, 1:35 czy 1:16?
Andrzej Godlewski

Postprzez Mariusz 72 » piątek, 20 lutego 2009, 10:29

Salva napisał(a):Jako że jestem Wszechmistrzem w rozkopywaniu modeli i ich niekończeniu otwieram kolejny warsztat :lol: .

Nie jesteś jedyny. Większość z nas ma tę przypadłość. Na marginesie: ciekawe kto ma najwięcej rozpoczętych modeli i ile?
Mam tylko ~10 sztuk. Trzymam pół kciuka, że skończysz :)
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat