Sturmann 1/16

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Sturmann 1/16

Postprzez net_sailor » środa, 24 października 2007, 19:39

Ostatnio spróbowałem zmalować faceta w zimowym wdzianku. Wiem, że wygląda paskudnie ale to moja pierwsza "biała" figura. Poza tym to pierwsze foty nowym aparatem (mam go od niecałych 24h) i to przy nie najlepszym oświetleniu :oops:
Figurka kleiła się całkiem nieźle, szpachlowanie w minimalnym zakresie, właściwie drobnej korekty wymagał tylko hełm wojaka (dorobiłem nity i otworki wentylacyjne).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
net_sailor

Reklama

Re: Sturmann 1/16

Postprzez Jakub W. » środa, 24 października 2007, 20:22

ŁOŁ, coś ty taki samokrytyczny, bardzo fajny ten sturman, gratulacje !! :mrgreen:
Jakub W.

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 24 października 2007, 21:23

Paskudnie !?

A mnie się bardzo podoba. Zarówno mundurek, jak i twarz są malowane bardzo przekonująco. Gość wygląda jak żywy. Poza tym widać w Twojej pracy wielką dbałość o detal.

Mam tylko dwie 'uwagi'.
Pierwsza to garnek - mógłby mieć trochę cieńsze krawędzie, wydaje mi się, że wyglądałby wtedy lepiej.
Druga - to jakieś takie smutne, przegrane spojrzenie sturmanna na zdjęciu en-face (na drugim od góry). Ale to nie Twoja wina, tylko gościa, że wybrał nie tą armię, co trzeba ;o).

A poważnie - napisz, jeśli możesz kto robi tę figurkę, jakich farb użyłeś, jak nakładanych, bo technika dająca takie efekty jest godna rozpowszechnienia.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Mateusz Sakowicz » środa, 24 października 2007, 22:11

Ładnie pomalowana figura! Twarz szczególnie przypadła mi do gustu, oddałeś wiele charakteru przez świetnie pomalowane oczy i zarost!

Pozdrawiam,

Mateusz
Mateusz Sakowicz

Postprzez Marcin Łukawski » środa, 24 października 2007, 22:19

Naprawdę fajnie pomalowana figura, jednak hełm wygląda jak plastikowy ja bym zrobił powycierany bardziej....

Pozdrawiam
Marcin Łukawski

Postprzez net_sailor » środa, 24 października 2007, 22:34

napisz, jeśli możesz kto robi tę figurkę, jakich farb użyłeś, jak nakładanych, bo technika dająca takie efekty jest godna rozpowszechnienia.

Figurka to plastik Tamii. Przy klejeniu nie ustrzegłem się kilku błędów, rzeczywiście można było pocienić krawędzie hełmu oraz podrzeźbić okolice kołnierza kurtki (niestety późno się zorientowałem i zostało tylko wycieniować farbami).
Najpierw przy pomocy aerografu naniosłem biały podkład (normalny olejny Humbrol). Następnie przystąpiłem do cieniowania farbami olejnymi dla plastyków. Biel tytanową łączyłem z brązem Van Dycka i umbrą naturalną w różnych proporcjach i nakładałem w zagłębienia. Cienkim pędzelkiem wyprowadziłem wilgotne jeszcze "cienie" z zagłębień a wierzchołki fałd przetarłem czystą bielą.
Technika malowania twarzy też nie jest jakaś wyszukana. Najpierw całą twarz przeciągnąłem mieszanką bieli tytanowej i sieny palonej (pół na pół). Nim wyschła pierwsza warstwa farby czubkiem pędzla delikatnie wklepałem czystą biel w wystające fragmenty twarzy. Oczy to czysta formalność. Na koniec dodałem trochę zarostu wklepując czubkiem pędzla sproszkowaną pastelę.
Oporządzenie malowałem zwykłymi Humbrolami, a cienowałem olejnymi dla plastyków.

hełm wygląda jak plastikowy ja bym zrobił powycierany bardziej....

Ja bym go zrobił nie tyle powycierany ile poobijany (z ubytkami farby). Muszę jednak potrenować trochę zanim się do tego zabiorę. Na razie wolę zbytnio nie eksperymentować na "żywym organiźmie".
net_sailor

Postprzez Anioł » czwartek, 25 października 2007, 09:14

Manierkę i puszkę na maskę "poobijałeś" przecież bardzo ładnie. Może warto to by było zrobić coś podobnego na hełmie ciemniejszą farbą, bo faktycznie trochę odstaje jakością od reszty.
Cieniowanie bieli bardzo fajne.
Anioł

Postprzez rzelu » czwartek, 25 października 2007, 10:04

Powiem szczerze: ten Niemiec podoba mi się wyjątkowo.
Naprawdę oddaje klimat i nastrój.
Gratulacje.
www.ostfrontminiature.blogspot.com
rzelu

Postprzez net_sailor » czwartek, 25 października 2007, 12:00

Anioł napisał(a):Manierkę i puszkę na maskę "poobijałeś" przecież bardzo ładnie. Może warto to by było zrobić coś podobnego na hełmie ciemniejszą farbą,

Niedokłanie się wyraziłem. Manierkę i puszkę na maskę popbijałem do gołej blachy, a mi chodzą po głowie delikatne obicia zewnętrznej warstwy farby aby spod białego wystawał oryginalny kolor hełmu. Jak będę robił podstawkę to spróbuję coś takiego domalować.

Poza tym cieszę się chłopaki, że wam się podoba. Rzadko bywam zadowolony ze swoich modeli. Ciągle odnoszę wrażenie, że mógłbym zrobić coś bardziej... :P
net_sailor

Postprzez AdamKwiatkowski » czwartek, 25 października 2007, 16:28

Ładniak.
Pozdrawiam
AdamKwiatkowski

Postprzez net_sailor » czwartek, 25 października 2007, 17:40

Witam! Nareszcie doszedłem do porozumienia z moim aparatem (podpisaliśmy coś w rodzaju paktu o nieagresji ;o) ) więc mogę wstawić lepsze fotki.
Ludek w całej okazałości...
Obrazek
... i zbliżenie na głowotułów:
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 27 października 2007, 12:44 przez net_sailor, łącznie edytowano 1 raz
net_sailor

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 25 października 2007, 18:13

Jak ja mieszam czerń kostną z bielą tytanową to mi wychodzi błękitny :evil: a nie jasnoszary. A figurek świetny, podoba mi się szczególnie zarost i wewnętrzna strona kurtki.
Tomek Hejmo

Postprzez net_sailor » sobota, 27 października 2007, 12:56

Tomek Hejmo napisał(a):Jak ja mieszam czerń kostną z bielą tytanową to mi wychodzi błękitny a nie jasnoszary.

Jak juz pisałem do cieniowania białego nie używam czerni tylko brązu Van Dycka. Taka jest specyfika tych farb i nic na to nie poradzisz. Za pierwszym razem jak poszedłem do sklepu kupić farbę "białą" i "czarną" to byłem zdziwiony, że są po dwa rodzaje bieli i czerni i oba po zmieszaniu dają odmienne efekty :shock:
net_sailor

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek