Malowanie karoserii - czym?

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Malowanie karoserii - czym?

Postprzez Marcin B. » sobota, 21 lutego 2009, 17:29

Wybaczcie - może dla was dość śmieszne pytanie.

Zajmowałem się dotychczas głownie modelami z II ww - w 90% bronią pancerną w niezbyt wielkiej skali (najpierw 1:72 potem 1:35) i to porządnie sponiewieraną i nigdy nie zetknąłem się z 'problemem' malowania dużych powierzchni na wysoki połysk.

teraz chcę się zabrać za samochody cywilne w sakli 1:24 głównie Muscule Cars których jestem ogromnym miłośnikiem, oraz samochody z wyścigów Le Mans.

W jednym z tematów zasugerowano mi, że bez Aerografu się nie obejdzie, jednak nie mam o nich żadnej wiedzy.
Czy moglibyście mi polecić jakiś sensowny i nie za drogi model? nie sądzę, żeby do moich celów potrzebny był hi-end. sporo wody upłynie, zanim będę mógł brać udział w jakiś konkursach, także na razie będę się uczył takim narzędziem posługiwać.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady.
"Accept the challenges, so that you may feel the exhilaration of victory." - G.S. Patton
Marcin B.

Reklama

Re: Malowanie karoserii - czym?

Postprzez draz » sobota, 21 lutego 2009, 17:55

Wiesz, z niedrogich aero to jedynie psudoiwata z allegro za jakąś stówę. Ale aero trzeba zasilić, a sprężone powietrze w gniazku nie leci, więc o komprosorze musisz pomyśleć, a to już 300zł jesli sam sobie z odpadków nie poskładasz. Możesz go zastąpić butlą do nurkowania lub podobną nabitą powietrzem. Poszukaj na forum, była już o tym mowa.

Jeśli w miarę dobrze idzie Ci malowania pędzlem, to wnętrze można pędzlem malować, bo tam połysku nie ma za wiele, a karoserię zawsze sprayami można potraktować. Podkład 30zł, kolor 25zł i werniks też jakieś 25zł jeśli mówimy o farbach Tamiya.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Marcin B. » sobota, 21 lutego 2009, 21:25

...a co powiesz na taki aerograf http://www.padrebooks.pl/e-sklep/produc ... bbcf356348
lub taki http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?g ... teg=596321
i taki kompresor MAR KOMPRESOR MA-2000 ?
Ostatnio edytowano sobota, 21 lutego 2009, 22:13 przez Marcin B., łącznie edytowano 2 razy
"Accept the challenges, so that you may feel the exhilaration of victory." - G.S. Patton
Marcin B.

Postprzez draz » sobota, 21 lutego 2009, 21:29

Popraw linki bo nie widać co pokazujesz. I tych z allegro nie uznajemy.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Marcin B. » sobota, 21 lutego 2009, 21:31

poprawiłem. co to znaczy że tych z allegro nie uznajecie? O_o
Marcin B.

Postprzez michal.s » sobota, 21 lutego 2009, 21:38

faj3r Przyznajesz się że nie znasz regulaminu ?

Czy też mam wystawić pierwsze publiczne ostrzeżenie ?

III.9. Użytkownik zobowiązuje się nie wklejać w dyskusje merytoryczne adresów stron portali aukcyjnych tudzież podobnych, których zawartość wygasa po krótkim okresie czasu, co może stanowić o utracie sensu dyskusji. Niemniej w dyskusjach prowadzonych w dziale HP wklejanie wymienionych adresów jest dopuszczalne.
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Marcin B. » sobota, 21 lutego 2009, 22:14

michal.s, wyedytowałem. Czytałem regulamin, po prostu nie skojarzyłem. Zresztą nie znam sklepu w którym można kupić ten kompresor.
Marcin B.

Postprzez michal.s » sobota, 21 lutego 2009, 22:25

Źle szukałeś, sprawdź na stronie producenta, to polski wyrób, konkretnie z Łodzi ;o)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez draz » niedziela, 22 lutego 2009, 00:28

A najlepiej odpuść sobie ten kompresor, bo jest beznadziejny i nieprzydatny. Owszem, byle jaki aeorgraf Ci zasili, na tyle długo, na ile sam kompresor przeżyje, a sprzęt to dość usterkowy. Za 298zł masz na allegro kompresory z dziesięcio litrowym zbiornikiem wyrównawczym. I to jest jakieś wyjście, możesz kupić większy, ale będzie zdecydowanie głośniejszy. Jednak tego kompresora, który pokazałeś, nie polecam.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez modelman » niedziela, 22 lutego 2009, 00:37

Może nie jestem jakimś dobrym modelarzem ale jako takie pojęcie mam. Posiadam kompresor MINI MA2000 i bardzo go sobie chwale jak i poprzednika czyli ma1000 , spisują się dobrze i nie miałem nigdy żadnego problemu mimo tego że potrafię je wręcz męczyć cały dzień malowaniem. Może osobiście trafiłem na dobrze egzemplarze ale na prawdę jestem bardzo zadowolony.
modelman

Postprzez draz » niedziela, 22 lutego 2009, 00:42

A jakiego aerografu używasz szanowny kolego? Ja używałem wpsomnianego kompresora i przy lepszym aerografie wymiękł.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez modelman » niedziela, 22 lutego 2009, 01:15

No niestety ja używam TG130 jeśli dobrze pamiętam - 0,3mm zbiornik grawitacyjny - ten za 70zł. Ciśnienie mam ustawione na 2 Bary. Ten aerograf spisuje mi się wzorowo jak narazie - lepiej od EW770...
modelman

Postprzez Mors » niedziela, 22 lutego 2009, 11:32

A ja mam Łukowiaka - Dobre bo Polskie :D Dostałem go od samego siebie parę lat temu pod choinkę :) Zasilam go sprężarką z agregatu lodówkowego ze zbiornikiem z gaśnicy 1kg. Do zbiornika nabijam max 9,5 bara a przy 5,5 włącza się żeby dopompować (mam presostat). Maluję zazwyczaj przy 1,8 bara :) Żeby się pozbyć wody i oleju z powietrza mam 3 filtry paliwowe (na wlocie, między agregatem a zbiornikiem i za reduktorem) :)

Pozdrawiam
Mors
Warsztat:
Gundam Unicorn 1:100
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 23 lutego 2009, 10:59

Mors napisał(a):Maluję zazwyczaj przy 1,8 bara

Ja też, dokładnie :-> tyle, że Procon Boyem 0,2mm
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Marcin B. » poniedziałek, 23 lutego 2009, 12:40

ja zaczynam się coraz bardziej poważnie zastanawiać nad butlą ze sprężonym powietrzem zamiast kompresora.
Marcin B.

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat