Academy Spitfire Mk XIVc 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Academy Spitfire Mk XIVc 1/48

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 16:33

Chodzi o kontrolę efektu. Zawsze chodzi o kontrolę efektu. Użycie maski papierowej, oprócz problemów, które napotkałeś wiąże się z bardzo ograniczoną możliwością panowania nad jej odległością od powierzchni modelu, szczególnie w miejscach o dużych krzywiznach. Do tego strumień powietrza może dociskać maskę, podnosić, lub sprawiać, że będzie falowała. Pewniej jest wykorzystać ją do zakrycia niemalowanych powierzchni, a krawędzie wyznaczyć pewniejszym materiałem. Np takim blue tackiem, którego kształt i wielkość można formować odpowiednio do potrzeb i w zależności od potrzeby uzyskiwać różne rodzaje przejść kolorów. Nie do pogardzenia jest też możliwość precyzyjnego kształtowania i łatwego korygowania kształtu linii. Jeszcze jedną sprawą jest określenie kamuflażu jaki się wykonuje. Choć schemat był w późniejszym czasie stały dla jednosilnikowych myśliwców RAF, to przebieg plam różnił się w zależności od wytwórni. Tym samym swobodne przeniesienie kamuflażu MkV na MkXIV obarczone jest ryzykiem. Nie koniec tutaj, bo warto sprawdzić, czy przebieg na rysunku schematu zgadza się z tym co występowało na naszym pierwowzorze, nawet, jeżeli rysunek dotyczy właśnie niego. W przypadku Spitfire pozostaje jeszcze kwestia sposobu położenia kamuflażu na samolocie, a mianowicie z wykorzystaniem szablonów, czy bez. Wszystkie te elementy wpływają na sposób kształtowania linii łączenia kolorów na modelu.

Podobnie jest z nakładaniem soli na model, ale to inna historia.

komentarzu

komentarza :)
greatgonzo

Reklama

Postprzez Klugi » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 17:16

Dziękuję bardzo za poprawkę z ortografii i za wyczerpującą odpowiedz.
Klugi

Postprzez Klugi » środa, 8 stycznia 2014, 01:46

Wczoraj zdrapałem sól, efekt raczej nie ten o który mi chodziło. Chyba za duże kryształy. Mam nadzieje że uda mi się poprawić to trochę. Zdjąłem też maskowanie dolnych powierzchni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mogłem się powstrzymać i złożyłem niektóre części na sucho
Obrazek
Klugi

Postprzez Alex976 » środa, 8 stycznia 2014, 17:17

Bardzo dobrze wymalowany model! Te zadrapania może rzeczywiście są trochę przypadkowe, ale metoda z solą ma potencjał. Trzeba spróbowac 8-)
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Klugi » czwartek, 9 stycznia 2014, 04:06

Bardzo dobrze wymalowany model!

Dziękuję, przyjemnie mi że się podoba. Niestety model idzie na półkę dopóki nie znajdę jakiejś innej kalkomanii, ta z zestawu ma od razu pasy inwazyjne, nałożyłem i moim zdaniem bardzo psuło model. Coś innego poszukam i skończę.

Pozdrawiam
Klugi

Postprzez AdamS » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 16:33

Też robię sobie spitfajerka, i wyguglowałem taki oto obrazek odnośnie zadrapań.
Obrazek
Ukazuje on ładnie że farba schodziła z poszycia dość równomiernie, a nie płatami (jak u japończyków). Może pomoże przy dalszej pracy. ;)
AdamS

Postprzez Klugi » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 16:37

Dzięki, super zdjęcie. Powoli drapie własnie na coś takiego.
Klugi

Postprzez Rafako » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 20:33

Ja również dołączam się do gratulacji. Model wygląda super tym bardziej, że jak rozumiem jest tematem warsztatowym służącym nauce technik modelarskich. Mam tylko jedną wątpliwość. Czy zasadne jest stosowanie płynu do linoleum (future ?) po każdej warstwie malowanego koloru ? Sam ostatnio zacząłem stosować podobny (jeśli dobrze rozumiem) specyfik (sidolux ?), ale dopiero na etapie pomalowania modelu wszystkimi kolorami a przed stosowaniem wash i nakładaniem kalkomanii. Tak czy inaczej gratuluję umiejętności i życzę dokończenia "projektu" bo finalny efekt zapowiada się zacnie !
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Postprzez Klugi » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 20:47

Dziękuję bardzo.

Rafako napisał(a):Mam tylko jedną wątpliwość. Czy zasadne jest stosowanie płynu do linoleum (future ?) po każdej warstwie malowanego koloru ?

Krótko mówiąc nie. Po raz pierwszy używałem płynu (w moim wypadku future) do każdej warstwy oddzielnie, poprzednio tez tylko przed kalkami/brudzeniem i raczej powrócę do poprzedniej metody. Była to po prostu próbka kolejnej techniki, płyn stosowany po każdej warstwie miał zabezpieczać poprzednią, ale moim zdaniem tylko przeszkadza. Np. bardzo kłopotliwe w tej chwili jest drapanie do warstwy "metalowej"

Pozdrawiam
Klugi

Postprzez AdamS » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 23:27

I co znalazłeś może jakieś zastępcze kalki? Pytam bo też robię ten modelik, a nie pasują mi za bardzo pasy inwazyjne (które o dziwo są jako kalki). A poza tym naczytałem się różnych opinii o kalkach academy jakie to one "pancerne" ;/... a może by spróbować samemu zrobić szablony do malowania ;) w sumie to nie jest niemożliwe (o ile ma się porządny schemat i trochę cierpliwości).
AdamS

Postprzez Klugi » wtorek, 14 stycznia 2014, 02:50

Witam Adam, nie znalazłem, oczywiście jakieś byle jakie da się nakleić i będzie dalej wyglądał jak Spitfire, no ale fajnie było by mieć coś "prawdziwego". Pewnie źle szukam, ale jakoś kiepsko z katalogami dekali jest w sieci, a w mieście ani jeden sklep modelarski nie ma kalek. Opcja malowania jest, albo kupić zestaw do drukowania swoich.

Pozdrawiam
Klugi

Postprzez zegeye » wtorek, 14 stycznia 2014, 10:24

Jako że wypłowienia kamo masz już całkiem pokaźne, podchodzi już pod Pacyfik ;o) Proponuję taki arkusik i z niego pierwsze malowanie Spita Sq ldr ''Gingera'' Lacey'ego. To juz co prawda powojenny ale pilot nie byle jaki :)

http://www.ultracast.ca/products/Limite ... le/48-549/
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Klugi » wtorek, 14 stycznia 2014, 14:34

Dzięki, chyba zrobię tak własnie.
Klugi

Postprzez zegeye » wtorek, 14 stycznia 2014, 15:26

Jeszcze to by sie nadało, tylko kalki trzeba by znależć

http://spitfiresite.com/2010/07/spitfir ... v_seac_no6
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Klugi » wtorek, 14 stycznia 2014, 15:35

Aha, przypomniał mi się kłopot z tymi kalkami. Skrzydła e, a w moim c...
Klugi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat