Supermarine Seafire FR.46/FR.47, Airfix 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Supermarine Seafire FR.46/FR.47, Airfix 1:48

Postprzez gryzu » niedziela, 14 kwietnia 2013, 20:45

Witam wszystkich i zapraszam, w ostatnim czasie zamieściłem dwie galerie teraz przyszedł czas na warsztat :twisted:
Klamka zapadła, przedstawiam prace nad Seafire w 48. Już trochę przy nim zrobiłem, dotychczasowe prace poczynione widać na zdjęciach. Sam zestaw wyjściowy jest dość dobrze znany, produkowany przez Airfix'a od 1996 pakowany przez Eduarda, w pudełku znajdziemy części wspólne dla wersji Mk. 22/24 jak i 46/47 w tym dwa komplety skrzydeł.

Garść gadżetów już nabyłem m.in. farby H74 Duck Egg i H333 ED Sea Grey, korekta QB do Seafire bardzo ładnie zrobiony dodatek, klapy to moja własna robota dwa wieczory spędziłem żeby powycinać "żebra", produkt Rob-Taurus tłoczona vacu osłona kabiny mnie powaliła :shock: na zdjęciu prawie jej nie widać!
Obrazek
Ściany kokpitu udało mi się wpasować w kadłub, trochę czasu upłynęło na ścienianiu połówek i burt. Kolor kokpitu z tego co mi się udało ustalić :roll: ma być czarny. Nie chce utopić kokpit w mroku czerni, więc zrobię kolor bardzo zbliżony, ale na tyle żeby był widoczny delikatny kontrast między czernią na np, tablicy zegarów i przełącznikach. Przy obróbce żywic udało mi się co nie co połamać :mrgreen: tak powstał od podstaw mechanizm regulacji fotela. Wyciągnąłem hak do lądowania co by za daleko nie zalecieć :D
Obrazek
Powycinałem co się dało i własnym sumptem przerabiam, wstępne malowanie kolorkami Duck Egg
Obrazek
Sprzedam: Su-24 C Italeri + Pavla 1:72 ; więcej info na PW
gryzu

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Supermarine Seafire FR.46/FR.47, Airfix 1:48

Postprzez dewertus » wtorek, 16 kwietnia 2013, 11:25

Będzie "koreańczyk"? Mam zestaw Airfixa po ostatnim "odświeżeniu" więc chętnie podpatrzę jak Ci się będzie sklejało to cacko ;o)
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 16 kwietnia 2013, 12:17

Działaj, działaj, to jedyny ze Spitów, na który mogę patrzeć bez krzywienia się. ;o)
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez gryzu » wtorek, 16 kwietnia 2013, 16:55

Będzie "koreańczyk" :mrgreen: Mam do was pytanie odnośne kokpitu, czy czarny jest prawidłowym kolorem ? Widziałem ten skan w dziale rzeczywiste wrzucony przez piotr'a :idea: Anglicy mieli jakąś specyfikację odnośnie malowania maszyn pokładowych lub stacjonujących w obrębie koreańskiego teatru działań :?:
gryzu

Postprzez dewertus » wtorek, 16 kwietnia 2013, 21:20

gryzu napisał(a):Anglicy mieli jakąś specyfikację odnośnie malowania maszyn pokładowych lub stacjonujących w obrębie koreańskiego teatru działań

Generalnie jedynym wyróżnikiem "koreańskim" było wprowadzenie biało-czarnych pasów szybkiej identyfikacji. W przypadku Seafire'ów nie masz się czym martwić - miały tylko jeden schemat pasów, bowiem gościły tam tylko raz w ramach pierwszej grupy lotniskowej (HMS Triumph - 800 Sqn FAA) jaka znalazła się w rejonie Korei zaraz po wybuchu wojny (czyli od czerwca do września 1950). Muszę to jeszcze sprawdzić, ale wygląda na to, że przez pierwsze kilka-kilkanaście dni latały bez pasów.

Myślę, że w kwestii kolorystki spokojnie można zaufać instrukcji Airfixa, ale jak chcesz to mogę poszperać w zasobach sekcji koreańskiej ;o)
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez gryzu » niedziela, 21 kwietnia 2013, 00:33

dewertus napisał(a):Myślę, że w kwestii kolorystki spokojnie można zaufać instrukcji Airfixa, ale jak chcesz to mogę poszperać w zasobach sekcji koreańskiej ;o)

Jak byś coś znalazł, będę wdzięczny ;o)
gryzu

Postprzez Voltan » niedziela, 21 kwietnia 2013, 13:57

Wygląda bardzo obiecująco. Ciekawy jestem jak wyjdzie czarno-czarne wnętrze. Będę obserwował.
Voltan

Postprzez dewertus » niedziela, 21 kwietnia 2013, 19:32

gryzu napisał(a):Jak byś coś znalazł

OK, tylko doprecyzuj czego mam szukać ;o) Malowanie to Extra Dark Seagray i Sky, oznaczenia szybkiej identyfikacji: dwa pasy (biały od kabiny, czarny od ogona), na skrzydłach pięć pasów (zewnętrzne białe).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

BTW, ze zdjęć wynika, że kokpit był czarno-zielony.

Obrazek

Obrazek
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez gryzu » niedziela, 21 kwietnia 2013, 20:24

Zdjęcia wnętrza super, dzięki, a tak przy okazji z jakiego wydawnictwa te zdjęcia :shock: ? Taki schemat malowania przewiduje producent modelu dla wersji Seafire XVII.
Mały postęp opiszę słowami, zabrałem się za wypełnianie wewnętrznej strony skrzydła (przy klapach) i pomalowałem łopaty śmigieł. Tu mam pytanie, czy łopaty śmigieł były, odp.:
a) drewniane,
b) drewniane z wzmocnieniem metalowym na natarciu łopaty,
c) całkowicie metalowe
:roll:
gryzu

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 21 kwietnia 2013, 22:03

Te kolorówki nie uwzględniają "plamy" przeciwodblaskowej przed wiatrochronem.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez dewertus » niedziela, 21 kwietnia 2013, 22:50

piotr dmitruk napisał(a):Te kolorówki nie uwzględniają "plamy" przeciwodblaskowej przed wiatrochronem.

Ale Airfix już tak, tyle że sam spartolił pas na kadłubie (o jeden biały za dużo) - nie ma lekko, trzeba do wszystkiego podchodzić jak pies do jeża :mrgreen:
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez gryzu » niedziela, 12 stycznia 2014, 00:38

Apdejt w temacie :P małymi kroczkami do przodu dłubię więc niebawem coś więcej pokaże.
Obrazek
gryzu

Postprzez gryzu » niedziela, 26 stycznia 2014, 14:33

Wrzucam parę fotek na jakim etapie znajduje się z moim Seafire mk.47 :mrgreen:

Śmigiełko gotowe, z lekkimi śladami zmęczenia powłoki będzie czekać na resztę...
W świetle flesza widać dość wyraźny kontrast którego nie ma takiego w świetle dziennym.

Obrazek

Producent zestawu zadbał żeby modelarz doznał szybszego bicia serca za sprawą skrzydeł dla wersji mk.47.
Przewidziana opcja wykonania złożonych skrzydeł uatrakcyjnia zestaw, ale skleić je w opcji "gotowy do lotu" zapewnia moc wrażeń :twisted:
Chcąc wykonać klapy w pozycji otwartej, trochę pogimnastykowałem się ze skrzydłem i przystąpiłem do wykonania samodzielnie klap z polistyrenu 0,25mm

Obrazek
Obrazek

Korekta QB też łatwo nie dała się dopasować do reszty :evil: dopieszczanie tej części zostawiam do momentu wyjścia z kokpitu.
Rzut okiem aparatu na całość, trochę części żywicznego zestawu. Nie wszystkie oczywiście, drążek sterowy poddany małej modyfikacji celem zgrania go z lotkami.

Obrazek

Konwencja kokpitu czarno-zielony, czerń czerni nie równa jak widać na kolejnym zdjęciu, a zieleń to nie byle jaka bo autentyk MM interior green 8-)

Obrazek
Obrazek

Czernią skontrolowałem stan powierzchni ciecia stateczników i steru kierunku. Będą małe poprawki :oops:

Obrazek

Zestawowe koła po małym tuningu powieliłem w żywicy.

Obrazek
gryzu

Postprzez dewertus » niedziela, 26 stycznia 2014, 14:46

gryzu napisał(a):Śmigiełko gotowe, z lekkimi śladami zmęczenia powłoki

Myślę, że jak by w rzeczywistości owe ślady były tak widoczne jak we fleszu to model wcale by nie stracił na walorze. Jak je wykonałeś - wyglądają doskonale!
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Alex976 » niedziela, 26 stycznia 2014, 14:48

gryzu napisał(a):Śmigiełko gotowe, z lekkimi śladami zmęczenia powłoki będzie czekać na resztę...

Solą robiłeś tę zmęczoną powłokę? Wygląda świetnie!
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat