Pantera Ausf A

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: Pantera Ausf A

Postprzez wars98 » wtorek, 17 września 2013, 14:57

Witam,
Skoro mamy wątek o Pz.Kpfw. V "Panther" Ausf. A to pozwolę sobie zadać pytanie o chyba "najsławniejszą" polską Panterę wydobytą w dniu 16 listopada 1990 r. z rzeki Czarna Nida pod Kielcami (Bieleckie Młyny).
Jak wynika z materiału autorstwa pana Pawła Sembrata, który w 1996 r. ukazał się na łamach nieistniejącego już kwartalnika "Militaria", we wraku czołgu znaleziono na przedniej ścianie przedziału silnikowego tabliczkę znamionową.
Jest tam zdjęcie (autorstwa: P. Mrozowskiego) i opis tej tabliczki.
I tutaj moje pytania:

1. Czego właściwie dotyczy ta tabliczka? Silnika (bo chyba nie czołgu)??

2. Jak poprawnie należy rozumieć jej treść: Bauart: T, Gerat-Nr: 10163A3, Werk-Nr: 227 (ostatni wiersz był nieczytelny).

3. Czy jesteśmy w stanie ustalić: co to za zakład/y kryją się za oznaczeniami: T, 227 i 10163A3?

4. Czy jesteśmy w stanie ustalić z którego zakładu: MAN, Daimler-Benz, MNH, Demag pochodzi ta Pantera i jaki mogła mieć ona numer seryjny (Fahrgestell)??

Rzeczona tabliczka:
Obrazek

:roll: :roll: :roll:
Czy jest możliwość jakoś to sprawdzić w archiwach niemieckich, których i jak??
wars98

Reklama

Postprzez skrzat16 » środa, 15 stycznia 2014, 23:25

Cześć,

Prace nad modelem trwają, ale jak to bywa zawsze sie coś pojawi.

Znalazłem takie oto zdjęcie Obrazek

Wyraźnie widać tam godło jednostki namalowane na przednim pancerzu. I tu moje zapytanie; czy godła mogły być zdublowane ?

Na wcześniejszym wpisie Marek Jaszczoł podesłał zdjęcie z godlem na tylnym zasobniku. a tu to samo tylko nie wykadrowane

Obrazek

Na drugim czołgu nie widać godła, może jest przybrudzone :?: Co prawda jest to Pantera typu A ale to nie ma znaczenia.

A i jeszcze jedna sprawa może ktoś ma informacje jak mocowane były koła zapasowe do wieży ?
skrzat16

Postprzez Marek Jaszczołt » czwartek, 16 stycznia 2014, 09:10

skrzat16 napisał(a): I tu moje zapytanie; czy godła mogły być zdublowane ?
A i jeszcze jedna sprawa może ktoś ma informacje jak mocowane były koła zapasowe do wieży ?

Tak jeżeli były namalowane były z przodu i z tyłu - ale te pierwsze przeważnie są niewidoczne.
Co do koła - do boku wieży były przyspawane wąskie prostokątne elementy metalowe, które na oby końcach miały po krótkiej śrubie - na nich trzymało się koło zapasowe.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez skrzat16 » czwartek, 16 stycznia 2014, 10:09

Cześć :)

Dzięki Marku za szybką odpowiedz. A co do mocowania zapasu to znalazłem wczoraj już po napisaniu postu takie oto zdjęcie.
To wóz dokladnie z tej jednostki z nr 413 tyle że to wersja A.

Obrazek

Widziałem sposób mocowania o którym wspominasz. Dwie śruby są na gorze a pojedyncza na dole. Na tym zdjęciu widać że jest odwrotnie i pręty mocujące są bezpośrednio przyspawane do pancerza. Z resztą byl jeszcze jeden sposób. Koło było montowane odwrotnie tz. wyprofilowaniem koła na zewnątrz,tam na pewno stosowano jakieś elementy dystansowe między kołam a pancerzem.
Obrazek
Ale w tym przypadku to mnie nie interesuje :)
Marek Jaszczołt napisał(a):Co do koła - do boku wieży były przyspawane wąskie prostokątne elementy metalowe, które na oby końcach miały po krótkiej śrubie - na nich trzymało się koło zapasowe.

Obrazek
A tu kolejny przykład tyle z mocowaniem na dwie śruby przyspawane do płaskownika.
Niestety nie mogę namierzyć zdjęcia przykładowego, ale jak tylko znajdę to wstawię do postu.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano sobota, 18 stycznia 2014, 14:50 przez skrzat16, łącznie edytowano 1 raz
skrzat16

Postprzez rotpol13 » czwartek, 16 stycznia 2014, 11:01

Ostatnio edytowano czwartek, 16 stycznia 2014, 20:10 przez rotpol13, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez skrzat16 » czwartek, 16 stycznia 2014, 19:48

Dzięki za zdjęcie .

Dobrze znam to ujęcie i nawet jest w tym poście na początku :lol: A ja szukam zdjęcia na którym widać w miarę dobrze sposób montowania koła na wieży. Od wczorajszego wpisu trochę mi szczęscie dopisało i znalazłem to czego szukałem.

Obrazek

Z tego co widziłem to było bodaj cztery "patenty" na to. To zdjęcie wyraźnie potwierdza że w tym przypadku były pręty spawane do pancerza wieży. Był też sposób o którym pisał Marek, ale gdzieś przepadło mi zdjęcie. Ale byl to stelaż w kształcie litery "T" i na tym były wspawane pręty do przykręcenia koła. Jeśli ktoś będzie kiedyś robił coś podobnego to myślę że to co tu zgromadziłem przyda się lub przynajmniej rozjaśni temat. :) :) :idea:
skrzat16

Postprzez skrzat16 » sobota, 18 stycznia 2014, 19:03

Cześć,

Wielkie dzięki rotpol13 za link. Do głowy mi nie przyszło aby tam popatrzeć :idea: Tam wszystko widać jak na dłoni.
zmam zdjęcia tego wozu z Belgii, a jednak tam sie kryło rozwiązanie. Nie wiem dlaczego, ale dopiero dzisiaj załadowały się zdjęcie :?:

Pozdrawiam
skrzat16

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste