Producenci dodatków do modeli lotnictwa

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Producenci dodatków do modeli lotnictwa

Postprzez Solo » piątek, 17 stycznia 2014, 14:12

Zastanawiam się, jacy są znani producenci dodatków do modeli lotniczych (powiedzmy że bez kalkomanii), robiący solidne, dobrej jakości dodatki.
Osobiście znam ich niewielu, a może są jeszcze jacyś dobrzy, warci uwagi: Eduard, Aires, Wolfpack Design, Pavla i w zasadzie kilku pomniejszych, nie wartych wzmianki.
Czy są jeszcze inni, o których powinienem wiedzieć?
Solo

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Producenci dodatków do modeli lotnictwa

Postprzez myszoskoczek » piątek, 17 stycznia 2014, 14:20

"Airwaves accessories" czy jakoś tak, robi fajne żywice do nowoczesnych 72-ójek i 48-mek, mają też blaszki i vacu-owiewki ;o)

Pozdrawiam
Obecnie na warsztacie: A-7P Corsair II viewtopic.php?f=12&t=82622
Pamiętajcie, wszystko wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach
myszoskoczek

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 17 stycznia 2014, 14:23

To k... po prostu poszukaj w necie polecam wyszukiwarki sklepów Hannats i innych. Widoczniej o innych nie musisz wiedzieć :P . Ręce opadają.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Daniel iceman Gronowski » piątek, 17 stycznia 2014, 14:24

Solo napisał(a):Osobiście znam ich niewielu, a może są jeszcze jacyś dobrzy, warci uwagi?

To i tak super, bo ja osobiście nie znam nikogo, a chętnie bym poznał pana Eduarda :-(
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Solo » piątek, 17 stycznia 2014, 14:30

myszoskoczek napisał(a):"Airwaves accessories" czy jakoś tak, robi fajne żywice do nowoczesnych 72-ójek i 48-mek, mają też blaszki i vacu-owiewki ;o)

Pozdrawiam

Dzięki, faktycznie spory wybór akcesoriów, na oko wygląda to bardzo solidnie.
Jeśli ktoś coś jeszcze zna, chętnie też poznam. :)
Solo

Postprzez merlin_PL » piątek, 17 stycznia 2014, 15:19

U nas w szkole się mówiło , że " na oko to chłop w szpitalu umarł" :D

Faktycznie ręce znowu opadają. I reakcjom innych się nie dziwię.

Tzw "dodatki" produkuje niezliczona ilość firm na całym świecie. Z racji tanich kosztów produkcji , są one realizowane częto w garażach , piwnicach , a charakter ich działalnosci ma niewiele współnego z przemysłową produkcją normalnych firm modelarskich.
Oznacza to , że poza tym co znamy, bo nam akurat było potrzebne. jest jeszcze bardzo duża ilość firm , która produkuje na przykład :
- jedyne poprawne koła do peruwiańskich mysliwców INCA , - tu zakład położony jest na strychu na przedmiesciach LIMY
albo poprawne stateczniki pionowe do albańskiej odmiany samolotu wczesnego ostrzegania systemu Żwir 1 i 2. - a tu się je robi w starym bunkrze 30 km od Tirany .
I o tych firmach wiedzą tylko miłośnicy peruwiańskich myśliwców i albańskiego lotnictwa.I tylko oni. A do tego sprzedają je na corocznych spotkaniach modelarzy peruwiańskich i albańskich i nikt ich w necie nigdy nie widział.
Tak to wyglada w praktyce.

Za x czasu po uzyskaniu inormacji , że firma X produkuje jakiś dodatek do modelu ,będzie kolejny wpis pod tytułem. Jest firma x , ale nie mogę tego kupic bo nikt nie sprzedaje Pomóżcie . Po nim kolejny :Nie przysłali mi , bo okazało się ,ze gdzies ktoś w Limie zna jedynie pismo węzełkowe , a pieniądze wziął. I tak będzie w kółko.

Na koniec ostatnia kwestia . Gdyby Solo napisał , coś takiego : Nie myslicie , że przydałaby się jakas baza linków do producentów dodatków , kazdy mógłby skorzystać . Uznałbym ,że to niegłupi pomysł, że Solo chce coś od siebie dać forum , ale było :

Solo napisał(a):Zastanawiam się, jacy są znani producenci dodatków do modeli lotniczych (powiedzmy że bez kalkomanii), robiący solidne, dobrej jakości dodatki.
Osobiście znam ich niewielu, a może są jeszcze jacyś dobrzy, warci uwagi: Eduard, Aires, Wolfpack Design, Pavla i w zasadzie kilku pomniejszych, nie wartych wzmianki.

Taki zwykły czysty egozm. Jak zwykle jak zawsze , gdy czegoś potrzebuję by wyciągnąć to z forum, bo na pewno się jeden z drugim naiwny znajdzie. Przecież zawsze się znajdował.
Dobrze , że się ten wpis pojawił . Nic się nie zmieniło. I kolejny lepszy model tego nie zmienił .
I jak nic się nie zmienia to i pomagać nie ma co.

P.S. A może popełniam znowu błąd bo jak mawiał Grzegorz 2107 powinieniem na forum oceniac model , a nie modelarza . Ale tak nie potrafię.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Alex976 » piątek, 17 stycznia 2014, 18:35

Merlin,
czy jest coś złego w tym, że Solo się zapytał o producentów dodatków? Uważasz, że to jest egoizm? Z tego co mi wiadomo jest to forum publiczne, czyli każdy może się na nim zarejestrować i pisać w nim posty wszelakiej maści. A to pytanie przyda się wielu modelarzom, nie tylko jemu. To, że Solo zadał je w taki, a nie inny sposób to tylko jego sprawa i ma do tego prawo. Może jeszcze napiszesz, że powinien on przewidywać potrzeby innych i pisac posty za każdego forumowicza? Nie bądźmy śmieszni.
merlin_PL napisał(a):Taki zwykły czysty egozm. Jak zwykle jak zawsze , gdy czegoś potrzebuję by wyciągnąć to z forum, bo na pewno się jeden z drugim naiwny znajdzie. Przecież zawsze się znajdował.
Dobrze , że się ten wpis pojawił . Nic się nie zmieniło. I kolejny lepszy model tego nie zmienił .
I jak nic się nie zmienia to i pomagać nie ma co.

P.S. A może popełniam znowu błąd bo jak mawiał Grzegorz 2107 powinieniem na forum oceniac model , a nie modelarza . Ale tak nie potrafię.

Moja rada jest taka: nie podoba się, nie pisz głupot.
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Maciej Gruca » piątek, 17 stycznia 2014, 20:00

Panowie, mam kłopot! Ostatnio, przy klejeniu modelu, naszła mnie gwałtowna chęć "podrapania" się w nosie. Co mam zrobić, jeśli prawą ręką trzymam model, a lewa nie nadaje się do celów...wydobywczych? Pomóżcie bo, nie wiem co zrobić!

Dodam tylko, że każdą radę wysłucham i stosownie zignoruję. Zrobię również po swojemu, soląc (pieprz zastąpiłem solo'm) wszystko zawodowo. Dodatkowo, gdy ktoś wystawi jakiś krytyczny komentarz, od razu go zignoruję. A poza tym wszystkich dodam do "Ignorowanych".Aaaa!!! No i dalej będę doopkiem.
Dobranoc :mrgreen:
Maciej Gruca

Postprzez dziabik » piątek, 17 stycznia 2014, 20:17

Alex976 napisał(a):Moja rada jest taka: nie podoba się, nie pisz głupot.

Popieram.Odpuśćcie ludzie te "połajanki",chłop zadał normalne pytanie,związane z modelarstwem-mam wiadomości w tym temacie to odpowiadam (przyda się nie tylko pytającemu),nie mam-przechodzę do porządku dziennego a nie tracę czas na pokazanie jak jestem strasznie zirytowany.Ot i cała filozofia według mnie :roll:
Pozdrawiam Grzegorz.
dziabik

Postprzez lukaszlaskowski » sobota, 18 stycznia 2014, 11:38

Bezpodstawny lincz moim zdaniem. Całkiem dobra idea, może trochę niefortunnie wyrażona. Pomysł stworzenia jakiegoś spisu producentów, a nawet gotowych zestawów z możliwością ich komentowania byłby bardzo pomocny. Kupiłem ostatnio zestaw CMK do Ar 234 i to jakaś parodia jest. Nie wykorzystam nawet jednej częsci. Na zdjęciach wszystko wyglądało super. Gdyby ktoś mi powiedział, że ktoś sobie to wystrugał bez dokumentacji, a jakość odlewów jest jaka jest,zaoszczędziłbym trochę kasy. O ciekawych zestawach często dowiaduję się przypadkiem i pluję sobie w brodę, że nie znałem ich wcześniej.
Podsumowując możnaby założyć wątek (osobny, nie zaśmiecony krytyką ząłożyciela :)) o dodatkach.
lukaszlaskowski

Postprzez macias13_84 » sobota, 18 stycznia 2014, 11:57

No to Panowie może tak łyżeczkę... czy dwie
Obrazek
Choć niektórym to i wiaderko by nie zaszkodziło

Edit:
Zmieniłem fotkę coby kryptoreklamy nie robić
macias13_84

Postprzez rotpol13 » sobota, 18 stycznia 2014, 12:11

Widzę, że przed napisaniem posta obaliłeś prawie pół butelki tego cudownego specyfiku :D
Ciekawe dlaczego :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez macias13_84 » sobota, 18 stycznia 2014, 12:18

No cóż, jak widać po rozwoju "dyskusji' na temat dodatków do modeli, niektóre tematy działają że tak powiem, nader pobudzająco :mrgreen:
macias13_84

Postprzez merlin_PL » sobota, 18 stycznia 2014, 13:15

Generalnie nie lubię siebie cytować , ale dokładnie o to mi chodziło: Chodzi mi o formę i sposób postrzegania forum.

merlin_PL napisał(a):
Na koniec ostatnia kwestia . Gdyby Solo napisał , coś takiego : Nie myslicie , że przydałaby się jakas baza linków do producentów dodatków , kazdy mógłby skorzystać . Uznałbym ,że to niegłupi pomysł, że Solo chce coś od siebie dać forum , ale było :

Solo napisał(a):Zastanawiam się, jacy są znani producenci dodatków do modeli lotniczych (powiedzmy że bez kalkomanii), robiący solidne, dobrej jakości dodatki.

A pozostali do dyskusji o dodatkach też nic nie wnieśli, al z radością w dyskusji uczestniczą :D
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez dzidas » sobota, 18 stycznia 2014, 13:24

O co tu K...chodzi ? Koleś zadał pytanie w odpowiednim dziale i wg dość logicznie. Co z tego ,że w sieci można poszukać, choc to wcale nie jest czasem takie łatwe. Spytał grono , nazwijmy to "modelarzy" choć w niektórych przypadkach jak widze tytuł ten na wyrost. Przecież od tego jest, a przynajmniej powinno być to wyspecjalizowane, tematyczne forum! Chyba, że dla niektórych zakompleksionych (nie kieruje tego personalnie)służy do lizania się po dupach - jaki twój model fajny , nie no twój piękniejszy!
dzidas

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje