Bf 109 E-1, Eduard, 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Bf 109 E-1, Eduard, 1/32

Postprzez Stratocaster » środa, 25 marca 2009, 13:35

Witam Kolegów!
Dzięki uprzejmości mojego kolegi Krystiana (za co mu teraz jeszcze raz dziękuję!) wszedłem w posiadanie nowego Eduarda. Model budzi dosyć duże kontrowersje na naszym forum. Abstrahując od poprawności historycznej "felg, zaczepów, otworów tylnych i dziur przednich", które to zaraz wymuszają kupno kilogramów żywicznych poprawek - ja go tylko skleję i pomaluję. Być może, przewrotnie, będzie się lepił mniej problemowo od eduardowskiej "foki", gdzie niewiele elementów pasowało do siebie jak powinno. Zobaczymy. Malowanie pudełkowe - Francja, 1940 rok.
Obrazek

Pierwsze roboty nie nastręczają specjalnych kłopotów. No, a ta skala jest zabójcza! Kolejność - kolor ciemniejszy, rozjaśnienia lekko rozbielonym RLM02, wash olejny i suchy pędzel.
Obrazek
Obrazek
Stratocaster

Reklama

Re: Bf 109 E-1, Eduard, 1/32

Postprzez Ostach » środa, 25 marca 2009, 18:30

Witam

Ładnie to wygląda jak na razie :) Zrobiłem jakiś czas temu E-3 w takim malowaniu z JG26 dlatego z sentymentem będę śledził relację :)

pozdrawiam
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Krystian Ciechowicz » środa, 25 marca 2009, 19:37

Witam.

Na zdrowie Tomku !!
Już wygląda to bardzo profesjonalnie ! Będę śledził temat - pozdrawiam.
Krystian.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez siara1939 » środa, 25 marca 2009, 20:02

W koncu ktos go zaczal na naszym forum. :D
Popatrze z ciekawascia. Znudzilo mi sie juz czytanie po czesku. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Kuba P. » środa, 25 marca 2009, 20:55

Stratocaster napisał(a):Model budzi dosyć duże kontrowersje na naszym forum. Abstrahując od poprawności historycznej "felg, zaczepów, otworów tylnych i dziur przednich", które to zaraz wymuszają kupno kilogramów żywicznych poprawek - ja go tylko skleję i pomaluję.

;o) Ja też już mam Messerschmitta i włosy miejscami stają dęba...
Jest w modelu kilka tak kuriozalnych błędów, że nie potrafię sobie wyobrazić jak możliwe było to, że ich nie wyłapano.
Z drugiej strony można wszystko poprawić, dorobić, zdetalować a lepszego (czyt. mniej złego) Emila prędko nie będzie.
Narzekałem ale kupiłem - bo to 109.
Narzekam dalej ale postarm się go do pionu doprowadzić...bo to 109!

Powodzenia Tomek, trzymam kciuki za Twój projekt.
Kuba P.

Postprzez Maciek_66 » środa, 25 marca 2009, 20:59

Tak liczę Kuba, że zamieścisz jakąś listę błędów. To będzie łatwiej - będzie się robić i odhaczać punkt po punkcie...
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Kuba P. » środa, 25 marca 2009, 21:37

Wiesz Maciek, nawet próbowałem się do tego zabrać, ale chyba lepiej będzie jak rozbabram model i pokażę krok po kroku co i jak.
Model miejscami zwyczajnie wyciska łzy, w samym chociażby kadłubie rozwalił mnie kształt wypukłości nad osłonami głowic Daimlera (małe bąble pod nosem) czy kształt pokrywy wlewu paliwa oraz obrys niszy tylnego podwozia. No praktycznie na co nie spojrzeć to jest coś, co można poprawić. W skrzydłach oczywiście kilka zmyślonych wzierników, stery kryte mokrą szmatą.
Jeśli Foki miały błędy to Emil jest po prostu czymś w stylu podania w restauracji zamiast rosołu gościowi kurczaka, warzyw, przypraw, wody, garnka i kuchenki...
Model niby jest i niby można zrobić ale tak w zasadzie to jest półprodukt. Nawet nie patrzę na żadne plany, nie mierzę nic jeszcze. Poskładam bryłę to babole wymiarowe powinny się ujawnić.

Zacznę swój dłubać to pokażę co i jak, byle mi tylko sił nie odebrało bo i spasowanie wygląda na kiepskie.
Kuba P.

Postprzez Stratocaster » środa, 25 marca 2009, 22:56

Kuba Plewka napisał(a):Jeśli Foki miały błędy to Emil jest po prostu czymś w stylu podania w restauracji zamiast rosołu gościowi kurczaka, warzyw, przypraw, wody, garnka i kuchenki...

:lol:
No, Kuba, stylista z Ciebie! To ja postaram się zrobić coś, co będzie przypominać żółtą wodę z "okami" na powierzchni. Chociaż tyle. Kiedyś gotowałem w TVN. Smażyłem filety z KURCZAKA, które były jakimś tam składnikiem dania. A Maciej Nowak (występujący tam krytyk kulinarny) zagaił: o, widzę że pan RYBKĘ smaży...

Ugotuję cokolwiek jadalnego w miarę swoich umiejętności i potrzeb.
Stratocaster

Postprzez Kuba P. » środa, 25 marca 2009, 23:21

Trzymam kciuki za Twoją zupkę z Emila! Ja po prostu nie umiem już patrzeć na model Bf 109 inaczej niż przez pryzmat dokumentacji technicznej, setek zdjęć, własnych obserwacji jak i przede wszystkim wyjątkowej sympatii do tego chamskiego samolociku z wspaniałym silnikiem.
Jeśli będziesz miał jakiekolwiek wątpliwości czy pytania, nie wahaj się skontaktować i z przyjemnością postaram się pomóc.
Zamiast natomiast wtrącać się do Twojego garnka z zupką zacznę siekać swojego Emila mielonego.

Jak to mówią, Viel Glück!
Kuba P.

Postprzez Stratocaster » piątek, 27 marca 2009, 13:34

Kuba! Na pewno będę weryfikował malowanie - bo to mnie najbardziej interesuje. Wtedy będzie pytań, a pytań...

A tymczasem: endżin, szejseta od benca...
Obrazek
Obrazek

Trzeba będzie ponaginać. Ani jednego kołka stabilizującego.
Obrazek
Stratocaster

Postprzez net_sailor » piątek, 27 marca 2009, 14:17

Będziesz eksponował silnik? Bo jak tak to przydałoby się poprawić te kasety amunicyjne - spiłować linię podziału form na bokach i zatrzask-obejmę mocującą kasety, tak aby sprawiał wrażenie jednego elementu:
http://www.me109.info/display.php?a=e&l=en&fid=104
net_sailor

Postprzez Stratocaster » sobota, 28 marca 2009, 15:38

net_sailor napisał(a):Będziesz eksponował silnik? Bo jak tak to przydałoby się poprawić te kasety amunicyjne - spiłować linię podziału form na bokach i zatrzask-obejmę mocującą kasety, tak aby sprawiał wrażenie jednego elementu:
http://www.me109.info/display.php?a=e&l=en&fid=104

Sailor! Dziękuję za słuszną uwagę. Co się dało to poprawiłem.
Stratocaster

Postprzez net_sailor » sobota, 28 marca 2009, 15:59

Hehe, tak łatwo się nie wykręcisz - dawaj fotki! :twisted:
net_sailor

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 29 marca 2009, 09:23

Wiem, że robisz model realaksacyjnie ale bym spiłował tez te przewody co dochodzą do wydechu i zrobił nowe bo trochę daje po oczach sztucznością ta płaskorzeźba tym bardziej, że to duża skala. Całość pomalowana super. Jednk klucz do sukcesu to malowanie ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 29 marca 2009, 11:05

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):przewody co dochodzą do wydechu

Wyglądają na przewody zapłonowe a w związku z tym powinny mieć inny kolor niż blok silnika.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat