Fw-190 A-8/R2 Łykenodwy Eddy

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Fw-190 A-8/R2 Łykenodwy Eddy

Postprzez gryzu » niedziela, 12 stycznia 2014, 01:43

W celu wyżycia się przed innymi projektami i w oczekiwaniu na tajemnicze przesyłki zakupiłem na poświątecznej wyprzedaży takiego oto strucla. Malowanie pudełkowe tzn. Wilhelm Moritz z IV/JG3, Memmingen, Niemcy, Lipiec 1944r.
Obrazek
Z instrukcji dołączonej do zestawu
Zestaw znany z licznych relacji z czasów ukazania się pierwszego zestawu. Da się poskładać jak klocki :shock:
Obrazek
Udało mi się uniknąć szpar przy pokrywach skrzydłowych km"ów i okapotowanie silnika bardzo ładnie schodzi się z kadłubem. Kontrowersyjne wydawać się może przyklejenie karabinów kadłubowych do pokryw, ale z wcześniejszych przymiarek doszedłem do wniosku że tak też będzie dobrze :mrgreen: W kabinie nie ma szału, na tyle ile dałem rady to poszalałem na tych płaskorzeźbach :-/ bez większego brudzenia i takich tam. Kabina będzie zamknięta.
Obrazek
Silnik poskładany z lekkim łoszem dla wścibskiego oka w przyszłości dopatrującego przez wentylator co za nim jest ;o)
Obrazek
Okapotowanie silnika bardzo ładnie spasowane, wstępnie włożony silnik i przyłożony kołpak. Bardzo dobrej jakości kalki, spiralka świetnie się ułożyła. Po lakierze wygląda jak malowana od szablonów. Duży plus za kalki :shock: Element poniżej do prawidłowego mocowania rur wydechowych planuje wykorzystać do poprawnego wklejenia silnika.
Obrazek
Zdjęcie grupowe, ukazujące rozmach i postęp w warsztacie 8-)
Obrazek
Sprzedam: Su-24 C Italeri + Pavla 1:72 ; więcej info na PW
gryzu

Reklama

Re: Fw-190 A-8/R2 Łykenodwy Eddy

Postprzez LazyCat » niedziela, 12 stycznia 2014, 03:15

Udanej zabawy z klockami ;o)
Sugestia: zaostrz profil steru kierunku.
(Pomimo ze "Edziu" potrafi robic ladne zestawy tu sie makabrycznie rabnal)
Obrazek
LazyCat

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 12 stycznia 2014, 17:33

LazyCat napisał(a):Sugestia: zaostrz profil steru kierunku.

a nie statecznika przypadkiem?
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez macias13_84 » niedziela, 12 stycznia 2014, 18:11

O! Sturmbock! świetny temat.
Ma już dodatkowe płyty opancerzenia kadłuba? Wydaje się, że są, ale średnio widać
Obrazek
Rammjagery z 12/JG3 były bardzo ciekawe, ciekawe swoją drogą w jaki sposób celowało się z tego WGr.21 pod brzuchem(ustawiało się przed formacją B-17/24 i odpalało na chybił-trafił?)
macias13_84

Postprzez Pawel Burchard » niedziela, 12 stycznia 2014, 18:22

To jakoś automatycznie się odpalało, jakieś urządzenie działające na zasadzie fotokomórki montowane z tyłu kadłuba, jest to opisane w Lw im Focus 16 - można znaleźć na scribd.

p.
Pawel Burchard

Postprzez gryzu » niedziela, 12 stycznia 2014, 18:59

macias13_84 napisał(a):Ma już dodatkowe płyty opancerzenia kadłuba? Wydaje się, że są, ale średnio widać...

Eduard daje do pudełka dodatkowy kadłub, z delikatnie odlanymi płytami. Na trzecim zdjęciu można się dopatrzeć płyty pod kabiną.

Darek Trzeciak napisał(a):
LazyCat napisał(a):Sugestia: zaostrz profil steru kierunku.

a nie statecznika przypadkiem?

Statecznik, najbardziej rzucająca się rzecz w tym zestawie :-/ miałem go nie ruszać, ale poszedł w ruch pilnik i już po sprawie :mrgreen:

Mam zagwozdkę związaną z malowaniem, otóż Eduard w swojej instrukcji podaje kolory kamuflażu RLM 74/75/76.
Jako 74 podaje jego odpowiednik H304 ...ok, tylko że 74 to raczej szary kolor, a H304 to zielony :shock:
Mam pakiet RLM z Gunze i nie wiem kto się pomylił :roll:
gryzu

Postprzez Alex976 » niedziela, 12 stycznia 2014, 19:03

RLM74 to H68/C36
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Murek » niedziela, 12 stycznia 2014, 19:38

Fajna Foczka :D Jak już odstąpiłeś od sztywnego "weekend edition" za sprawą pocienienia statecznika to wymień także koła, są za wąskie.
Murek

Postprzez macias13_84 » niedziela, 12 stycznia 2014, 21:38

gryzu napisał(a):
macias13_84 napisał(a):Ma już dodatkowe płyty opancerzenia kadłuba? Wydaje się, że są, ale średnio widać...

Eduard daje do pudełka dodatkowy kadłub, z delikatnie odlanymi płytami. Na trzecim zdjęciu można się dopatrzeć płytży pod kabiną.

Już widzę, Adblock zablokował javę i nie mogłem zdjęć powiększyć
macias13_84

Postprzez gryzu » niedziela, 26 stycznia 2014, 15:30

Murek napisał(a):Fajna Foczka :D Jak już odstąpiłeś od sztywnego "weekend edition" za sprawą pocienienia statecznika to wymień także koła, są za wąskie.

Gładkie koła chciałem pogrubić wojtkową metodą, ale mi nie wyszło :-/ spróbuję coś z tym jeszcze zrobić tymczasem będą bieżnikowane...
O mały włos, a miałbym ze statecznikiem przygodę :evil: na zdjęciach widać przejaśnienia na stateczniku to distal którym posiłkowałem się aby wzmacniając ściankę :x jeszcze wytrasować linie i będzie pinknie :mrgreen:

Obrazek

Wash we wnękach schnie, jak wyschnie to jeszcze dodam przetarcia i obicia 8-)

Obrazek
Obrazek
gryzu

Powrót do Lotnictwo - warsztat