[ Trójprzymierze ] GOTHA. V. - ZBIGNIEW KALOTA

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

[ Trójprzymierze ] GOTHA. V. - ZBIGNIEW KALOTA

Postprzez ZBIGNIEW KALOTA » niedziela, 26 stycznia 2014, 18:06

WITAM.
Obrazek
Grzechem było by / i to ciężkim / nie wziąć udziału w tak wspaniałym projekcie jak ten . I choć nie jestem mocno obsadzony w historii , tematyce i sprzęcie WW1 a wręcz nie lubiłem tego tematu tak w szkole jak i jako modelarz to .... No właśnie to .!? Jeżdżąc po zawodach modelarskich przez wiele lat na początku przechodziłem obojętnie obok takich modeli , do czasu . Konstrukcje z tego okresu nie były tak smukłe i piękne jak np. Spit Meser itd.... Jak człowiek potrafi być krótkowzroczny żeby nie powiedzieć głośno ŚLEPY . Na któryś z rzędu zawodach mojej żonie spodobały się samoloty z tego okresu no i musiałem tłumaczyć co to za maszyny . I powoli zaczęły mi się otwierać oczka , na początku nie śmiało podobaly się ale bez zakupów. Kiedyś to pękło i posypały się pudła z samolotami pierwszowojennymi . Gotha to mój ostatni nabytek z przed kilku miesięcy , spowodowany fascynacją modelu Chrupka ze stajni Wingnut Wings. I choć skala nie ta i wersja to przygarnąłem ją . Zestaw to AZmodel w skali 1:48 ;
Obrazek
Miałem kiedyś okazję obcować z modelem Chrupka oko w "oko"i stało się , chyba się zabujałem w tej konstrukcji. To dowodzi po raz kolejny że facet to wzrokowiec i nic tak na nie go nie działa jak bodziec wzrokowy. Nadrabiam aktualnie swoje braki wiedzy w tej dziedzinie i konstrukcji. Założenia są takie aby ją zbudować ładnie czysto , jako dodatki chcę zastosować km.-y z blaszki i bomby z zestawu MIRAGE HOBBY plus małe co nie co od siebie .Malowanie na razie pudełkowe czyli Go.Gv 670/16 cały samolot jasno szary ale grzebiąc w Windsock-u znalazłem taką plansze barwną ;
Obrazek
Tutaj ten egzemplarz ma skrzydła w Lozenge ,nie wiem nic więcej o tej konfiguracji a zwłaszcza o samym Lozenge ilu kolorowa itd. no i czy pod skrzydłami też była . Tutaj prośba do prawdziwych znawców ktokolwiek wie ktokolwiek ma jakieś informacje na ten temat niech się podzieli wiedzą z początkującym w tym temacie . Jeśli coś takiego było to stawiam na takie malowanie . Cały model w takie ciapki raczej nie wchodzi w grę bo nie wytrzymał bym nerwowo kładąc tyle kalek o malowaniu nie mówiąc . Chcę się dobrze bawić i mieć 100% radochy z budowy tego modelu . Model swojego życia mam już za sobą i nigdy więcej takiego ekstremum , teraz tylko dobra zabawa i radość z tego HOBBY . Tamten model tak mnie wypalił że prawie modelarstwo powiesiłem na kołku i udawałem tylko zainteresowanie tematem . Powoli odzyskuję siły,chęci do pracy i przyjemności z tego
Zbyszek.
Klub Modelarski '' ROZBITEK '' GOK Rędziny
ZBIGNIEW KALOTA

Reklama

Re: [ Trójprzymierze ] GOTHA. V. ZBIGNIEW KALOTA

Postprzez Alex976 » niedziela, 26 stycznia 2014, 18:11

Hoho! Trójprzymierze zdominowało przestrzeń powietrzną!
Dwa takie same samoloty w konkursie, to dopiero rywalizacja!
Zaglądam 8-)
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez waran » niedziela, 26 stycznia 2014, 18:19

:) Zbyszku, będę kibicował. Obecnie na znanym portalu aukcyjnym ktoś sprzedaje do Gothy literaturę Windstock d.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez ZBIGNIEW KALOTA » niedziela, 26 stycznia 2014, 19:05

Mieciu tego właśnie posiadam i z niego pochodzi ta plansza barwna . Pogrzebię jeszcze w tekście może coś będzie.
ZBIGNIEW KALOTA

Postprzez xmald » niedziela, 26 stycznia 2014, 19:11

Skądś poznaję to malowanie ;o)
Z tego co widziałem w Widnsocku to te egzemplarze, które były malowane na ten jasnobłękitny kolor nie miały raczej lozenge. W Windsocku jest wiele zdjęć, które pokazują takie Gothy wyraźnie bez lozenge.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez ZBIGNIEW KALOTA » niedziela, 26 stycznia 2014, 19:39

Znalazłem jeszcze coś takiego na jakimś chyba włoskim forum co potwierdza teorię że były ,i w dodatku tylko na górnych powierzchniach.
Obrazek

Obrazek
ZBIGNIEW KALOTA

Postprzez xmald » niedziela, 26 stycznia 2014, 19:49

Raczej nie było... Na tym zdjęciu skrzydło ma ten sam kolor co kadłub, a gdyby znajdowało się tam lozenge skrzydła byłyby ciemniejsze...
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez waran » niedziela, 26 stycznia 2014, 20:09

Mam fabularny film chyba z 1923r jest tam wiele scen z Gotha ,jutro odszukam i jesli bedzie cos ciekawego zapodam info,Zbysiu poszukam tez w mojej literaturze moze bedzie cos ciekawego.
waran

Postprzez Alex976 » niedziela, 26 stycznia 2014, 20:12

No nie wiem xmald. Spójrz na Gothy obok, zwłaszcza tę pierwszą. Ona ma lozenge, a wcale ta góra nie wygląda tak ciemno. Na tym właściwym tez zresztą widać jakiś minimalny wzorek na skrzydle.
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez ZBIGNIEW KALOTA » niedziela, 26 stycznia 2014, 20:19

Pierwsza jest cała , jak i pozostałe poza rzeczoną 670/16. Ja znalazłem tylko grafikę i może ona być tylko prawdopodobna . Dlatego szukam jakiegoś potwierdzenia , dwie ostatnie grafiki pochodzą z forum Aerodrone czy coś w tym stylu. Muszę je odszukać tam po zarejestrowaniu masz możliwość ściągnąć plik do wydruku kalek do tego egzemplarza łącznie z Loze.
Tu znalazłem model tak zrobiony ale czy to prawda...?????
http://www.freewebs.com/aeroscale/gothagv.htm
ZBIGNIEW KALOTA

Postprzez xmald » niedziela, 26 stycznia 2014, 20:53

Z drugiej strony na Aerodrome właśnie znalazłem informację napisaną przez Dana Seana Abbotta ten egzemplarz powinien mieć tak jak napisałeś lozengi... Z drugiej strony patrzę na to zdjęcie i ja tego nie widzę. Najłatwiej zrobić całego w lozenge :P
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez hardy198 » niedziela, 26 stycznia 2014, 21:00

Może pomoże :D

Obrazek

Choć moim zdaniem z lozegne wygląda ładniej :)
"Lecę blisko faceta, dokładnie celuję i, oczywiście on spada w dół"
 Oswald Boelcke

Warsztat:
Hurri mk.IIc, P-47M "Lanny"
hardy198

Postprzez ZBIGNIEW KALOTA » niedziela, 26 stycznia 2014, 21:16

hardy 198 - wygląda to zdecydowanie na cały szary!. Właśnie pierwsza wojna ma to do siebie że wiele aparatów machiny wojennej dopiero raczkowało , fotografia i dokumentowanie narzędzi wojny też . Z resztą zdobyć nieraz kwity na sprzęt z drugiej wojny graniczy z cudem ....Mnie korci ten z lozegne mimo że nie mam kwitów . Muszę się z tym przespać.
ZBIGNIEW KALOTA

Postprzez xmald » niedziela, 26 stycznia 2014, 22:02

ZBIGNIEW KALOTA napisał(a):hardy 198 - wygląda to zdecydowanie na cały szary!. Właśnie pierwsza wojna ma to do siebie że wiele aparatów machiny wojennej dopiero raczkowało , fotografia i dokumentowanie narzędzi wojny też . Z resztą zdobyć nieraz kwity na sprzęt z drugiej wojny graniczy z cudem ....Mnie korci ten z lozegne mimo że nie mam kwitów . Muszę się z tym przespać.

Przyznam, że mam również zagwozdkę! Szkoda, że tak ciężko jest kupić nocne lozenge na pewno zrobiłbym w takim malowaniu
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez waran » niedziela, 26 stycznia 2014, 22:14

Kiedy ten model wypuscila firma Hippo jakas firma prawdopodobnie z USA zrobila kalki do nocnej Gothy, byly koszmarnie drogie.
waran

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat