Pantera A wczesna - reinkarnacja

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Pantera A wczesna - reinkarnacja

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 23 marca 2009, 17:14

Radziu -korki maja prawidłową grubość - perspektywa zdjęć i ich zlanie ( chwilowe z pojazdem powodują takie złudzenie - dzięki za czujność.
Cieszę się że podoba wam się ten kamuflaż - powiem szczerze że bardzo się go bałem tu łatwo jest o pomyłkę w malowaniu.
Idę robić dalej ;o)
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 23 marca 2009, 19:22

Poszły pierwsze filtry i zacząłem malować odpryski, kolory kamuflażu wymagają moim zdaniem mocnych akcentów kolorystycznych bo wszystko potem by zginęło- na razie baza miniowa jest tylko mahogany sand i wstępnie obijam zimmerit. Potem użyję zółci. Następnym elementem bedą washe i po tym powrócę z powrotem do obić i mini. Chcę mieć ten proces pod pełną kontrolą a za słaby jestem aby kontrolować go przy jednym etapie.
Największym sukcesem jest jednak połozenie kalek -pierwszy raz w życiu użyłem płynu do kalkomani :mrgreen:
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez rollingstones » wtorek, 24 marca 2009, 15:43

Wczoraj na fali marki Perła lubelska - pomalowałem dalej, zrobilem washa na zimmericie i zacząłem wyciągac światło z wystających elementów. Dziś będę to kontynuował i wejdę z produkcją odprysków jasnej farby. Mam ochotę aby pobawić się jeszcze smoke Tamki celem zwiększenia cieniowania - ale trochę się boję. Ten kamuflaż jest gęsty i nie chciałbym go spieprzyć. Jakie jest wasze zdanie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez Yantom » środa, 25 marca 2009, 15:35

Coś mi się zdaje, że będzie kolejny wysyp pięknych panter. A swoją drogą to takim postępowaniem doprowadzisz do bankructwa firmy modelarskie. Każdy będzie teraz "reinkarnował" swoje modele aż do uzyskania podobnych jak u Ciebie efektów :)

kibicuję
Yantom

Postprzez spiton » środa, 25 marca 2009, 19:41

Seba, Twoja diorama "z odległej galaktyki" jest, czy raczej była genialna!!!! Nowa pewnie tez będzie rewelacyjna.
Pozdrawiam
spiton

Postprzez rollingstones » środa, 25 marca 2009, 19:52

Tomku, w dobie kryzysu trzeba nabywać a nie reinkarnować tak że proszę nie brać zemnie przykładu ;o) . Sam w zamian za ten lekki grzech kupiłem kolejną panterę ( trzecią ) aby była równowaga w przyrodzie.
Naprawdę żal mi było tylko tej konfiguracji - wczesna A jest bardzo trudna do kupienia obecnie.
Spiton - tamta diorama była fajna ale z odległości 1metra - ajkoś nie trzymała standardu obecnych :D
płotka
rollingstones

Postprzez rollingstones » sobota, 28 marca 2009, 00:15

maluje sobie dalej -tym razem małe odpryski i zadrapania. Dodałem kolejne kolory i wkrótce powinienem ten etap zakonczyć - zdjęcia robiłem podglądowo dla siebie tak że sporo elementów jest jeszcze nie ruszanych, albo nałożony jest jeden kolor. Test zgaszenia wypadł bardzo pozytywnie tak że oczojebliwośc wkrótce przerodzi się w subtelność.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Miłego wieczoru
płotka
rollingstones

Postprzez subgrafik » sobota, 28 marca 2009, 00:27

Miłego wieczoru

Patrzac na te zdjecia wieczor jeszcze milszy.

Pawel
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Boozy » sobota, 28 marca 2009, 00:52

Sebastianie powiedz mi czym robiłeś te malutkie obicia? Mały pędzelek?
I jak wykonałeś uszkodzenia po pociskach na przedniej płycie?
Obrazek
Pozdrawiam
Boozy

Postprzez rollingstones » sobota, 28 marca 2009, 12:11

subgrafik napisał(a):Patrzac na te zdjecia wieczor jeszcze milszy.

;o)
Boozy napisał(a):Sebastianie powiedz mi czym robiłeś te malutkie obicia? Mały pędzelek?

obicia robiłem w dwóch etapach - najpierw duże - jasne rozrobiona farba vallejo beige i light flesh. W to ciema miesznaka grtman cam negro i kropla gun metal - i to pedzel
Etap drugi to pędzelkiem gąbkowym beige i kolejny to choccolate brown
Trafienia robiłem pseudodremelem.
Lecimy dalej
Namówiony i zainspirowany przez Badgera użyłem Smoka tamiyi do zakcentowania światłocienia - i to był dobry pomysł. Malowałem od dołu do góry zmniejszając natężenie światła. Dużo elementów jest zostawionych takie jak były przez co Pantera naturalnie się podniosła w kontraście cienia a jednoczesnie oczojebliwość odprysków się zmniejszyła.
Teraz zajmę się kolejnymi odpryskami a raczej zarysowaniami od drzew i krzaków jakich w Normandii było pełno.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Miłego dnia
płotka
rollingstones

Postprzez rollingstones » niedziela, 29 marca 2009, 10:11

Ciąg dalszy monologu
odpryski prawie zakończone - dojdze jeszcze ciut takich leciutko rdzawych ale to takie minimum złapania nalotu.
Traz zabieram się za malowanie narzędzi i układu jezdnego oraz wydechów. Jak to skończę to pojazd odstawiam na półkę i biorę się za dioramę. Dopiero jak tam podciągnę kolorystukę to go wstawię i zacznę wtapiać w otoczenie. Musze panować nad kolorami bo lato to strasznie kolorowa pora roku. Fajnie bo jeszcze praktycznie nie bawiłem się olejami a już jest kolorowo.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Co ciekawe -z drzewami to robota będzie na dwa dni -zdjąlem z kaloryfera zielsko i tak od łapy w ciągu 1 minuty ta surowiznę wrzuciłem na te korzenie i już jest fajnie - a jak się je pomaluje i poprzykleja w sposób kontrolwany to wyjdzie nieżle, będzie mozna olać fototrawione listki. Liście jeszcze dziś się posuszą i idą do kąpieli w glicerynie.
Aja już wiem że nie bedę musiał przyklejac pojedyńcze listki tylko gałązki partie po 10/20 :mrgreen:
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez siara1939 » niedziela, 29 marca 2009, 10:20

rollingstones napisał(a):Ciąg dalszy monologu

Po prostu nie ma sie do czego przyczepic. ;o)
Wiesz, ze najaktywniejsze watki, to takie gdzie ktos porzadnie cos spieprzy i wtedy wszyscy maja pole do popisu.

BTW: Zaczyna to wszystko wygladac wspaniale- a zwlaszcza te galazki na drzewie. Poprosilbym o maly SBS z procesu.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Radek Pituch » niedziela, 29 marca 2009, 13:27

Sebek daj jeszcze jakieś zbliżenie na listki bo wyglądają na prawdę sehr schoen :)

Radek
Radek Pituch

Postprzez rollingstones » niedziela, 29 marca 2009, 15:57

Siara specjalnie dla Ciebie bedzie SBS z drzewka
Radziu - takie coś ci wykroiłem - ale to jest jescze nie wycinane i nie malowane. polożyłem urwane gąłazki na zywioł.
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez Radek Pituch » niedziela, 29 marca 2009, 16:10

Spoko, dzięki.
Wyglądają bardzo dobrze. Będę musiał spróbować tego patentu. Działaj dalej.

R.
Radek Pituch

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat