K1A1 Trumpeter (1/35) - koreański Abrams

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

K1A1 Trumpeter (1/35) - koreański Abrams

Postprzez Peter Z » niedziela, 22 marca 2009, 20:59

Niedawno zabrałem się za ciekawy model koreańskiego czołgu K1A1 z zestawu Trumpeter'a
IN-BOX

Model dosyć przyjemny w składaniu, jednak bez szpachli i papieru się nie obejdzie. Problemy napotkałem również przy montażu kosza, szczególnie jego bocznych elementów. Na dzień dzisiejszy modelik jest po nałożeniu koloru bazowego Vallejo 71 031 i prawie skończoną wannę przed przyklejeniem osłon bocznych. Fatalne gąsienice na szczęście częściowo zostaną zakryte osłonami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Reklama

modele polskich samolotów

Re: K1A1 Trumpeter (1/35) - koreański Abrams

Postprzez Peter Z » wtorek, 24 marca 2009, 01:11

Trzeba przyznać że Koreańczycy ciekawie malują te swoje tanki. Obejrzałem kilka K1A1 w necie i w wydawnictwach, zauważyłem że nie ma specjalnego szablonu kamuflażu. Duże plamy mają różne kształty, tak samo jak kawałki wąskich pasów kremowych i czarnych. Jedynie na wszystkich czołgach, kremowe występują tylko na osłonach oraz na tyle kadłuba. Moje malowanko to taka wypadkowa instrukcji i obejrzanych fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez spiton » wtorek, 24 marca 2009, 20:09

Fajny czołg, i z tego co obiło mi się o oczy ma ciekawe zawieszenie. Prof Porsche by się ucieszył, ze hydro-pneumatyki nareszcie są modne :-)). Nie liczę Citroena, bo to rodzaj repatriacji wojennych. Nawiasem mówiąc to jakaś niepokojąca moda ze wschodu, używania pokonanych w charakterze niewolników.
Pozdrawiam
Upsssss, doczytałem,że to nie zawieszenie hydro pneumatyczne, tylko jakieś magiczne :-))
spiton

Postprzez Robert Tyczyński » środa, 25 marca 2009, 08:19

Cześć
Peter Z - świetna robota. Jestem pod wrażeniem Twoich modeli. A już Brdm-1 i Btr-70 to piękna robota.
Nie wiedziałem że ten model tak ładnie można skleić. Myślałem że jest na poziomie Trumpkowego Leclerca czy M-60.
Co do kamuflażu to jest bardzo fajny - taki koreański MERDC :) . Jedyne co mi się rzuciło w oczy to jak pomalowałeś gasienice - kolor stalowy i czarne nakładki. Ale myślę że zniknie to pod brudzingiem.

Pozdrawiam i czekam na dlasze zdjęcia
Robert Tyczyński

Postprzez Peter Z » środa, 25 marca 2009, 08:50

Witam i dzięki za dobre słowa!! Z tą sklejalnością to aż tak dobrze nie jest. Chyba rozwiązanie wtryśnięcia całego kosza tylnego wieży nie jest najlepsze. Boczne relingi też nie pasują do kadłuba i trzeba naginać końcówki. Acaademy w swoim zestawie ma ten kosz podzielony na kilka części, może to lepsze rozwiązanie? :roll: Co do gąsek to chciałem uzyskać taki efekt jak na tej fotce ( link na dole), tzn. czarne nakładki na zapiaszczonych pozostałych częściach ogniw. Rzeczywiście na moich zdjęciach tego nie widać, ale nie ma tam koloru stalowego tylko piaskowy. Przy następnej sesji postaram się to uchwycić.

http://file.dkbnews.com/userdatab/2a/768/news/128_156005c5baf40ff51a327f1c34f2975b.jpg
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Peter Z » sobota, 28 marca 2009, 10:02

Zabawa zakończona :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze pięć fotek z porannego pleneru

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Paweł Czarnocki » niedziela, 29 marca 2009, 00:03

Peterku, te paski kremowe i czarne malowałeś "od łapy" ? Fajnie wyszły, równo. Jaką farbką je robiłeś?
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez spiton » niedziela, 29 marca 2009, 00:48

Byłem na Twojej stronie, i oglądałem pozostałe Twoje modele. I muszę powiedzieć, że ten nie jest moim ulubieńcem. A masz na swoim kacie kilka prawdziwych perełek!!
Pozdrawiam

Pisownia!
MG
spiton

Postprzez Peter Z » niedziela, 29 marca 2009, 08:09

Paweł Czarnocki napisał(a):Peterku, te paski kremowe i czarne malowałeś "od łapy" ? Fajnie wyszły, równo. Jaką farbką je robiłeś?

to co zielone też z "łapy" :mrgreen: Maluję od jakiegoś czasu farbami Vallejo air, znakomicie się nadają do malowania kamuflażu "ostrokrawędziowego". Minimalnie rozcieńczam plus kropla retardera. Nakładam dwie do trzech cieniutkich warstw.

spiton napisał(a):A masz na swoim kacie kilka prawdziwych perełek!!

Dzięki !! :oops:
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat