Pfalz D.XII (1/72, Toko)

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Pfalz D.XII (1/72, Toko)

Postprzez Gonzo » czwartek, 2 kwietnia 2009, 08:10

Super.
Zawsze podziwiam mrówczą pracę przy szmatopłatach w tak małej skali.
Brakuje mi tylko słojów na śmigle, ale .... chyba trochę się czepiam.
Pozdrawiam, Witek :)
Spadochroniarze to ludzie, którzy schodzą z drzew,
na które nie wchodzili...
Gonzo

Reklama

Postprzez PrzemoL » czwartek, 2 kwietnia 2009, 11:27

Dzięki. A zrobienie słojów, a właściwie warstw sklejanych ze sobą, w odpowiedniej liczbie (7-9) niestety przerasta moje umiejętności.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Modelarz » poniedziałek, 6 kwietnia 2009, 22:27

Świetnie te szmatopłaty budujesz, od dłuższego już czasu oglądam Twoje samoloty i jestem pod wrażeniem.

Pzdr.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez spiton » środa, 20 maja 2009, 20:59

Zdjęcia grupowe to miód na mą duszę!!!!!
Gratulacje!!! Są przepiękne!!
spiton

Postprzez PrzemoL » czwartek, 21 maja 2009, 20:11

Dzięki, też lubię na nie patrzeć :)
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Corsair » czwartek, 21 maja 2009, 22:30

Nie wiem czy tak miało być, ale farba na kadłubie chyba kiepsko się rozlała. Nie tworzy się gładka powierzchnia tylko taki nakrapiany motyw (może to wina powierzchni wypraski, a może to efekt fotek ? ). Druga sprawa to przejścia kolorów, domyślam się że to zdjęcia uwypuklają ten efekt , ale wydaja się przesadzone (zbyt rozległe). Na "łosia" oblachowania silnika sugerował bym jakiś delikatniejszy kolor, ten zdaje się jest zbyt ciemny (może spróbuj coś a'la sepia) . Wiem, wiem - to czepialstwo :). Sam model wygląda okazale a cieniowanie statecznika - klasa. Ogólna ocena końcowa to zasłużone 4+ ;o) i to bez taryfy ulgowej za tę "nieludzką" skalę.
Obrazek
Corsair

Postprzez PrzemoL » piątek, 22 maja 2009, 09:22

Dzięki za zasłużona krytykę. Pactra w moim wykonaniu wychodzi nieco nierówna, oczywiście zdjęcia powiększające i wyostrzone jeszcze dodatkowo uwypuklają to. Przejścia kolorów faktycznie powinny być węższe, a wash absolutnie mi tu nie wyszedł jak chciałem. Miałem kłopoty z dotarciem do tych zakamarków, żeby go zmniejszyć, kolor pewnie od biedy mógłby zostać, ale jest tego na pewno za dużo.

PS. A można gdzieś zobaczyć w powiększeniu tego Ni17, którego masz w podpisie?
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Corsair » piątek, 22 maja 2009, 10:27

PrzemoL napisał(a):Dzięki za zasłużona krytykę

Boże broń ! To nie krytyka tylko podpowiedź na przyszłość, świadomość błędów jest pomocna dla samorozwoju.
Do washowania używasz gotowych preparatów czy samoróbek ?

PrzemoL napisał(a):A można gdzieś zobaczyć w powiększeniu tego Ni17, którego masz w podpisie?

Można, ale to 48.. więc sam wiesz, że nie stopień trudności nie umywa się do Twoich wyczynów w 1/72.
Obrazek
Tu możesz zobaczyć moje wypociny w 72, ale to raczej ostatni mój model w tej skali :)...
Obrazek

Jednak prosiłbym kolegę o wklejenie na forum kilku zdjęć modelu, odsyłanie do Fotosika nie jest
tu najlepszym rozwiązaniem. A nawet zapraszam do wrzucenia modelu do odpowiedniego działu
jakim jest galeria ukończonych modeli. Proszę również na zapas wkleić zdjęcia zgodnie z regulaminem.
Na przyszłość linki wstawiamy w [URL].
Dziękuję i pozdrawiam.
xenomorph

Dzięki za informacje. Jako nowicjusz poczytam pierwej Wasze zasady by ich nie naruszać i dopiero wtedy może faktycznie coś od siebie pokażę , choć tak po prawdzie nie zabardzo mam czym się chwalić.
Ostatnio edytowano piątek, 22 maja 2009, 13:45 przez Corsair, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Corsair

Postprzez PrzemoL » piątek, 22 maja 2009, 12:02

Do washowania używasz gotowych preparatów czy samoróbek ?

Będziesz się śmiał, ale to plakatówka. Mieszam kilka podstawowych barw. Po zmyciu nadmiaru werniksuję bezbarwną Pactrą.

A linki nie działają. Może faktycznie zamieścisz zdjęcia swoich modeli we własnych wątkach? Fajnie by było, bo mało tu nas, szmatopłatowców :)
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Corsair » piątek, 22 maja 2009, 13:42

PrzemoL napisał(a):Będziesz się śmiał, ale to plakatówka

Tu nie ma nic do śmiechu. Każda metoda, nawet ta najbardziej nieprawdopodobna jest dobra, jeśli w tani, łatwy i powtarzalny sposób pozwala uzyskać zamierzony efekt. Jeśli werniksujesz bezbarwnym lakierem pamiętaj, że kolor znacznie ściemnieje. Ja osobiście stosuję Mig'a oraz Vallejo. Podyktowane jest to lenistwem. Do większych, poważniejszych robót, wolę olejne farby rozcieńczone "white spirytem". Moim skromnym zdaniem, lepiej penetrują linie, zaś dzięki mieszaniu kolorów dają morze możliwości i co ważniejsze niepowtarzalność odcieni. Dzięki temu modele nie wyglądają jak z tej samej fabryki :).
Obrazek
Corsair

Postprzez PrzemoL » piątek, 22 maja 2009, 20:10

Dzięki za informacje. Jako nowicjusz poczytam pierwej Wasze zasady by ich nie naruszać i dopiero wtedy może faktycznie coś od siebie pokażę , choć tak po prawdzie nie zabardzo mam czym się chwalić.

Tja... Faktycznie. Ten strip-down Fokkera E.III to beznadzieja. I Nieuport też. Nie pokazuj więcej...
Bo wpadniemy w kompleksy ;o)
Namarie...
PrzemoL

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli