U-552 SBS Revell 1/72

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Re: U-552 SBS

Postprzez spiton » czwartek, 2 kwietnia 2009, 21:25

Zainteresowało mnie zdanie, że na pokładzie był lekarz. Z tego co wiem , był to eksperyment, który trwał parę miesięcy (tylko).Czyli jeden rejs.(tyle lekarz mógł przetrwać, pozatym było to strasznym marnotrawstwem lekarzy, którzy naprawdę byli bardziej potrzebni w szpitalach.
A syf na okręcie ponoć był wyjątkowy.Oczywiście był ktoś kto pełnił role "higienisty" ale jego rola polegała głównie na leczeniu wszy łonowych i chorób wenerycznych. Przynajmniej te umiejętności lekarskie powinien mieć opanowane.
Przeczytałem z 5 książek wspomnieniowych o U-Bootach, i nie bardzo obraz który zapamiętałem zgadza mi się z tym o którym piszesz. Fotka którą wstawiłeś pokazuje załogę po powrocie z rejsu. Czyli ci którzy mieli taką potrzebę mogli się ogolić. I w ogóle w naturalny sposób, wszyscy przed przybyciem do bazy starali się z lekka "odpicować".
Ale na początku rejsu nikt nie wiedział, czy wypływają na dwa dni czy na kilka miesięcy, i raczej należało założyć, że na kilka miesięcy. A na początku rejsu kibel i prysznic i tak były zawalone żarciem.
Po prostu te figurki nie oddają klimatu wilków morskich na patrolu bojowym.
Oczywiście moim zdaniem :-))
Pozdrawiam
spiton

Reklama

Postprzez siara1939 » czwartek, 2 kwietnia 2009, 21:34

Skoro tak jestes obeznany w temacie, to powiedz mi jak powinien wygladac wilk morski.
Chetnie z Toba porozmawiam na ten temat.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Maciek » czwartek, 2 kwietnia 2009, 22:03

siara1939 napisał(a):jak powinien wyglądać wilk morski

Osobiście sądzę, że Twój avatar dość dobrze to obrazuje, ale to moje zdanie. Szczerze mówiąc, ze strony osoby nie wtajemniczonej w morski żywot, wydaje mi się, że uogólniając, prawda jest gdzieś po środku. Podejrzewam również, że obaj macie rację gdyby rozpatrywać kilka różnych U-boot'ów osobno.
Maciek

Postprzez spiton » czwartek, 2 kwietnia 2009, 22:37

Reasumując, nie pasują mi gładkie gęby dwóch artylerzystów, i siwy kapitan. Reszta jest OK.
Gładkie ryje dają się wytłumaczyć (żona moja też ma na ten temat zdanie) ale siwa broda Kapitana jest najtrudniejsza do wytłumaczenia. Fajnie, jak by mieli brudniejsze ubranka, Zwłaszcza kapitan ;_)) Mniej niebieskie.
Siara jesteś perfekcjonistą i pewnie wiesz, że nie chce źle ;_)).
spiton

Postprzez siara1939 » czwartek, 2 kwietnia 2009, 23:07

Jak pewnie wiesz, moj U-Boot przedstawia U-552 z dnia 10 marca 1941 roku. Byl to trzeci rejs tej jednostki. Pierwszy rejs byl tzw: shakedown- czyli zapoznanie sie zalogi ze sprzetem, trening zalogi, oraz sprawdzanie gotowosci bojowej jednostki. Trwal od 12/02/1941 do 15/02/1941- czyli 2 dni.
Drugi patrol rozpoczal sie 16/02/1941, ale wynikly problemy z jednym z silnikow i musial zawitac do portu na wyspie Helgoland.
Po naprawach dnia 18/02/1941 wyruszyl na swoj pierwszy rejs bojowy. Trwal on do dnia 16/03/1941- czyli niecaly miesiac.
Nie sadzisz chyba, ze zaloga U-552 podczas tych 3 tygodni tak sie zapuscila, ze byli podobni do Robinsona Crusoe.
Przejzyj sobie loga rejsow U-552 i zwroc uwage na dlugosc trwania rejsow.
http://www.ubootwaffe.net/ops/boat.cgi?boat=552
Na poczatku wojny- az do 1943 U-Booty mialy tak zwany "Happy Times" na morzu. Znaczy to, ze o cele nie bylo trudno, co wiaze sie z szybkim pozbyciem sie torped i powrotem do domu. Z biegiem czasu sytuacja sie zmieniala diametralnie do zmiany taktyk aliantow- wprowadzono sonar i jednostki nie przemierzaly juz oceanu pojedynczo, tylko tworzone konwoje. O cele bylo trudniej i czas spedzony na morzu wydluzal sie.
Z tego co pamietam to chyba najdluzszy rejs mial 225 dni - U-196 gdzie kapitanem byl Eitel-Friedrich Kentrat. Ale to jeden z nielicznych wyjatkow. Srednio rejsy trwaly miesiac- gora dwa.
Na potwierdzenie moich slow, ze zaloga dbala o higiene i nie wszyscy wygladali jak goryle pare fotek z rejsu U-564. Rok 1943:
Obrazek
Obrazek

Dodatkowo przegladnij sobie ten temat: http://174.133.66.250/radioroom/showthread.php?t=149950

Pilka jest na Twojej polowie teraz.... ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Alive » piątek, 3 kwietnia 2009, 08:45

Siara - Nic tylko podziwiać Twoją anielską cierpliwość..

Członkowie załogi powinni mieć zarost w tym samym stadium rozwoju.
Siwą brodę mają faceci zaawansowani wiekowo.
:shock:

Powiększe, może koledze to zdjęcie, albowiem wraz z wiekiem prócz "siwej brody" bywa, że pojawiają się również innego rodzaju doleligliwości. Część z nich, może być nawet w tzw. defaulcie ew. to kwestia ekonomicznych monitorów z matrycą TN dla tzw. masowego odbiorcy, na których, to osobiście mógłbym onet co najwyżej sobie przeglądnąć.

--- CIACH --- obrazki umieszczone niezgodnie z regulaminem!
Alive

Postprzez spiton » piątek, 3 kwietnia 2009, 17:30

Piłka na mojej połowie. Punkt dla ciebie.
Teraz moi są przy piłce. Nie chce mi się sprawdzać, ale tak sobie myślę, że Topp nie miał więcej niż 30 lat w 41, a stawiał bym na to, że był przed 30.
Zrób ankietę, ile lat ma Twój kapitan(ten na modelu) I zobaczymy ile osób obstawi 25-30. Ja obstawiam 50 ;_)).
Piłka u Ciebie.
spiton

Postprzez siara1939 » piątek, 3 kwietnia 2009, 21:58

Spiton- popatrz na zdjecie na poprzedniej stronie.... :roll:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez spiton » piątek, 3 kwietnia 2009, 23:06

Na tym zdjęciu Topp ma brodę wyraźnie ciemniejszą od koloru twarzy;_))(Mam nadzieję ,że dobrze rozpoznaję kapitana w pierwszej od lewej postaci)
Siara poddaje się, ale tylko na razie. Jak będę miał trochę czasu, to poszperam w książkach, i może zacytuje to i owo ;_))
Co do cierpliwości Siary... To rzecz nie podlegająca dyskusji. Świadczy o tym ten wątek.
Pozdrawiam
spiton

Postprzez siara1939 » sobota, 4 kwietnia 2009, 11:18

Rozpoczalem rozmyslania i zbieranie materialow na temat wykonania olinowania.
W oczy rzucil mi sie sposob, w jaki Revell wykonal imitacje izolatorow na linach.
Obrazek
Obrazek

Po pierwsze ominieto calkowicie przednie i tylne izolatory, a te w okolicy kiosku sa odlane w calosci z czescia liny. :(

W rzeczywistosci wygladalo to tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zdjecia wygooglowane

Myslalem o wykonaniu izolatorow we wlasnym zakresie, ale zabraklo mi pomyslow. Problem w tym, ze musza miec wyciecia na liny. Ze wzgledu na male rozmiary- 2 mm dlugosci, nie wiem czy jestem w stanie wykonac je metoda mechaniczna. Moze odlac w zywicy? Ale jeszcze nigdy nic nie odlewalem i nie mam pojecia jak sie za to zabrac.
Ma ktos jakis pomysl? Moze podjalby sie ktos odlania tych izolatorow- oczywiscie odplatnie?
Potrzeba mi okolo 30 sztuk.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez spiton » sobota, 4 kwietnia 2009, 11:54

Kurcze , ciągle się łapię na tym, że wydaje mi się , że ten model jest większy ;_))
spiton

Postprzez siara1939 » sobota, 4 kwietnia 2009, 12:29

Wrzucilem 27 nowych fotografii U-552 na blogu. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez kazio » sobota, 4 kwietnia 2009, 19:06

Siara - przy Twoich umiejętnościach/doświadczeniu bez problemu wykonasz element-matkę, z którego można by zrobić formę. Z racji kształtu izolatora wykonanie jednego takiego elementu, a potem jego powielanie (przy użyciu zwykłego silikonu sanitarnego i Distalu) nie powinno Ci sprawić problemu ;o). Sam czasem odlewam (Distal + formy silikonowe) detale gabarytowo mniejsze od tych, które potrzebujesz, a nie posiadam jakiejś specjalistycznej wiedzy w tym zakresie. Dasz radę :).
kazio

Postprzez Tailgunner » sobota, 4 kwietnia 2009, 21:27

Siara - mam pytanie.
Czy ktoś z firmy Revell komentował historię budowy U- 552.
Jeżeli miałeś jakiś kontakt, i nie jest to tajemnicą , czy mógłbyś zdradzić co o tym sądzą.
Nie wierzę ,że Revell nie śledzi wątku na Twoim blogu.

P.s Podejrzewam, że zdjęcie powyżej przedstawia egzekucję brudasów.
Tailgunner

Postprzez siara1939 » niedziela, 5 kwietnia 2009, 08:59

Nikt z firmy Revell nie kontaktowal sie ze mna. :mrgreen:
Nie sadze, aby chcieli miec ze mna do czynienia- przeciez nie przedstawilem ich modelu w najlepszym swietle.
W sumie jakbym mial drugi kadlub, to bym mogl zlozyc drugiego U-Boota bez problemu. :twisted:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkutnicze