Saunders-Roe SR-53 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Saunders-Roe SR-53 1:72

Postprzez Mikro144 » piątek, 31 stycznia 2014, 10:25

Witam po dłuższej nieobecności. Naszło mnie sięgnięcie do magazynku i sklejenie czegoś do czego długo się zabrać nie mogłem.
Mam takie dwa samoloty.
Obrazek
Tego z góry to dostałem w swoim czasie w prezencie od rodziców, więc wyobrażacie sobie jak dawno to było.
Leżał sobie na pawlaczu i leżał. I leżał. I leżał. W między czasie dorobił się kolegi.
Wewnątrz pudłęka wyglądają tak.
Obrazek

Może zrobię tego białego, bo nowszy z 1988. A srebrnego z 1969 zostawię dla dzieci?
A Wy za którym optujecie?
Obrazek
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.
Mikro144

Reklama

Re: Saunders-Roe SR-53 1:72

Postprzez jędrek » piątek, 31 stycznia 2014, 10:46

OOOO... wzruszenie ściska mi krtań... :mrgreen:
Kiedyś, chyba właśnie coś koło1990 roku popełniłem tego białego.
Dobrze że nie przeżył bo bym się chyba musiał zakopać pod podłogę ze wstydu :mrgreen:
jędrek

Postprzez zegeye » piątek, 31 stycznia 2014, 11:14

Pamiętam je.....przynajmniej tego z białego plastiku. Tego srebrnego nie mogę pamiętać bo jest mi równolatkiem :D Ja bym zostawił obydwa, niech dalej leżą na pawlaczu.... Za kolejne 20 lat dasz je na aukcję i będzie na emeryturę ;o)
Ale oczywiście jak już bardzo musisz....to rób białego..... tego staruszka szkoda....
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez dewertus » piątek, 31 stycznia 2014, 19:27

zegeye napisał(a):Tego srebrnego nie mogę pamiętać bo jest mi równolatkiem

Etam Zbychu - srebrnego powinieneś spokojnie pamiętać - ta wersja (z przerwami) trafiała się do wczesnych lat 80'. Sam takiego w tym czasie popełniłem - pamiętam, bo malować trzeba było tylko kołka i rakietki (jeśli pamięć mnie nie myli to chyba Firestreaki były).
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez fragles » piątek, 31 stycznia 2014, 20:04

Mikro, pokaż oznaczenia do tego premalowanego srebrzanką. W moim były wydrukowane na kartce papieru, do wycięcia i przyklejenia. Co ja się wówczas nagłowiłem, jaką supertechnologią ta kalkomania jest wykonana, że filmu nie widać. :mrgreen:
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Mikro144 » sobota, 1 lutego 2014, 01:26

Na życzenie publiczności.
Samolot srebrny.
Obrazek

Samolot biały.
Obrazek

Porównanie kalkomanii.
Obrazek
Po lewej starsze, po prawej nowsze. Starsze mają drobne przesunięcia. Instrukcja zaleca aby: "Wyciąć i nakleić znaki rozpoznawcze. [...] Znaki smarować bardzo cienką warstwą kleju a przy klejeniu zwrócić szczególną uwagę, aby klej nie zabrudził sąsiedniej powierzchni, gdyż spowoduje to zmatowienie tych miejsc."

Przy modelu nowszym, w instrukcji stoi: "Znaki rozpoznawcze wykonane na folii z przylepcem, po uprzednim oddzieleniu papieru ochronnego, wyciąć i nakleić na samolot."

Ogólnie model tragiczny nie jest. Myślę że wyjdzie fajnie. Mimo tylu lat ma np. wgłębne linie podziału.
Obrazek

Obrazek

Osobiście bardzo mnie rozczula miniaturka Maschinenmensch (tego robota z Metropolis), jest słodziutka.
Obrazek

Pozdr.
Kuba
Obrazek
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.
Mikro144

Postprzez Aleksander » sobota, 1 lutego 2014, 20:34

Też się wzruszyłem - z mojego (srebrny) został mi tylko ten pseudo-pilot - gdzieś go mam jeszcze w pudle z częściami zapasowymi. Rakiety fragmenty podwozia też chyba się jeszcze gdzieś plączą. Pamiętam, że złamaną sondę zastąpiłem zwykłą, grubą igłą do szycia :lol:
Rób białego - srebrny do muzeum! :lol:
A cośmy się nasprzeczali z kolegami jak się ta nazwa wymawia: "Roi", "Rę" "Roe", "Ru" - każdy miał jakiś pomysł i bronił go zaciekle.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 1 lutego 2014, 20:39

Oj oj ! Miałem takie chyba ze 3 sztuki , w łódzkich sklepach przez wiele lat wielkie G ...... było !
Ale ten SR-53 pojawiał się czasami :) Ja miałem zawsze te ładne srebrne :!:
Myślałem że już GO nigdy nie zobaczę :( :idea: :lol:

Ps. Widzę Mikro144 na załączonym przez Ciebie Twoim zdjęciu że takie modele to Ty możesz sklejać z zamkniętymi oczami ;o)
Ostatnio edytowano sobota, 8 lutego 2014, 12:43 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 1 raz
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Marcin_Matejko » sobota, 8 lutego 2014, 08:46

Łezka w oku :shock:
Jeden z moich ulubionych modeli ze szczenięcych lat, a na pewno najlepiej latał po mieszkaniu lub przez okno :mrgreen:
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez Voltan » środa, 12 marca 2014, 13:12

Łezka się w oku kręci. Miałem oba, z tym że srebrnego skleił mi ojciec, a białego popełniłem już sam. Chyba jako drugi lub trzeci model w karierze. Jeszcze wtedy nie chodziłem do szkoły tylko do "zerówki".

Przychylam się do zdania, że srebrny to muzeum i nie należy go ruszać :)

Co do pilota to proponuje zorganizować konkurs na "najkoszmarniejszą figurkę humanoidalnego pilota".
Ten miałby pewne miejsce "na pudle". Choć w MIG-15 z Siedlce też był niezły maszkaron.
Voltan

Postprzez spiton » środa, 12 marca 2014, 16:39

Klasa model. Tez oczywiście miałem ,-))Zlep go przyzwoicie !
spiton

Powrót do Lotnictwo - warsztat