Fototrawione zawiasy w modelach lotniczych

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Fototrawione zawiasy w modelach lotniczych

Postprzez BOMI21 » piątek, 31 stycznia 2014, 20:56

Czy jest sens używać fototrawionych zawiasów w modelach lotniczych? Mam na myśli raczej zamykaną/otwieraną owiewkę w skalach 1:48.

Przykładowo: czy w MiGu-21 Eduarda byłaby techniczna możliwość zamontowania takich zawiasów (nawet kosztem ingerencji w plastik - piłowanie itp.)?

Obrazek
BOMI21

Reklama

Re: Fototrawione zawiasy w modelach lotniczych

Postprzez potez » piątek, 31 stycznia 2014, 21:26

Zrób sobie taki zawias sam, to nie jest trudne. każdy z trzech kawałeczków ramki po jakiejkolwiek blaszce fototrawionej. Dwa takie potrzebujesz, czyli razem 8 elementów: dwie ośki dwa elementy do osłuby o cztery ( po dwie pary) do wbudowania w kadłub. Na moje oko dwie godziny roboty. Z tego co wiem to sa dostępne zawiasy ale grzebieniowe innnych nie widziałem.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez BOMI21 » piątek, 31 stycznia 2014, 21:34

No właśnie zawias typu grzebieniowego - czy jest sens coś takiego montować w modelu? :roll:
BOMI21

Postprzez potez » sobota, 1 lutego 2014, 01:34

W 21-szym nie. Ale np w samochodzie z miedzywojnia w masce do otwierania jak najbardziej tak :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Kuba P. » sobota, 1 lutego 2014, 19:44

potez napisał(a):W 21-szym nie. Ale np w samochodzie z miedzywojnia w masce do otwierania jak najbardziej tak :mrgreen:

Jak najbardziej takie zawiasy mają sens np. w Fw 190 czy Bf 109 i w dużej skali zupełnie niegłupi pomysł na zwiększenie realizmu.
Kuba P.

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje