Kalkomanie Sopwith Pup (1/72 i 1/48, Pheon Models)

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Kalkomanie Sopwith Pup (1/72 i 1/48, Pheon Models)

Postprzez PrzemoL » poniedziałek, 6 kwietnia 2009, 20:42

Muszę się pochwalić. Dostałem dziś fantastyczny produkt:
http://www.britmodeller.com/forums/index.php?s=efc9ebb336b407284fa530d0838bacb2&showtopic=27567
nowo powstałej firmy Pheon Models:
http://www.britmodeller.com/forums/index.php?showforum=227
Jest to ich pierwszy produkt, firma ma ambitne plany, które mogą stanowić łakomy kąsek dla miłośników lotnictwa z czasu 1 wojny światowej. W solidnie zabezpieczonej folią bąbelkową i grubą tekturą kopercie przyszedł woreczek, w którym znajdują się:
- arkusz A5 kalkomanii zawierający 3 zestawy kokard skrzydłowych oraz 10 zestawów kokard kadłubowych i indywidualnych oznaczeń dla starannie dobranych na podstawie najlepszych dostępnych materiałów, atrakcyjnych kolorystycznie schematów malowań Pupów z RFC (5) i RNAS (5)
- 4 kartki A5 z pięknymi kolorowymi schematami 10 wybranych samolotów
- 11-stronicowa instrukcja, która jest arcydziełem sama w sobie; zawiera szczegółowy opis wszystkich elementów oznakowania brytyjskich samolotów, opis dostępnych modeli Sopwith Pup wraz z sugerowanymi korektami oraz szczegółowe informacje dotyczące przedstawianych 10 schematów malowania wraz z informacjami na temat ewentualnych wątpliwości dotyczących kolorystyki niektórych elementów.
Chciałbym jeszcze dodatkowo zwrócić uwagę na kilka aspektów, które mnie specjalnie ujęły:
- wszystkie kalkomanie są wydrukowane bardzo precyzyjnie, szczególnie dotyczy to elementów z białymi obwódkami, jednak dla tych, którzy jeszcze by kręcili nosami na arkuszu jest zestaw kalkomanii umożliwiających opcjonalne wykonanie tych elementów etapami - najpierw białe tło, potem kolorowe wypełnienie;
- dobór kolorów oznaczeń państwowych został zrobiony na podstawie zachowanych próbek płótna
- opis kolorystyki brytyjskich samolotów jest uzupełniony o wskazówki dotyczące śladów użytkowania, nie spotkałem się jeszcze z tak dobrym podejściem do tematu.

Kontakt z producentem, Rowanem Broadbentem, jest moim zdaniem wzorowy. W moim przypadku było tak, że w zeszły czwartek zdecydowałem się na zakup, w piątek otrzymałem fakturę PayPal. Zapłaciłem około południa, po południu dostałem maila z potwierdzeniem otrzymania płatności oraz wysyłki. Poczta zrobiła też dobrą robotę i dziś, po właściwie jednym dniu roboczym, przyszła przesyłka!

Teraz trochę trudniejsze aspekty zagadnienia:
- kalki nie są tanie, w 1/72 12,75 funta, w 1/48 trochę drożej, przesyłka - 1,57 funta; trochę się zastanawiałem, czy warto, ale dziś, mając je w ręku mogę śmiało powiedzieć, że nie żałuję ani złotówki.
- jedyne modele Pupów to starocie: 72 Airfix i 48 Eduard, niedostępne w sprzedaży. Ale po pierwsze można je dostać z drugiej ręki (ja zamówiłem Airfixa w sklepie Kingkit (http://www.kingkit.co.uk/kingkit/), a po drugie można je doprowadzić do przyzwoitości - lista sugerowanych poprawek jest zawarta w instrukcji do kalek

Polecam!
Namarie...
PrzemoL

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Kalkomanie Sopwith Pup (1/72 i 1/48, Pheon Models)

Postprzez iras67 » poniedziałek, 6 kwietnia 2009, 20:57

Nie wiem czy dobrze przetłumaczyłem :) sobie wypowiedź tego pana który reprezentuje na forum firmę ale tych kalek jest kilkadziesiąt w skali 1:48 niewiele więcej w 1:72...
iras67

Postprzez PrzemoL » poniedziałek, 6 kwietnia 2009, 21:43

Nie wiem, o którą wypowiedź dokładnie Ci chodzi. Nie mam pojęcia ile tych kalek wyprodukował, ale napisał, że już wykonał dodruk w 1/48. Cóż, na pewno nie jest tego tyle, co np. modeli Bf 109 produkowanych przez Tamiyę. Ale też i temat jest nieco bardziej niszowy ;o)
Namarie...
PrzemoL

Postprzez iras67 » poniedziałek, 6 kwietnia 2009, 22:04

Przemek czy byłbyś chętny zrobić mały inbox ,interesuje mnie szczególnie instrukcja ;o) tylko przykład 1 strona
iras67

Postprzez PrzemoL » poniedziałek, 6 kwietnia 2009, 22:21

Nie ma problemu - jutro w pracy poskanuję.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez PrzemoL » wtorek, 7 kwietnia 2009, 12:24

Właśnie kontaktowałem się z producentem, Rowanem. Niestety nie zgadza się on na upublicznienie instrukcji do kalek. Natomiast dla zainteresowanych tematem a mających kłopoty z językiem angielskim jest alternatywa - można się z nim także dogadac po francusku.
Namarie...
PrzemoL

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie