PZL 65 IRBIS Master craft+złom 1:72-NA FINISZU!!!!!!!!!!!

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: PZL 65??? IRBIS Master craft+złom 1:72

Postprzez SOPOL73 » środa, 8 kwietnia 2009, 11:08

Spiton- napiszę tak bardzo piękna sprawa super wykonany super łoś. Bardzo mi się podoba i podobały bo właśnie gdzieś już tego Twojego super łosia widziałem i chciałem podpatrzeć i nie mogłem znaleźć.Postaram się dołączyć do Ciebie jako wykonawca następnego "super łosia" z tym że mój będzie miał inną nazwę tylko łosiowe korzenie.Dzięki za linka Bajer super :) ;o) :!: :!: :!:
Troszkę mam problem ze wstawianiem odpowiednich odnośników - postaram się, jestem teraz w ferworze walki z moim egzemplarzem gonie stracony czas może mnie olśni w wprowadzaniu zdjęc
Ostatnio edytowano środa, 8 kwietnia 2009, 21:26 przez SOPOL73, łącznie edytowano 1 raz
SOPOL73

Reklama

Postprzez spiton » środa, 8 kwietnia 2009, 12:05

Ja też miałem problemy na początku z umieszczaniem fot. Teraz robię to tak, że ze skryptu wywalam początek do [img], i koniec też do [img].I wstawiam tak okrojony skrypt, zaczynający i kończący się na " [img] ". No i pamiętaj, żeby nie przekraczać 800 pikseli.
Tenks za pozytywne odniesienie się do moich "super łosi". Mam ochotę na jeszcze jednego ;-)))). W ogóle takie projektowe modelarstwo jest bardzo fajne ;_))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Frosty » środa, 8 kwietnia 2009, 15:10

Z wklejaniem fotek najłatwiej chyba postąpić tak:

Zanim wkleiłem pierwszą fotkę wystarczyło rzucić okiem na relacje innych użytkowników - kliknij na "cytuj" i masz mozliwośc zobaczenia całego posta, łaczenie z kodami wklejonych obrazków. W ostateczności można skopiować kod i podmienić adres wewnątrz tagów [img] ...

A tak naprawdę najłatwiejsza metoda to konto na Photobucket'cie - można je ustawić tak, żeby automatycznie zmiejszał uploadowane fotki do żądanego rozmiaru (np 800x600) oraz automatecznie generuje ci kody do wklejania fotek. Domyslenie jest ich kilka ale w opcjach można ustawić. żeby były widoczne tylko te, co są potrzebne. Taki kod tylko kopiujesz i wklejasz w poście.

Nie wiem jak to działa na fotosiku - może też dają podobne udogodnienia.

Obrazek

Muszę przyznać, że wszelkie te zasady dot. wklejania fotek etc na początku mnie troche irytowały... Ale z czasem zrozumiałem o ile przyjemniej ogląda się relacje na tym forum! Modelwork'owy, wszechobecny "Fotosik" naprawdę POTĘŻNIE irytuje, szczególnie jak już się ktoś przyzwyczai do porządku :)
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez siara1939 » środa, 8 kwietnia 2009, 17:04

Frosty napisał(a): Modelwork'owy, wszechobecny "Fotosik" naprawdę POTĘŻNIE irytuje, szczególnie jak już się ktoś przyzwyczai do porządku :)

Nie tylko to denerwuje na tamtym forum, ale to juz temat na szersza dyskusje- i nie w tym dziale....
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez spiton » środa, 8 kwietnia 2009, 22:02

No i gdzie te foty???? Zaczynam się niecierpliwić ;_))
spiton

Postprzez SOPOL73 » środa, 8 kwietnia 2009, 23:47

spiton napisał(a):No i gdzie te foty???? Zaczynam się niecierpliwić ;_))

Z przykrością stwierdzam że zrobiono mi "CIACH" z fotami przez moderatora.Naprawię to przepraszam za opieszałośc, foty będą jutro a na 100% po jutrze już po zmianach i dodaniu uzbrojenia właśnie skończyłem górne stanowisko. Co do Twoich Łosi to jeszcze nie mogę się otrząsnąć robią niesamowity efekt a ta fabuła to rewelka :D :!: .Też myślę o następnym projekcie może Łoś torpedowy!?
SOPOL73

Postprzez spiton » czwartek, 9 kwietnia 2009, 00:45

SOPOL73 napisał(a):Właśnie postanowiłem taki zestaw zrobić >>75mm+4xkm+2xkm ;o) :D

Tak spytam, po co Ci taka kolubryna???? I jak będzie zasilana???
Myślę, że takie działo jest trochę niewygodne w użyciu i wymaga bardzo doświadczonego pilota. Poza tym, wymaga też istnienia odpowiednich celów.(IS-2)
Nie mówiąc o tym, że w tamtym czasie nie istniało nic podobnego.
A gdyby tak przerobić 40mm Boforsa??? :-)) Kaliber zacny, a i automatyka już wypróbowana ;_))Prędkość początkowa świetna...
A samolot nie stawałby w powietrzu podczas strzału. To znaczy pewnie by stawał, ale by się nie cofał .
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » czwartek, 9 kwietnia 2009, 08:46

spiton napisał(a):
SOPOL73 napisał(a):Właśnie postanowiłem taki zestaw zrobić >>75mm+4xkm+2xkm ;o) :D

Tak spytam, po co Ci taka kolubryna???? I jak będzie zasilana???

Spiton - jaka kolubryna? Było przeczytać wcześniej o wykorzystaniu działa Schneidera wz.1897, które wcale nie miało jakiegoś kolosalnego odrzutu. Amerykanom w B-25 się to jakoś udało.
Zasilanie jest stosunkowo proste: albo bęben rewolwerowy na 6-8 pocisków, albo magazynek grawitacyjny na 5-7...
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez SOPOL73 » czwartek, 9 kwietnia 2009, 11:06

Spiton. Też myślę że te 75mm to nie jakaś tam artyleria z pancernika pow 400mm, też to nie jest haubica 203mm. Nie ma co demagogizować że to aż taki wielki kaliber.Sprawdzone to było nie tylko przez amerykańców i system zasilania nie powodował problemów. Działo może mieć skuteczny oporopowrotnik a energia jest potrzebna do przeładowania, na końcu jeszcze zmyślny hamulec wylotowy i ok, zasilanie powiedzmy że będzię rewolwewrowe ale tego oczywiście widać w modelu nie będzie. Dziś fot nie wstawię bo nie mam przy sobie mojego komputera.Zakładam konto w fotobucket to nie powinno być problemów ze zdjęciami na forum.
SOPOL73

Postprzez spiton » czwartek, 9 kwietnia 2009, 11:31

Przykręcenie takiego działa, powoduje daleko idąca specjalizacje. Samolot staje się trudny w pilotażu, zostaje zredukowane inne uzbrojenie strzeleckie, i możliwość zabierania bomb. Zmniejsza się zasięg. A sam samolot staje się powolnym łatwym celem. Nie da się tak daleko idącej modyfikacji po prostu odkręcić.
Alianci używali 75mm działa do walki z żeglugą, a z czołgami i to ciężkimi typu Is-2 świetnie radziło sobie działko 37mm. Oczywiście o ile nie strzelało się w pancerz czołowy, ale to nie jest problem. Czołg z powietrza znajduje się na końcu długiego śladu, który zostawia, i łatwo go odnaleźć, i strzelić mu w tyłek.Pytam zatem do czego będziesz tym samolotem strzelał????
No i strasznie jestem ciekaw jak Ci idzie;_))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » czwartek, 9 kwietnia 2009, 12:49

spiton napisał(a): z czołgami i to ciężkimi typu Is-2 świetnie radziło sobie działko 37mm.

Nie tak do końca - radziło sobie, i owszem, ale tylko z pancerzem górnym i tylko gdy pociski miały wolframowy penetrator.
Niestety trudno mi sobie wyobrazić technologię produkcji pocisków podkalibrowych w II RP. Dodatkowym kłopotem byłby brak wolframu.
spiton napisał(a):Pytam zatem do czego będziesz tym samolotem strzelał????

Do T-28, T-35, bunkrów Linii Mołotowa oraz sowieckiej żeglugi na Dnieprze, Morzu Czarnym i Bałtyku :P
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez spiton » czwartek, 9 kwietnia 2009, 13:42

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Do T-28, T-35, bunkrów Linii Mołotowa oraz sowieckiej żeglugi na Dnieprze, Morzu Czarnym i Bałtyku :P

Pasuje mi ;_)) niech będzie 75mm
spiton

Postprzez SOPOL73 » czwartek, 9 kwietnia 2009, 16:01

I taki już jest zamontowany wypluwacz dużych pestek 75.To co ja piszę o tym kalibrze to jest bujanie w obłokach, zawsze mogę kaliber pomniejszyć - posty w forum jak papier przyjmą różne dziwne pomysły, ale tak na serio to kaliber 75 to absolutny max jeszcze w granicach tolerancji. Kaliber 37 mm nie poradzi sobie z celem twardym jak stanowisko umocnione nie workami lecz wstawkami żelbetonowymi( nie mam na myśli ogromnych litych bunkrów bo i 75 by było mało.).
Odnośnie przeciążenia płatowca to przypominam o zmienionym obrysie skrzydła ( troszkę zwiększona rozpiętość ) i co najistotniejsze to zastosowany powerpack czyli napęd identyczny jak W Tempestach mk6 czyli moc 2500 kM i czterołopatowe śmigło- to razy dwa to nie jest mało nawet jak na samolot o takich gabarytach i przeznaczeniu. :!: :mrgreen:
SOPOL73

Re: PZL 65??? IRBIS Master craft+złom 1:72-poprawione fotki

Postprzez SOPOL73 » piątek, 10 kwietnia 2009, 10:19

Zastanawiam się nad kamo dla mojego super łosia- Irbisa- chcę zrobić 2 lub 3 barwy kamo łamanego na wzór tego z p11c nr biała3 nadal nie mam pewności jeśli chodzi o stosowanie kolorów :( :-|
SOPOL73

Re: PZL 65??? IRBIS Master craft+złom 1:72-poprawione fotki

Postprzez spiton » piątek, 10 kwietnia 2009, 11:17

Uwagi
1. Podszpachluj pogrubienie kadłuba przy wieżyczce. Zdecydowanie powinno być opływowe.
2. Zastanów się nad kształtem stateczników pionowych. Nie korespondują kształtem z końcówkami skrzydeł.
3. Mam obiekcję, czy te śmigła nie są za duże. Ale jeśli nie utną przodu kadłuba, to jest OK.
Poza tym podoba mi się, i ciekaw jestem tego działka 75mm. Gdzie będzie wystawało.
Pozdrawiam
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat