Sopwith Baby (1/72 i 1/48, Eduard) - PrzemoL i Krystian

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Sopwith Baby (1/72 i 1/48, Eduard) - PrzemoL i Krystian

Postprzez wojtek_fajga » sobota, 11 kwietnia 2009, 12:57

PrzemoL napisał(a): Cały czas zastanawiam się, jak bezboleśnie dokleić podwozie wraz z bardzo wymagającymi naciągami. Są tam dwie kroplowe owiewki na skrzyżowaniach naciągów, po jednej na każdym "X"-sie, dodatkowo połączone jeszcze jedną linką biegnącą wzdłuż osi samolotu. Te "kropelki" oczywiście trzeba zrobić samemu. A linki nie dają mi spokoju...

Nie wiem jakiej wielkości są te kropelki/łączniki (jakoś tak czuję, że są dosyć małe). Pewnie miały za zadanie ochronic naciągi przed ocieraniem się o siebie. Może wywierć małą dziurkę w wypiłowanej kropelce i przwelecz przez nią oba naciągi bez używania kleju. Po naciągnięciu linek kropelka powinna wypozycjonować się dokładnie na skrzyżowaniu linek. Małą kropelkę można też ukulać z masy MS i nadziać na drucik posmarowany tłuszczem . Masa nie przyklei się i po utwardzeniu będzie ją można ściągnąć z drucika - dzięki temu nie trzeba będzie wiercić otworu w małym elemencie.
wojtek_fajga

Master od Tin

Reklama

Postprzez PrzemoL » wtorek, 14 kwietnia 2009, 22:54

Wojtku, kropelki rzeczywiście są małe, choć nieco większe niż podobne cudo, które było w linkach piramidki Camela. Co ciekawe, linki przeciwległe nie są tu współliniowe, więc nie wiem, czy faktycznie celem montażu tych drobiazgów była ochrona linek przed ocieraniem się o siebie.
Tak czy inaczej, dzięki za zainteresowanie i pomoc. (Co to jest masa MS?)
Ja natomiast poradziłem sobie z tym tak, że wykonałem oddzielnie przednią i tylną część z końcówek rakiet, które zostały mi z zestawów: Beaufighter Hasegawy i Corsair Tamiyi. Do tylnej przykleiłem cztery linki, dokleiłem przednią część, pomalowałem na czarno i otrzymałem takie dwa pajączki:

Obrazek

Po docięciu dolnych odcinków na odpowiednią długość przykleiłem je kolejno do słupków naciągając górnymi odcinkami mającymi zapas długości. Słupki lekko się poddały, przez co linki nieco się poluźniły:

Obrazek
Obrazek

Ale potem całość przykleiłem do kadłuba, co spowodowało naciągnięcie obu pajączków:

Obrazek

Potem jeszcze dodałem "poprzeczkę" łączącą dwie kropelki, ale to już z drucika przyciętego na odpowiednią długość, nie z nitki.
Dodałem wloty powietrza do gaźnika na burtach, zmontowałem tylny pływak wraz ze sterem (linki też dokleiłem do słupków wklejonych do pływaka, a dopiero potem całość powędrowała na kadłub) i postawiłem kolejnego jednopłata ;o) na wózku (jeszcze bez kółek) i koziołku:

Obrazek
Obrazek
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Krystian Ciechowicz » środa, 15 kwietnia 2009, 06:38

Witam.

Świetne malowanie !!!!!!! :shock: Niestey, moja "Dziecinka" nadal leży w pudle. W tym tygodniu coś ruszę - obiecuję !!

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez caughtinthemiddle » środa, 15 kwietnia 2009, 12:48

PrzemoL napisał(a):(Co to jest masa MS?)

Magic Sculp. Sporo o korzystaniu np. w wątkach Master-Konkursu Irasa67 i Wojtka.
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez PrzemoL » wtorek, 21 kwietnia 2009, 13:29

Dzięki, Macieju, za wyjaśnienie. Micro Sculp jest już na moim biurku, ale mam zamiar go wykorzystać na dużą skalę przy produkcji Sopwith Pup-ów.

A przez ostatnie kilka dni udało mi się doprowadzić Baby do końca. Galeria:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=6676

Krystianie, a Ty???

Obrazek
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Krystian Ciechowicz » wtorek, 21 kwietnia 2009, 14:04

PrzemoL napisał(a):Krystianie, a Ty???

A ja tkwię w martwym punkcie, robiąc tysiąc innych rzeczy. Postęp jest, już posegregowałem, co do naprawy, a co mogę podmalować.

Jeszcze trochę i coś pokażę.

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat