Miałem go zacząć dawno temu, ale skoro jest konkurs, to czemu by z nim nie wystartować.
Zawsze to dodatkowa motywacja.
Będzie to model amerykańskiego myśliwca F-102A Delta Dagger w skali 1:72.
Po udanej jak sądzę przesiadce ze skali 1:72 na 1:48, postanowiłem na chwilę wrócić do mniejszej skali, trochę pod wpływem impulsu.
Kilka miesięcy temu wpadł mi w oko ten oto F-102A firmy Meng i postanowiłem go zrobić.
Samolot to brzydal, ale zauważyłem że takie brzydale coraz bardziej mi się podobają.
Mam ochotę zrobić samolot w malowaniu wietnamskim, pudełkowym (zresztą nie ma innego, jeśli chodzi o trójkolorowe dla tych maszyn w barwach USA), a konkretnie będzie to malowanie 509 eskadry FIS (Fighter Interceptor Squadron), stacjonującej w bazie RTAFB w Udorn, w Tajlandii.
Rozglądałem się za innym malowaniem i kalkami, ale praktycznie poza numeracjami nie ma w sprzedaży nic innego, więc biorę co jest w pudełku.
Maszyny z tego okresu walczące w Wietnamie wyglądały mniej więcej tak jak poniżej i tak ma tez wyglądać mój model:

Postanowiłem też uzbroić moją maszynę w broń nuklearną - rakiety AIM-26B (ok, z głowicami nuklearnymi był wersje A, ale przyjmijmy że moja to właśnie A), zwane też nuklearnymi Falconami.
Udało mi się zdobyć takie żywiczne rakiety i jak najbardziej planuję załadować je na pokład samolotu.
Malowanie i klaki będą zestawowe, ale dodatki już nie.
Oto jak planuję zwaloryzować model, nie licząc własnoręcznie zrobionych dodatków (gdzie się da, zobaczymy w trakcie budowy):
- QuickBoost Correct Nose QB72412:

- QuickBoost Anit-Colision Lights QB72417:

- QuickBoost Antennas and Details QB 72415:

- QuickBoost Bomb Bay Covers's Pistons QB72416 a także rurka Pitota od firmy Master AM-72-026:

- zestaw blaszek Eduarda 73474:

- zestaw masek Eduarda CX352:

- jako zupełnie ekstra dodatek rakiety AIM-26B firmy Maestro Models K7249:

A oto klasyczny inbox tego co w zestawie (inbox zrobiłem już dawno temu, więc używam starych zdjęć, sam model zacząłem robić w sobotę wieczorem):
Pudełko:

- 6 wyprasek z częściami samolotu:

- instrukcja, kalkomanie i wypraska z elementami przezroczystymi:

A tym planuję model pomalować:

A to wypraski z gazetą:

Wszystkie uwagi, porady i wsparcie w trakcie prac mile widziane.
Rozsądna krytyka (ale bez przesady, lepiej jest chwalić niż krytykować) też.