Pantera A wczesna - reinkarnacja

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Pantera A wczesna - reinkarnacja

Postprzez rollingstones » wtorek, 31 marca 2009, 18:39

wczoraj musiałem być w Krakowie i odwiedziłem wieczorkiem Badgera.
Zrobił kolega kilka zdjęć gdzie pojawiły się już kolejne działania i jest to przedostatnia faza robienia obić
Zdjęcia są lepsze bo Badger ma fajny aparat a ja sam przekonałemsię że swoje mam niedoświetlone i koniecznie musze kupić dodatkową lampkę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez rollingstones » czwartek, 9 kwietnia 2009, 22:03

Natłok obowiązków służbowych niestety spowodował znaczny zastój w robocie modelarskiej. Ale jak wróciłem do działań to z wielką pompą :lol: Nie ma już normandii bo z mojej winy czołg kilka dni temu w pewnym momencie znalazł się w miejscu w którym nie powinien się znajdować w danej chwili - skutki były takie że albo przemalowywuje przednią płytę od nowa albo robię coś innego. wybrałem zimowy kamuflaż i oto prosto z warsztatu taka zmiana. Na szczeście maluję bardzo cienkie warstwy tak że mogłem sobie pozwolić na taką ekstrawagancję. No trudno - czasami model psujemy sami a czasami robi to ktoś za nas inny.Temat normandzki nie umarł bo na dioramie będzię brzydal - tym bardziej że muszę już brać się za te drzewa bo liście wyciągnąłem z glicerynki i już są wysuszone. Ale skoro tyle osób może robic kilka rzeczy na raz to i ja do nich dąłącze.
Teraz muszę przez swięta uporać się w całosci z panterą aby była gotowa do dioramy.
Od jutra washe, filtry aby to zróznicować jak najbardziej oraz malowanie mini, odprysków itp.
Tadam :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez spiton » czwartek, 9 kwietnia 2009, 22:28

Zwykła masakro rewelacja!!!! To jak rzetelnie dochodzisz do pewnych efektów, jest porażające. I trzeba przyznać, że takie "dokumentalne" odtwarzanie poszczególnych warstw śladów eksploatacji daje niesamowicie przekonujący efekt.
Pozdrawiam
spiton

Postprzez rollingstones » sobota, 11 kwietnia 2009, 13:17

he he Spiton tu rządził przypadek ;o) - nie chciałem ale musiałem króko mówiąć
No i problem Photobucketa rozwiązany
Wczoraj wieczorem filtrowałem powierzchnię przed dalszymi pracami. Filtry nakladałem punktowo ale nie mieszałem ich ze sobą tylko nakładałem juz na prawie wyschnęte poprzednie. Nakładałem je w różnych kolejnościach tak aby przygotować bazę pod wejście bieli. Użyłem takich filtórw Dziś pobawię się bielą oraz namaluje ją w negatywie we wszystkich wgłębieniach . Zanim to jednak uczynię ciut uwypukle odpryski. Ale ciut - nienaturalnie było by aby nawalić ich za dużo-tak to fajnie prześwitują stare spod kamuflażu zimowiego
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez Radek Pituch » sobota, 11 kwietnia 2009, 13:47

Cześć Sebek
A jednak biała ;) Biel robiłeś humbrolem? Wyszło bardzo dobrze.
Myślę, że jakby CI się chciało to możesz jej miejscami dodać intensywniejszej bieli, w różnych trudno dostępnych zakamarkach, tam gdzie biała farba mniej jest narażona na starcie. Wystarczy cienki pędzel i podmalowanie bielą tu i ówdzie. Fajne efekty wychodzą, powierzchnia modelu się dodatkowo urozmaici, ja tak robiłem na moim Moskiewskim Kołchoźniku i byłem całkiem zadowolony z efektów :)

Radek
Radek Pituch

Postprzez rollingstones » niedziela, 12 kwietnia 2009, 16:04

Tak Radziu -jednak biel. Nie zdecydowałem się na poprawianie tego zdarzenia. Robiłem humbrolem - chaciałem Tamką lub Gunze jednak jak na złosć nie miałem białej. Zresztą humbrol też spokojnie daje radę.
W sumie to się cieszę zę ją robię białą - na tych drobnych zimmeritach nie można tak poszaleć z efektami przynależnymi zimie.
Kolejnym etapem moich wypocin jest róznicowanie bieli za pomocą:
wash - użyłem neutreala, browna i darka w zależności od chęci uwypuklenia róznych elementów pojazdu
biała rozrzedzona vallejo - użyta do zakacentowania części wgłębnych lini po washu, oraz rozświetlająca środkowe powierzchnie bieli.
Olejne farby artystyczne - nałożone celem dalszego sponiewierania czołgu.
Aktualnie pracuję nad lufą - nałożyłem trochę olejnych farb rdzawo brązowych i dam im trochę przyschnąć aby to potem znacznie złagodzić.
Brak mi trochę dystansu czy jeszcze uzywać bieli na pojeżdzie czy raczej zostawić to co jest do nałożenia pigmentów? :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez Yantom » niedziela, 12 kwietnia 2009, 17:54

Pilnie podpatruję, jak dla mnie to mistrzostwo świata i okolic.......
MiG chyba Ci flaszkę "śliwki" postawi za reklamę filtrów. Mnie przekonałeś.

pozdrawiam
Yantom

Postprzez rollingstones » niedziela, 12 kwietnia 2009, 19:42

Miło że Ci się podoba ;o)
Baza góry na dioramę gotowa - reszta prac już na niej - teraz dokończę lufę, wydechy i zabieram się za dół.
Jakieś sugetie - zmiany?
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez siara1939 » niedziela, 12 kwietnia 2009, 19:46

Dla mnie cacy. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Yantom » niedziela, 12 kwietnia 2009, 20:12

rollingstones napisał(a):Jakieś sugetie - zmiany?

Nie wydaje mnie się byś potrzebował jakiś podpowiedzi. Doskonale sobie radzisz a uzyskiwane efekty są realistyczne do bólu. Tylko tak dalej. Czekam na kolejne odcinki serialu "reinkarnacja". :)

pozdrawiam
Yantom

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 18:48

Yantom napisał(a):Nie wydaje mnie się byś potrzebował jakiś podpowiedzi.

Oj nie do końca - jak coś robisz to brak czasami dystansu tym bardziej że moje doswiadczenie modelarskie nadal jest średnie.
Niech to sobie teraz wyschnie a ja poskładam trochę drugą Panterę co by Normandii stało się zadość - tym razem to G wczesna - ale o szczegółach wkrótce ....
płotka
rollingstones

Postprzez rollingstones » piątek, 29 maja 2009, 16:22

Gospodarka w pierwszym kwartale jest na plusie i mnie też czas pozwala na dokończenie czegoś z niedokończonych - oprócz prac nad brzydalem przyśpieszyłem też z Panterą zimową.
Kocica otrzymała olejną otulinę z abteilungów która urozmaiciła biel i przygotowuje ją do przyjęcia dużej dawki pigmentów.
Obrazek
Jednocześnie zbrałem się za podstawkę i wymyśliłem sobie taką kompozycję - rozwalony płot, porzucona pantera i dwóch grenadierów skradajcych się pod osłoną wraka ....... a wszystko okraszone mrożnym śnieżno sucho błotnym krajobrazem.
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez Archelaos » piątek, 29 maja 2009, 18:29

Piękna ta Pantera.
Archelaos

Postprzez rollingstones » sobota, 30 maja 2009, 09:57

A dziękuję
prac ciąg dalszy - wczoraj jeszcze dokonałem pigmentacji celem uzyskania na razie efektu suchego błota. Użyłem bardzo prymitywnych narzędzi to jest
dwa pędzle, fixer, dwa pigmenty - suche błoto i piach.
Najpierw ubrudziłem układ jezdny sypiąc z pędzla pigment i zalewając go fixerem - a następnie na to sypałem pigment strząsając go z pędzla jak popiół z papierosa a że wprawę mam w tej drugiej czynności, to zeszło mi z tym z 5 minut. Wysuszyłem to suszarą na zimnym dmuchu dzieki czemu uzyskałem równomiernie wyschnięte błoto bez tych brzydkich plam wysychającego fixera. To samo zrobiłem z kadłubem i górą z tym że dużo ostrożniej. Rano przebudzony wpadłem na pomysł że skoro żywica akrylowa ma w nazwie akrylowa to to rozbiłem ją z wódką aby zmnieszyć napięcie powierzchniowe i zrobiłem teścik z sodą jak się to zachowa po nasączeniu, No i i akceptowalnie wyszedł śnieg ale nie taki rozstapiający się tylko śnieg jaki chciałem. Jako człowiek oszczędny pomyślałem ze wódkę nalezy lepiej spożywać niż wylewać ją na model i drugą mieszankę sporządziłem żz żywicy i wody z płynem do mycia naczyń, efekt ten sam na modelu a lepiej spożywać wódkę niż płyn do mycia naczyń. Po chwilowym przeschnięciu wygląda już fajnie a ja poczekam sobie kilka godzin aby móc wejść z kolejnymi efektami magicznymi firmy MIG
Zdjęcia obecne to najnudniejszy etap działań bo wszystko jest jeszcze mało zróznicowane - jednolite błoto brak smug, mokrych odbarwień, plam po oleju ale to juz wkróce
Obrazek
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez macius » sobota, 30 maja 2009, 13:16

Rollingstones pozwól, że wtrącę takie małe spostrzeżenie, uwagę. Jeżeli jest to pantera działająca podczas zimy to uważam, że błoto jest zbyt jasne. Ja jestem po prostu przyzwyczajony, że błoto zimowe ma kolor ziemi przechodzący w czerń.
macius

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat