Bf 109 E-1, Eduard, 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 E-1, Eduard, 1/32

Postprzez fret » środa, 15 kwietnia 2009, 19:03

Mam dziwne wrażenie, że samolot ze zdjęcia Kuby, to czerwona 11. Przecież stopień szarości cyfr odpowiada czerwonemu krzyżykowi i jest dużo ciemniejszy od żółtego trójkąta. Godło pod kabiną wygląda na czarne... Pewnie sie mylę, ale nie mogę sie oprzeć temu wrażeniu :)
fret

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kuba P. » środa, 15 kwietnia 2009, 19:13

Złudzenie :)

Trójkąt paliwowy (cyt. opis z Jagdwaffe, Classic Publications) był biały z żółtą obwódką.

Autor tego opracowania, z którego jest cytat tłumaczy, iż zmiana na białe trójkąty mogła być spowodowana wprowadzaniem w tej jednostce maszyn z silnikiem DB 601 N wymagającym paliwa C3 100 okt. zamiast B4 87 okt. W ten sposób z większej odległości wiadomo było jaką cysternę podprowadzić do maszyny.

Poza tym, jeśli Höllehund jest czerwony to jaka miałaby być cyfra? :)

Do tego w tej eskadrze latały i inne samoloty z żółtymi numerami i możesz sam sprawdzić, wyglądają podobnie.
Kuba P.

Postprzez fret » środa, 15 kwietnia 2009, 20:46

Biały trójkąt wszystko wyjaśnia :)

Dzięki za odpowiedź
fret

Postprzez Kuba P. » środa, 15 kwietnia 2009, 21:17

Ja również myślałbym tak samo jak Ty gdybym nie znał jednostki i tego tekstu o trójkącie - Twoja uwaga była jak najbardziej zasadna i logiczna. Czarno-białe zdjęcia potrafią tak łgać w żywe oczy, że trudno się nie dać zwieść czasem :)

Pozdrawiam!
Kuba
Kuba P.

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat