Wingnut Wings Modele 1:32 I w.ś.

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Wingnut Wings Modele 1:32 I w.ś.

Postprzez Sparrow » czwartek, 9 kwietnia 2009, 10:18

Producent modeli w skali 1:32 z Nowej Zelandii.
http://www.wingnutwings.com/ww/modelkitsets
W programie produkcji mają: Junkersa J.1, LVG C.VI, SE 5.a, Bristol F2b. Fighter. W zapowiedziach: Pfalz D.IIIa, Albatros D.V, Fokker D.VII, RE.8.
Sparrow
Sparrow

Reklama

Re: Wingnut Wings Modele 1:32 I w.ś.

Postprzez Gienek » czwartek, 9 kwietnia 2009, 10:46

Świetne!
Sama strona też warta uwagi ze względu na galerie zdjęć archiwalnych czy malowań.
Gienek

Postprzez Gujos » piątek, 10 kwietnia 2009, 17:28

Szkoda że u nas trudno dostępne.
Pozdrawiam
Ps. Se5e naprawdę fajny.
Poszukuję fotki/rysunku ściany ogniowej KI-84.
Gujos

Postprzez iras67 » sobota, 11 kwietnia 2009, 01:02

Ostatni raz elektryzowało mnie przy debiucie pierwszych zestawów Accurate Miniatures, ale te modele są jeszcze bardziej niesamowite , i robią to naprawdę profesjonaliści.... chińczycy niech się uczą bo daleko im do takiego poziomu a cena jest podobna.
iras67

Postprzez CzarekB » sobota, 11 kwietnia 2009, 02:35

No z tego co wiem to modele dostepne sa tylko u producenta, mozna placic kartami kredytowymi lub PayPalem, wysylka na caly Swiat na razie darmowa. Czemu wiec to stwierdzenie, ze w Polsce sa trudno dostepne ?
Ja sobie zamowilem dwa, totalny brak problemow, transakcja latwa i przyjemna, sam miodek. Ciekawe tylko jak dlugo bede musial na nie czekac....
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez Gujos » sobota, 11 kwietnia 2009, 17:33

Większość ludzi w naszym pięknym kraju nie ma wypukłych kart i konta PayPal, wielu modelarzy kupuje w sklepach (nie online) lub w lokalnych sklepach online, gdzie można zapłacić przelewem. Dlatego napisałem że u nas są trudno dostępne. Koniec tematu z mojej strony.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano sobota, 11 kwietnia 2009, 20:00 przez Gujos, łącznie edytowano 1 raz
Poszukuję fotki/rysunku ściany ogniowej KI-84.
Gujos

Postprzez caughtinthemiddle » sobota, 11 kwietnia 2009, 18:58

Gujos napisał(a):Większość ludzi w naszym pięknym kraju nie ma wypukłych kart i konta PayPal, dużo modelarzy kupuje w sklepach (nie online) lub w lokalnych sklepach online, gdzie można zapłacić przelewem. Dlatego napisałem że u nas są trudno dostępne. Koniec tematu z mojej strony.
Pozdrawiam

PayPala też możesz doładować przelewem.
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez Robert Latosiński » niedziela, 12 kwietnia 2009, 08:30

Rzeczywiście, prawdziwy rodzynek wśród modelarskich firm.
Mimo, że do tej pory uważałem, że 32 to zupełnie nie moja skala, pewnie po świętach zamówię Junkersa J1 i LVG.
Modele na stronie wyglądają niesamowicie.
A w zapowiedziach jak sie dobrze przyjrzeć to jest nawet Gotha G IV w 1:32 :shock:, oraz Sopwith Pup.
Sprzedaż tylko poprzez stronę internetową, firma nie przewiduje innej foirmy sprzedaży, trzeba będzie konto na PayPalu założyć i to szybko, bo podobno darmowa wysyłka jeszcze tylko przez jakiś czas.
Taki Junkers J1 w 32 to niezły pterodaktyl musi być :) .
I na to wszystko z zagranicy patrzą , bo dużo zagląda ...
Robert Latosiński

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 12 kwietnia 2009, 09:59

Wysyłka darmowa, ale celnicy tutaj w Szwecyi się już połapali i walą mi cło do każdej paczki spoza UE...

A modele są istotnie piękne...Niestety nie jestem nimi zainteresowany , bo postanowiłem się trzymać skali i nie mam już za dużo miejsca w mieszkaniu na jeszcze większe pudełka. :roll:
W 1:48 bym się nie zastanawiał nawet minuty.
Grzegorz2107

Postprzez Robert Latosiński » piątek, 17 kwietnia 2009, 08:26

Jednak nie mogłem się powtrzymać, Junkers J1 został zamówiony. Obsługa na najwyższym poziomie, chwilę po zamówieniu dostałem maila potwierdzającego. Po dwóch dniach przyszedł mail potwierdzający wysyłkę z linkiem umożliwjającym śledzenie paczki. I tutaj niespodzianka ( raczej spodziewana :) ), już na następny dzień po wysłaniu paczki z Nowej Zelandii odezwał się do mnie DHL z Pyrzowic celem przygotowania towaru do odprawy celnej. Dostałem instrukcję, papiery do wypełnienia. Teraz już tylko skany dowodu, upoważnienia, deklaracje, skany NIPu itp. itd., a potem odprawa celna. Urząd Celny doliczy VAT od wartości przesyłki i jak sie ładnie wyrazili "statystycznych kosztów transportu". Zobaczymy ile smutni panowie naliczą.
Robert Latosiński

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 17 kwietnia 2009, 08:51

no to czekam na relację z walki z fiskusem, bo sam się zasadzam na tego junkersa
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Gienek » piątek, 17 kwietnia 2009, 09:32

Proponowałbym w Urzędzie złożyć oswiadczenie, że producent / sprzedawca zawarł koszt transportu w cenie produktu.
Gienek

Postprzez Robert Latosiński » piątek, 17 kwietnia 2009, 10:02

Niestety nie za bardzo jest jak, ponieważ na fakturze dołączonej do paczki nie ma odpowiedniej formułki. Wingnut podaje tylko wartość towaru.

A co do papierologii to przygotowałem:
1 Skan dowodu osobistego
2 Skan decyzji o nadaniu numeru NIP
3 Oświadczenie, że sprowadzany towar jest do uzytku prywatnego
4 Upoważnienie dla DHL
5 Załącznik do upoważnienia dla DHL :)
6 Oświadczenie z wyjaśnieniem co to za towar, oraz zobowiązanie do pokrycia wszelkich należności celnych.

Wszystko to zeskanowałem i wysłałem mailem do DHL w Pyrzowicach, ale żeby nie było za prosto, wszystkie te dokumenty należy wysłać jeszcze pocztą, bo nasze wspaniałe urzędy i internet to dwie zupełnie nie przystające do siebie rzeczy.
Tak więc pakuję calą tę buchalterie do koperty i wio na pocztę.
Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.
Robert Latosiński

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 17 kwietnia 2009, 10:18

próbek krwi i moczu nie chcieli? dziwne to. kiedy robiłem zakupy w sklepie, to tiwar mi oclili na podstawie załączonej deklaracji celnej, bez pytania o nic. kiedy 'przemycałem', wystarczył mail do urzedu celnego z informacją, ze to podarunek od znajomego. a kiedy mieli wątpliwosci odnośnie przesyłki ze sklepu, bo nie wierzyli w darmowe próbki i bezpłatną wysyłkę, to zadowolili się printscrinem z paypala wysłanym mailem.. wiec to nie na urzedy powinienes sobaczyć, a na dhl.. upewnij się, czy aby za dużo od ciebie nie chcą i na co im to wszystko
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Robert Latosiński » piątek, 17 kwietnia 2009, 13:33

DHL wymaga tych dokumentów podobno tylko przy pierwszym kontakcie. Złożyłem u nich upoważnienie, na przyszłość ma być prościej :) .
Musiałem jeszcze wyjaśnić, że model nie posiada silnika i nie może latać :) .
Ale i tak sytuacja zmienia się dynamicznie, ponieważ w Wingnut Wings nie zaznaczyli na dokumentach, że koszt transportu zawarty jest w cenie towaru Urząd Celny naliczył koszty transportu z własnych tabel, które w przypadku transportu z drugiego końca świata jakim jest Nowa Zelandia wynoszą jedyne 90 dolarów nowozelandzkich :evil: , wyliczony VAT od modelu i kosztów transportu wyniósł niestety 99 PLN. Tyle przyjdzie zapłacić naszemu kochanemu fiskusowi, eh....
Miła pani z DHL wytłumaczyła mi co tam w N.Zelandii mają zaznaczyć na dokumentach, żeby nie liczyli tych nieszczęsnych 90 kiwi baksów.
Wyślę więc dzisiaj informację do Wingnuta,jeśli wykażą zrozumienie dla naszej polskiej modelarskiej niedoli, może na przyszłość pomoże.
Sam VAT od modelu, nie powinien wynieść więcej niż 55 PLN.
Niestety jest też tak, że Nowozelandzka poczta zawsze takie przesyłki będzie wysyłać za pomocą DHL i wszystkie "egzotyczne" paczki będą trafiać pod opiekuńcze skrzydła naszych celników.
Nie ma lekko.
Robert Latosiński

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie