Pantera ausf A Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Pantera ausf A Tamiya 1:35

Postprzez reiben » czwartek, 6 lutego 2014, 17:40

Witam, jako że jestem nowy na forum na początek się trochę przedstawie. Mam 20 lat i jestem z Małopolski. Dotychczas tylko przeglądałem prace i jest pod wielkim wrażeniem tego co niektórzy potrafią wyczarować z tych kilku kawałków plastiku. Sam jestem mocno początkującym modelarzem i jest to mój pierwszy model (nie licząc złożonego w podstawówce RWD-7, chociaż słowo "złożonego" jest dość mocno przesadzone, oraz tygryska z arfixa w 1:76). Mam nadzieje że prowadząc na bieżąco warsztat pomożecie mi dobrnąć od początku do końca, oraz że przy wprawnym oku bardziej doświadczonych kolegów sporo się nauczę. Może teraz coś o modelu :D
Odrazu przepraszam za zdjęcia robione komórką, wiem że dobre zdjęcie to ważny punkt w modelarstwie, ale niestety taka jakość będzie musiała wystarczyć na warsztat. Ostatecznie postaram się wykonać parę zdjęć aparatem pożyczonym od znajomego modelarza który z resztą również będzie mi pomagał dobrą radą :D
Panterki chyba nie muszę nikomu przedstawiać, wykonam ją raczej beż żadnych dodatków, będzie to podstawowy model bez zimmeritu i blach, postaram się ewentualnie w miarę możliwości wykonać pojedyncze elementy z drucików miedzianych itp. Co do malowania to jeszcze się zastanawiam, narazie nic nie będę zdradzał.
A tutaj zdjęcie całego zestawu.
Obrazek
reiben

Reklama

Re: Pantera ausf A Tamiya 1:35

Postprzez Emillloo1234 » czwartek, 6 lutego 2014, 19:50

Posłuchaj kleiłem ten model. Mam nadzieje że dobrze będzie Ci się kleił ten model. 8-)
Emillloo1234

Postprzez reiben » piątek, 7 lutego 2014, 16:36

Zacząłem kleić wieżę i trochę przemierzać wannę. Chociaż się starałem nie udało mi się spasować tylnej płyty na wieży, będę musiał podziałać szpachlą lub cyjanoakrylem.
Obrazek
Obrazek

Mam też pytanie do znawców tematu, a zwłaszcza do tych co składali ten właśnie model. W zestawie nie ma żadnych części do zatkania tych dziur. Powinienem to tak zostawić czy coś wykombinować samemu? ( chodzi mi o tą dziurę na całej długości kadłuba nad gąsienicami) Oczywiście całość jeszcze nie sklejona.
Obrazek
reiben

Postprzez Krzychu2341 » piątek, 7 lutego 2014, 20:08

Wiesz, ja też sklejam ten model i załatałem te dziury . ;o)
Krzychu2341

Postprzez reiben » piątek, 7 lutego 2014, 21:58

A mógłbyś podrzucić jakieś zdjęcie jak to u Ciebie wygląda? Bo nie widzę w twoim warsztacie akurat takiego foto
reiben

Postprzez mikemc » niedziela, 9 lutego 2014, 22:23

Powodzenia z pierwszym modelem. :)
mikemc

Postprzez reiben » środa, 12 lutego 2014, 16:06

Kolega podrzucił mi taki zimmerit. Zastanawiam się czy go wykorzystać. Ktoś może coś więcej powiedzieć o tym zimmericie?
Obrazek
reiben

Postprzez Patterson » środa, 12 lutego 2014, 18:21

Pewnie wyrób Italeri. Pomijając jego jakość, to bardzo wątpię, żeby ładnie dało sie go dopasować do modelu, bo sam jest jak płyty pancerne. :lol:
Patterson

rpm2

Postprzez Krzychu2341 » środa, 12 lutego 2014, 19:29

reiben napisał(a):A mógłbyś podrzucić jakieś zdjęcie jak to u Ciebie wygląda? Bo nie widzę w twoim warsztacie akurat takiego foto

Bo w moim warsztacie dużo rzeczy nie ma pokazanych, które już są lub powoli się robią :-> .
Mam foto z początku prac wyśle ci je na priv.
Krzychu2341

Postprzez Korowiow » środa, 12 lutego 2014, 22:57

Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez reiben » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 17:51

tadaaaam, po.. sami widzicie po jakim czasie, ale jednak jestem. Po wewnętrznej walce jaką ze sobą stoczyłem postanowiłem że Panterka będzie skończona i proszę bardzo, tak to wygląda na ten moment:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oczywiście muszę gdzie nie gdzie zaszpachlować,poszlifować i dokleić parę elementów, ale zrobię to później, teraz zajmuję się kołami, a trzeba przyznać że Niemcy mieli ten patent dość skomplikowany ;p
Mam nadzieje że nie zostanę zlinczowany ani za czas ile to trwa, ani za samo wykonanie ;)
Co do kolegi Korowiwowa to zapoznałem się z linkiem i dostosuję, ale jeszcze ten jeden raz powinien mi ujść płazem :)
reiben

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 18 stycznia 2016, 23:02

Off, kamień z serca! Już się bałem, że model może nie zostać skończony.
bartek72

Postprzez cooper69 » wtorek, 19 stycznia 2016, 13:50

To mój też pierwszy model po powrocie do hobby - skończyłem w grudniu 2015.

Trzymam kciuki za robienie kaszana.
Choć ten model przy Italeri Jagdpanzer IV Ausf. F to sama przyjemność.

mi wyszło coś takiego

Obrazek

Warsztat i galeria na modelwork.pl
występuję pod tym samym nickiem
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie, samoloty z silnikiem gwiazdowym i (najchętniej) w „kapciach”

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71

Obrazek
cooper69

Postprzez reiben » wtorek, 19 stycznia 2016, 22:50

Robi wrażenie! Przejrzałem oba warsztaty i stwierdzam że kilka, a raczej większość niektórych sztuczek póki co ponad moje możliwości, natomiast kilka patentów mi się spodobało i postaram się je wykorzystać :D
reiben

Postprzez cooper69 » środa, 20 stycznia 2016, 12:46

reiben napisał(a):Robi wrażenie! Przejrzałem oba warsztaty i stwierdzam że kilka, a raczej większość niektórych sztuczek póki co ponad moje możliwości, natomiast kilka patentów mi się spodobało i postaram się je wykorzystać :D

To z prostszych rzeczy rozwierć wydechy, i MG-34, zrób uchwyty z drutu (spinacze, drut z tzw. skrętki komputerowej) oraz zakup siatki na wentylatory.
To zrobi sporą różnicę.
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie, samoloty z silnikiem gwiazdowym i (najchętniej) w „kapciach”

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71

Obrazek
cooper69

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat