Przejście kolor bazowy/Lakier pod olejny weathering

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Przejście kolor bazowy/Lakier pod olejny weathering

Postprzez myszopek » czwartek, 6 lutego 2014, 23:59

Witam.
Nałożyłem na czołg kolor bazowy (akryl V. model color), i teraz chcę polakierować sidoluksem, zanim przejdę do olejnego washa, i całej reszty. Zrobiłem próbę, nakładając ręcznie lakier na podwozie, i to nasunęło mi kilka pytań.
Po pierwsze, jaką fakturę powinna mieć warstwa farby akrylowej? U mnie, po nałożeniu farby aerografem, da się wyczuć palcem ziarnistość (porównywalną z bardzo drobnym papierem ściernym albo z boczkiem starych pudełek po zapałkach).
I pytanie drugie: czy powinienem nakładać tyle warstw lakieru, żeby "zalać" te mikroporowatości, i żeby powierzchnia stała się zupełnie gładka? Czy też taka drobna porowatość, przykryta lakierem, jest akceptowalna?
myszopek

Reklama

Re: Przejście kolor bazowy/Lakier pod olejny weathering

Postprzez HK » piątek, 7 lutego 2014, 16:14

Matowa farba zawsze da lekko porowatą powierzchnię, bo właśnie dlatego jest matowa. Jeśli chcesz kłaść olejny wash, to po prostu spróbuj jak ci się on zachowuje przy jednej warstwie sido. Generalnie im bardziej gładka powierzchnia tym lepiej i ja bym położył tyle warstw żeby uzyskać ją dobrze błyszczącą. Ale wszystko zależy od preferencji i od gatunku wash-a, więc próbuj.
Idealnie jest, gdy dotknięcie pędzla z washem do linii powoduje szybką i daleką "wędrówkę" pigmentu. Równie ważne jest, żeby zacieki z washa pozostałe poza liniami można było łatwo i bez śladu wytrzeć wacikiem. Gładka powierzchnia temu sprzyja.
Czasem wydaje mi się, że malowanie matowymi farbami, żeby je potem nabłyszczać lakierem pod washa i kalki jest nieco bez sensu. Ale matowe farby łatwiej się kładzie i szybciej schną. No i zwykle paleta kolorów jest szersza.
Hendryk
HK

Re: Przejście kolor bazowy/Lakier pod olejny weathering

Postprzez myszopek » sobota, 8 lutego 2014, 19:59

Dzięki za odpowiedź.
Po testach wyszło, że lakier powinien być gładszy ;) Jednak efekt mi się podoba, więc nie będę więcej nabłyszczał. Wykorzystam fakt, że pory trochę zbierają farbę olejną, do modulacji kolorów pancerza. To moje pierwsze kroki w modelarstwie, więc poeksperymentuję
myszopek

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje