W oczekiwaniu na model nowej dziewiątki z revella zastanawiam się który konkretnie okręt miałbym zrobić.,
chodzi mi po głowie U-853 okręt typu IXc/40 który zasłynął tym że był prawdopodobnie jednym z ostatnich u-bootów zatopionych przez US Navy.
U-853 poszedł na dno 6 maja 1945r w wyniku ataku bombami głębinowymi niszczyciela eskortowego USS Atherton oraz fregaty Moberly na południowy wschód od New London będąć na swoim trzecim patrolu, mniej więcej tam gdzie trzy lata wcześniej Hardegen(mój ulubiony dowódca Ubootwaffe zresztą stąd mój nick
Okręt wchodził w skład 33 flotylli, zatonął wraz z całą załogą.
Głównym powodem dla którego chciałbym zrobić właśnie ten okręt jest sylwetka jego pierwszego dowódcy Kptlt. Helmuta Sommera (Crew 35) pan ten dowodził U-853 w okresie od 25 czerwca 1943 do 9 lipca 1944.
Po przejściu okrętu z 4 flotylli (treningowej, baza w Bergen) 1 kwietnia 1944 do 10 (bojowej)bazującej w Lorient odbył 1 patrol bojowy trwający 67 dni.
Okręt wypłynął z bazy Bergen 29 kwietnia a zawinął do Lorient 4 czerwca 1944.
Sommer podczas tego patrolu który notabene był przebazowaniem do nowego miejsca stacjonowania nie odniósł żadnych sukcesów choć 25 maja został zaatakowany przez Swordfishe startujące z wyposażonych w katapultę HMS Ancylus i HMS Empire MacKendrick płynących w osłonie konwoju ON 237.
U-853 otworzył ogień ze znajdujących się na pokładzie flaków i uszkodził trzy torpedowce, Swordfish numer trzy doznał tak poważnych uszkodzeń że po powrocie musiał zostać wyrzucony za burtę.
No więc sam Sommer co mnie szczególnie interesuje urodził się we Wrocławiu 24 sierpnia 1914, co ciekawe w tym też mieście zmarł 17 września 1973 roku, jako że sam jestem wrocławianinem kiedyś podczas urodzin u mojej babci w trakcie jednej z rozmów dotyczących jakżeby inaczej wojny okazało się że ów pan przez długie lata powojenne był jej sąsiadem, mieszkającym po drugiej stronie ulicy
Oczywiście nauczył się języka polskiego i dość dobrze zasymilował się z nową społecznością
Tak więc sami rozumiecie że właściwie to mój wybór co do kwestii malowania może być tylko jeden
Niestety dogrzebałem się tylko do dwóch zdjęć tego okrętu w dodatku to przedstawiające okręt w całości niemal na pewno zrobione jest w okresie pózniejszym, także zwracam się z prośbą do forumowiczów może dysponujecie innymi fotkami, Pomożecie ?
Uff ale się rozpisałem

Pozdrawiam