F-102A (Case XX) Delta Dagger // Meng

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-102A (Case XX) Delta Dagger // Meng

Postprzez Solo » wtorek, 11 lutego 2014, 17:25

Oto zdjęcia porównawcze.
Pierwsze jest z włączoną stabilizacją, 100 ISO:

Obrazek

Drugie z wyłączoną stabilizacją i z ISO 200:

Obrazek
Solo

Reklama

Postprzez karambolis8 » wtorek, 11 lutego 2014, 17:46

ISO 100 + wyłączona stabilizacja. Takie masz szkło i lepiej nie będzie.
karambolis8

Postprzez potez » wtorek, 11 lutego 2014, 19:07

Na pierwszy rzut oka, chociaż zdjęcia są troche małe to masz jeszcze jeden problem. Ty nie wiesz na co ostrość ustawiasz automat ci łapie różnie w zależności od podejścia. Dolne zdjęcie ma ostrość ustawioną zdecydowanie do przodu w stosunku do górnego. Przełąćż na manualny AF ustaw i sprawdź przyciskiem podglądu ostrości czy masz ostro na całości.
Zdjęcia obrobiłeś w jakiś nierówny sposób.. Dolne zdjęcie jest jaśniejsze, widać po wnętrzu komory podwozia. ISO 100 czy 200 nie ma dla takiej wielkości żadnego znaczenia. Ale z matematyki w EXIFie wynika, że zdjęcia powinny być naświetlone jednakowo a nie są. Po za tym masz coś dziwnego ustawione w korekcie ekspozycji. 1,7 na plusie ??? O co chodzi? Sprawdź kompensację powinieneś ją mieć na 0 w tej sytuacji. W ogóle to zdjęcie jest tak jasne , że aż oczy bolą...za
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Solo » wtorek, 11 lutego 2014, 19:32

Przy korekcie ekspozycji na 0 jest strasznie ciemno...
Solo

Postprzez raptorf22 » wtorek, 11 lutego 2014, 19:47

Panowie, ja ma ten sam aparat, A58 to dobra puszka szkło kitowe czyli SAM 18-55 to jak na kit jeden z lepszych tanich szkieł podstawowych.
Po pierwsze stabilizacja, na statywiw wyłączona na tych zdjęciach widzę poprawę.
Po drugie na jaki punkt ostrzysz Solo?AF punktowy, ostrzysz na te golenie i z samej przesłony uzyskasz ostrą wnękę.
Po trzecie ogniskowa, ja robię między 18-35, najlepiej wychodzi.
Jeżeli chcesz moge coś cyknąć ,mały detal , ludzik Lego i dojdziesz do jakiś wniosków.Patrzyłeś na mój wątek z Mi-2, i jak zdjęcia za mało ostre są wg. Ciebie?
raptorf22

Postprzez Solo » wtorek, 11 lutego 2014, 20:01

Ostrzę wielopunktowo, inaczej się nie da bo muszę zdjęcia robić na pełnym zbliżeniu, gdy robię bez zooma jest bardzo, bardzo nieostro.
Twoja propozycja to niezły pomysł - wybierz jakiś przedmiot który ja też bym miał (np. moneta?) i zróbmy razem zdjęcia w tych samych warunkach.
Solo

Postprzez raptorf22 » wtorek, 11 lutego 2014, 20:26

Ok, no w tych samych warunkach raczej nie damy rady, ale powiedzmy monetę 2 zł, ustawię statyw i cyknę.
A jeszcze jedno, wyłącz ten wielopunkt i zrób MF manual, poczujesz różnice, no nie wiem co jeszcze mogę podpowiedzieć.
raptorf22

Postprzez Solo » wtorek, 11 lutego 2014, 20:33

Czekaj, nie mam 2 zł. :) :)
Weź słoiczek farby Gunze jeśli masz.
Solo

Postprzez raptorf22 » wtorek, 11 lutego 2014, 21:21

Poświęciłem się, za późno i zrobiłem z 2zł.
To są cropy, nic nie ostrzyłem, odległość od szkła 20 cm. Zdjęcia są z 10MP, ostatnio rzadko robię takie detale na 20 MP, za dużo potem babrania z zmniejszaniem.

Obrazek

Obrazek
raptorf22

Postprzez potez » wtorek, 11 lutego 2014, 22:08

No dobra, to dalszy ciąg wykładu z podstaw technik fotografowania.
Solo - pomiar światła masz nieprawidłowy. Aparat jest głupi jak but i trzeba mu wytłumaczyc o co chodzi. Aparat mierzy światlo odbite a zeby dobrze wyszlo musi być zmierzone światlo padające. Wszystko się chrzani prez tą białą kartkę, która dla twojego aparatu jest punktem odniesienia. Światlo odbite na jakie jest ustawiony aparat uśrednia pomiar i taką jasna plamę zrobi na szaro a w wyniku tego cała reszta będzie ciemna jak noc. Aparat jest glupi i zawsze dziala tak samo: ma być srednio szaro, czyli jak jest dużo jasnego to ściemni kadr jak będzie dużo ciemnego to rozjaśni. Typowe ćwiczeni: znajdż budynek z ciemnymi(czarnymi) drzwiami od poludniowej nasłonecznionej strony i sfotografuj go prawidłowo...kościoły i bramy do ńich są super do tego :mrgreen:

Coby prawidlowo naswietlic to twoje zdjęcie to masz trzy rozwiązania:
1) nauczyć się pomiaru na szarą kartę i przejść na ustawienia manualne.
2) zmienić tło na szare lub niebieskie
3) pomiar swiatla nie matrycowy tylko punktowy i ustawiony na wnętrze tej komory podwozia.
Kolory i zdjęcie ci wariuje nie tylko dlatego, ze masz problemy z głębią ostrości i redukcjącdrgań ale jeśli fotografujesz małe ciemne przedmioty na bardzo jasnym tle to przy takiej korekcie światel i takiej matrycy wychodzi szajs na zdjęciu. Sensowna korekta to jest tak + /- 1EV ale na takim błyszczącym elemencie jak goleń jeszcze okrągłym to wychodzi wszystko źle. Ta matryca nie radzi sobie z taką rozpiętością obrazu a ponieważ nie obrabiasz negatywu tylko jpg to jest źle. Na negatywie wyciągasz szczegóły z cieni i nie musisz wtedy tak ekspozycją szaleć. Po to też są 14-bitowe NEFy w aparacie, źeby takie coś dżwignąć.

Wszystkie przykłady prawidłowej pracy aparatu nie uwzględniają mocnego kontrastu z twoich zdjęć-85% bialego i 15% treści. Jak tony są zbliźone-np ta 2-złotowka to jest ok a u ciebie nie da rady.
Zmień tło i użyj pomiaru punktowego plus przestaw AF na 1punkt srodkowy. Wtedy wszystko zagra. Będziesz miał kontrolę nad tym gdzie jest ustawiana ostrość.
potez

Postprzez Solo » wtorek, 11 lutego 2014, 22:33

Zrobiłem jak napisałeś: pomiar światła punktowy, kółeczko skierowane na środek komory, autofocus skierowany na powierzchnię.
Tak to wyszło:

Obrazek
Solo

Postprzez Solo » wtorek, 11 lutego 2014, 22:49

W międzyczasie popracowałem.

Nadszedł czas zamknięcia kadłuba. Pomny problemów z usunięciem rowka powstałego po sklejeniu dwóch połówke kadłuba, tym razem skleiłem go tak, że dociskając obie połówki spowodowałem lekkie wypchnięcie rozpuszczonego plastiku i tak powstał taki delikatny i cienki szew. Gdy zaschnie na twardo, zeskrobię go nożykiem.

Obie połówki kadłuba dociążyłem śrutem.

Obrazek

Kadłub został sklejony, razem z kabiną, wnęką przedniego koła i silnikiem.

Obrazek

A tak wygląda komora przedniego koła po zamknięciu.

Obrazek
Solo

Postprzez raptorf22 » wtorek, 11 lutego 2014, 22:54

Ja pie..... weź wyłącz Af i ustaw manualnie ostrość , masz przecież Focus Peacking, kapitalna pomoc przy ręcznym ostrzeniu. Nie obraź się ale zdjęcie tej komory jest wiesz do czego, pokazałem Tobie co mogę wyciągnąć z kita u siebie.
raptorf22

Postprzez potez » wtorek, 11 lutego 2014, 22:55

Fotografia to sztuka malowania światłem. Jeśli chciałeś pokazac wnęke podwozia na tym zdjęciu to ją doświetl delikatnie od przodu a nie z góry. Przecież masz tam w środku ciemno jak u murzyna...
Można obrobić NEFa z aparatu sensowniej ale cudów nie ma jak jest czarno to nie z czego kolorów wyciągać. Tak wygląda twoje zdjęcie po wyciąganiu szczegółów z cienia na pliku, który wstawiłeś:
Obrazek
Widac jakieś szczegóły wewnątrz z plastik kadłuba jest mniej więcej taki szary i jasny jak wypraska.
A wszystkie zdjęcia jakie wkleiłeś w międzyczasie sa punktowo prześwietlone, zobacz jak wygląda u ciebie kadłub - nos i ogon ciemny a wśrodku aż oczy bolą. To zdjęcie komory podwozia tak samo. Potrenuj trochę zanim powstawiasz zdjęcia bo w sumie co pokazujesz na tych 3? Że kadłub skleiłeś? Pomyśl co chcesz pokazać i popracuj nad zdjęciem.
potez

Postprzez Solo » wtorek, 11 lutego 2014, 23:15

No dobra, jeszcze raz komora, tym razem z ręcznym ostrzeniem, bez jakiejkolwiek obróbki:

Obrazek
Obrazek
Solo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat