Ki-61-I Tei; Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ki-61-I Tei; Hasegawa 1/48

Postprzez MIRO » wtorek, 11 lutego 2014, 17:13

Ponieważ z Ławoczkinem wyszedł problem zmuszony jestem do zmiany zawodnika. Padło na Ki-61-I Tei hasegawy, do środka upchnę duży zestaw Airesa.
Oto dowód, że nieszydzę:
Obrazek

Co do malowania, to oczywiście Kobayashi jak na zdjęciach poniżej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Problem w tym, że zdjęcia są rozmaicie interpretowane. Ja zdecydowałem, że pas i numery na pokrywach podwozia będą niebieskie a godło jednostki i napis "Hissho" (tu też są różne tłumaczenia) białe.
Oznaczenia będą malowane, z zestawowych kalek wykorzystałbym tylko napis na stateczniku (ale niestety jest on żółtawy) i oznaczenia zestrzeleń (ale tu też jest buba w symbolu taranu). Dlatego muszę dokupić kalki Techmodu.
Tak więc wszystko mam w miarę ogarnięte, ale w Super Modelu znalazłem informację, że w tej maszynie wymontowane były kadłubowe działka. Czy ktoś ma potwierdzenie tej informacji, a jeżeli tak, to czy wyloty działek były zaślepione?
No to tyle i do roboty.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Ki-61-I Tei; Hasegawa 1/48

Postprzez Muśtax » wtorek, 11 lutego 2014, 17:20

Mirku, wywołałeś swoim wyborem wielki uśmiech na mojej twarzy :D, Hien jest w czołówce moich ulubionych samolotów, masz we mnie wiernego kibica.
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Postprzez BOMI21 » wtorek, 11 lutego 2014, 19:09

No i jest warsztat do obowiązkowego podglądania. Powodzenia, na pewno będzie (jak zawsze) genialnie. :D
BOMI21

Postprzez Daniel iceman Gronowski » wtorek, 11 lutego 2014, 21:37

Jeżeli dobrze pamiętam jest tam jakiś problem z wpasowaniem tego Airesa (silnik?), ale i tak napewno dasz radę! Trzymam kciuki za Twój japoński Bf-109 :)
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez walterek » wtorek, 11 lutego 2014, 22:21

no to trzeba w fotelu zasiąść i dopingować :D
pozdrawiam

walterek
---
na stoliku w 1/48:
J2M3 Raiden z bocznym działkiem
walterek

Postprzez Kuba P. » wtorek, 11 lutego 2014, 22:28

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Jeżeli dobrze pamiętam jest tam jakiś problem z wpasowaniem tego Airesa (silnik?), ale i tak napewno dasz radę! Trzymam kciuki za Twój japoński Bf-109 :)

Profan!
Tam z Bf 109 nie ma ani skrawka blachy. Japoński latawiec i silnik od Mercedesa, o! :lol:
Kuba P.

Postprzez Gujos » środa, 12 lutego 2014, 10:37

Fajnie moja ulubiona tematyka. Mam nadzieję że wyrobisz się z tymi wszystkimi żywicami, do końca konkursu. Z mną łazi Ki-61 II tej/III - ten z obniżonym grzbietem. Kiedyś Alley Cat robił konwersję 1/32, ale nie jest już dostępny.
Pozdrawiam i trzymam kciuki, G.
Poszukuję fotki/rysunku ściany ogniowej KI-84.
Gujos

Postprzez piotr dmitruk » środa, 12 lutego 2014, 11:04

Też paczam.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez zegeye » środa, 12 lutego 2014, 11:36

No to dostałem gęsiej skórki... ;o) Co do karabinów... tylko ostatnie zdjęcie pokazuje zasłoniete karabiny. Tutaj masz tą fotkę w lepszym wydaniu: http://www5b.biglobe.ne.jp/~s244f/4424-319.htm
Jak klikniesz w ten podkreślony rządek ''krzaczków'', zaraz pod fotką to wyświetli się ona jeszcze większym wydaniu, a potem możesz ją jeszcze lupą powiększyć :mrgreen: Zasłonięcie karabinów było wykonane najprawdopodobniej z listewki drewnianej...
Tyle że to jest inna maszyna niż te na wcześniejszych zdjęciach. No może nie inna ale w innym okresie walk. Wg. interpretacji japonskich rysowników ta maszyna ma wszystko na czerwono...włącznie z pasami na natarciu skrzydła...(zresztą jak dla mnie najbardziej atrakcyjna wizualnie).
Tu masz link do stronki ze zgrzebnie narysowanymi bokorysami. Pod tymi zgrzebnymi sa czasem linki prowadzące do fotek danego egzemplarza. http://www5b.biglobe.ne.jp/~s244f/tosozu.htm
Natomiast pod fotką główną na tej stronie jest lista linków. To są linki do bardzo ładnych profili bocznych. Chyba dość przekonywających i najbardziej aktualnych.
Acha i jeszcze jedno.... maszyna na pierwszych trzech fotkach które podlinkowałeś (zdaje się że to ta sama maszyna w tym samym okresie) należała co prawda wcześniej do Kobayashiego, ale on już nią nie latał wtedy....kto latał będę mógł napisać jak wrócę do domu i sprawdzę ;o)

Tak czy obsrak z niecierpliwością czekam na postępy prac. Napewno będzie to uczta dla moich oczu :lol:
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez MIRO » środa, 12 lutego 2014, 17:01

Dzięki za doping

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Jeżeli dobrze pamiętam jest tam jakiś problem z wpasowaniem tego Airesa (silnik?),

Tak meldował Szymon Grzywocz budując swój model. Na razie mam wycięty kokpit - tu wszystko pasuje elegancko.

zegeye napisał(a):No to dostałem gęsiej skórki... ;o) Co do karabinów... tylko ostatnie zdjęcie pokazuje zasłoniete karabiny. Tutaj masz tą fotkę w lepszym wydaniu: http://www5b.biglobe.ne.jp/~s244f/4424-319.htm
Jak klikniesz w ten podkreślony rządek ''krzaczków'', zaraz pod fotką to wyświetli się ona jeszcze większym wydaniu, a potem możesz ją jeszcze lupą powiększyć :mrgreen: Zasłonięcie karabinów było wykonane najprawdopodobniej z listewki drewnianej...
Tyle że to jest inna maszyna niż te na wcześniejszych zdjęciach. No może nie inna ale w innym okresie walk. Wg. interpretacji japonskich rysowników ta maszyna ma wszystko na czerwono...włącznie z pasami na natarciu skrzydła...(zresztą jak dla mnie najbardziej atrakcyjna wizualnie).
Tu masz link do stronki ze zgrzebnie narysowanymi bokorysami. Pod tymi zgrzebnymi sa czasem linki prowadzące do fotek danego egzemplarza. http://www5b.biglobe.ne.jp/~s244f/tosozu.htm
Natomiast pod fotką główną na tej stronie jest lista linków. To są linki do bardzo ładnych profili bocznych. Chyba dość przekonywających i najbardziej aktualnych.
Acha i jeszcze jedno.... maszyna na pierwszych trzech fotkach które podlinkowałeś (zdaje się że to ta sama maszyna w tym samym okresie) należała co prawda wcześniej do Kobayashiego, ale on już nią nie latał wtedy....kto latał będę mógł napisać jak wrócę do domu i sprawdzę ;o)

Tak czy obsrak z niecierpliwością czekam na postępy prac. Napewno będzie to uczta dla moich oczu :lol:

Dzięki za pomoc. To na pewno ten sam samolot - porównywałem ciapki, ale tak jak mówisz od maja '45 latał na nim Takashima, który zginął zresztą na nim 6 czerwca.

Szkoda, że to krzaczki choć wujek Google trochę pomógł. Zostanę jednak przy swojej wersji, czyli według podlinkowanej strony odtworzę stan na początek maja '45 - pas niebieski, krawędzie natarcia żółte, 14 symboli zestrzeleń. Dlaczego niebieski i żółty? Trzecie zdjęcie pokazuje, że pas jest zdecydowanie w innym kolorze niż hinomaru, a krawędzie są jasne. Swoją drogą ciekawe, czy naprawdę chciało im się co miesiąc to wszystko przemalowywać. Teoria "wszystko czerwone" jakoś mnie nie przekonuje. Spójrz na końcówki łopat z tego dużego zdjęcia. Są równie ciemne, jak krawędzie natarcia, choć coś tam piszą, że kołpak i łopaty były cipkowane (to może być cień z siatki maskującej). Kadłubowe działka idą precz.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez zegeye » środa, 12 lutego 2014, 18:40

Zwróć też uwagę na ciemno pomalowane golenie podwozia. Dopiero ich dolna część jest srebrna. Od góry są prawdopodobnie czarne lub w kolorze wnętrza.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » środa, 12 lutego 2014, 18:56

Ciemniejszy tak, ale czarny? Nie wydaje mi się.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez MIRO » środa, 12 lutego 2014, 21:16

zegeye napisał(a):Zwróć też uwagę na ciemno pomalowane golenie podwozia. Dopiero ich dolna część jest srebrna. Od góry są prawdopodobnie czarne lub w kolorze wnętrza.

Też to zauważyłem. Ale do ich malowania, to jeszcze daleka droga :mrgreen:
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez hacz » środa, 19 marca 2014, 16:33

Coś działasz w tym temacie :?:
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez MIRO » środa, 19 marca 2014, 20:12

Na razie wbijam żywice w kadłub. Zdążyłem już zgubić agregaty z tyłu silnika, ale na szczęście przypomniało mi się, że mam dragonowską 110 i przeszczepiam tę część. Myślę, że już niebawem będzie co pokazać.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Powrót do Lotnictwo - warsztat