F-35 Lightning II Italerii 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-35 Lightning II Italerii 1:72

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 13 lutego 2014, 14:53

A w ogóle powinien mieć kamuflaż?
Czesio zdecydował się na "What-if".
Czesiu, zrób postshading Smokiem Tamiyi.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Postprzez Czesio » czwartek, 13 lutego 2014, 14:56

Malowanie jest Sci-fi, załóżmy że mamy rok 2016, F-35 wreszcie wchodzi do służby i dostaje takie oto camo. . Póki co wyprodukowano kilkanaście samolotów i jest on w fazie testów, i raczej nie prędko je zakończy bo co chwilę coś pęka i z czymś są problemy. Malowanie próbowałem zrobić takie jak na F-16 na zdjęciu wyżej. Wyszło jak wyszło, mi się podoba. Zróżnicowanie powierzchni miało by sens gdybym robił model samolotu który lata już jakiś czas, a nie właściwie "nówki sztuki", tym bardziej że do malowania F-35 Lockheed zamówił specjalnego robota firmy Dassault który odwala za nich całą robotę i robi to bardzo dokładnie. Zresztą to przecież jeszcze nie koniec, dojdą filtry, wash, i inne brudzenie i model nabierze całkiem innego wyglądu. Postshading postaram się strzelić, choć szału nie będzie bo samolot właściwie linii podziału nie posiada :mrgreen:
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Solo » czwartek, 13 lutego 2014, 14:57

Fajny pomysł.
Przy tej kolorystyce chyba lepiej byłoby użyć smoke gray Gunze.
Solo

Postprzez Czesio » piątek, 14 lutego 2014, 13:17

Preshading odpuszam, wyszło bardzo nieładnie, ale na szczęście wszystko dało się usunąć. Italerka coby czasem modelarz się nie nudził sklejając model dorzuciła kolejny prezent, a dokładniej kalki. Odkąd pamiętam w Italerce był cartograf i było miodzio. Do tego modelu wrzucili jakieś coś drukowane przez Znachetti Buccinassco, najprawdopodobniej na domowej drukarce z marketu. O ile kładą się fajnie tak jakość druku pozostawia wiele do życzenia. Warstwa farby jest gruba i nierównomierna przez co pod światło widać "góry i doliny", kolor szary (czyli jakieś 80% ) to tragedia, jak się przyjrzeć na papierku to prześwituje niebieski. Kalki nałożyłem, ładnie przetarłem ściereczką, i płyn gunze. Po jakiejś godzinie okazało się że na kalkach które jeszcze chwilę temu ładnie przylegały, porobiły się bąble. Należało je po wyschnięciu przekłuć, i tak po 3 warstwach zielonego gunze jako tako to wygląda. Następny updejt to już najprawdopodobniej galeria bo już niewiele zostało.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez BOMI21 » piątek, 14 lutego 2014, 14:55

Czesio napisał(a):[...] Następny updejt to już najprawdopodobniej galeria bo już niewiele zostało.

Szkoda że ja nie mam takich obrotów :( . Ale modelik się podoba :D
BOMI21

Postprzez Czesio » piątek, 14 lutego 2014, 17:32

Chory jestem, cały dzień w domu siedzę i dłubię to szybko idzie :mrgreen:
Zapraszam do Galerii. viewtopic.php?f=711&t=65161&p=756991#p756991
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat