Wingnut Wings Modele 1:32 I w.ś.

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Wingnut Wings Modele 1:32 I w.ś.

Postprzez wojtek_fajga » poniedziałek, 4 maja 2009, 18:39

Po pierwszych zachwytach nad modelami Wingnut Wing nadszedł czas na bliższe zapoznanie się... i tu pierwsze skuchy.

Pierwsza sprawa to brak perforowanych osłon luf w Parabellum i Spandau - spokojnie można było na dołączonej blaszce to umieścić. Cóż będzie pole do popisu dla firm oferujących dodatki.

Druga sprawa to kalki losenge. Wiem, że niektórzy z Kolegów są wrażliwi na widoczność rastra na kalkach... :mrgreen:
Kalki z płótnem losenge w modelu LVG C.VI wydrukowane są tradycyjnym rastrem poligraficznym i to z całkiem niska liniaturą i kształtem punktu rastrowego w stosunku do możliwości współczesnej poligrafii. Dodatkowo jak już się zdecydowano na druk rastrowy to dlaczego nie ma odtworzonych charakterystycznych ciemniejszych miejsc (obwódek) na styku pól barwnych wynikajacych z nadrukowywania się sąsiednich kolorów na siebie. Zastrzeżenia budzi też kolorystyka.

Poniżej na zdjęciach widać o co chodzi. Po lewej jest kalka, którą wydrukowałem sobie bazujac na dyskusji na aerodrome: http://www.theaerodrome.com/forum/models/37519-lozenge-decal-test-all-10.html Wzór jest trochę mniejszy, bo przeznaczony do skali 1/48.
Po prawej stronie jest to co zaproponowali Koledzy z Wingnut Wings...

Obrazek

Tutaj w trochę bardziej powiększone.

Obrazek
wojtek_fajga

Master od Tin

Reklama

Postprzez wojtek_fajga » niedziela, 10 maja 2009, 11:12

W sobotę dotarła do mnie paczka z jeszcze jednym modelem firmy Wingnuts Wings. Tym razem przyszła Pocztxem, a nie firmą spedycyjną i nikt nie rządał zapłaty VAT, mimo że na paczce były stemple odprawy celnej. To chyba efekt dyskusji i narzekań na Aerodrome, że koszty rosną przy imporcie w granice Unii, bo firmy spedycyjne wypełniaja standardowo druki SAD...
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez kojot nemo » niedziela, 10 maja 2009, 11:33

Dobrych wiadomości nigdy za wiele!!!!!

Pozdrawiam
Piotrek
kojot nemo

Postprzez CzarekB » poniedziałek, 11 maja 2009, 00:07

Wojtek, nie podoba Ci sie kalka z Lozenge ? Ja bardzo chetnie ja od Ciebie odkupie, powiedz tylko slowo ...... ;o)
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez hurri » środa, 13 maja 2009, 07:29

Cześć.
Ja swojego Se-5a odebrałem wczoraj. Paczka była dostarczona pocztą polską. Zapłaciłem listonoszowi przy odbiorze 43 zł VAT-u, 3. 20 opłaty
za przedstawienie do kontroli celnej, 2 zł za przesłanie adresatowi dowodu odprawy celnej i 2, 50 za zainkasowanie od klienta należności celnych i
podatkowych oraz przekazanie ich na rachunek urzędu celnego.
Darek
Darek
hurri

Postprzez waran » środa, 13 maja 2009, 08:11

Witam -ile w sumie kosztował Cię ten SE 5A ?
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Gujos » środa, 13 maja 2009, 08:15

To ja chyba poczekam przepak Edka. Jest duże prawdopodobieństwo że firma wcześniej niż później upadnie, jak większość bardziej ambitnych projektów: Trimaster, Acurate itp.
Pozdrawiam
Poszukuję fotki/rysunku ściany ogniowej KI-84.
Gujos

Postprzez hurri » środa, 13 maja 2009, 08:37

Sam model w PLN 211,13
Darek
Darek
hurri

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 13 maja 2009, 11:18

Gujos napisał(a):To ja chyba poczekam przepak Edka. Jest duże prawdopodobieństwo że firma wcześniej niż później upadnie, jak większość bardziej ambitnych projektów: Trimaster, Acurate itp.
Pozdrawiam

Nie sądzę, bo człowiek ( Peter Jackson) , który za tym stoi jest bardzo majętny...
Grzegorz2107

Postprzez waran » środa, 13 maja 2009, 11:50

Zgadzam się z Grzegorzem ,facet robi to raczej z zamiłowania ,zresztą wystarczy dokładnie przejrzeć stronę firmy ,gdzie pokazane są już dokonania w dziedzinie replik latających 1:1 ,po za tym ceny tych modeli nie wskazują na jakieś wielkie :) oczekiwane zyski .
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez wappengenosse » wtorek, 22 września 2009, 09:13

Witam!!!Jestem nowy na tym forum.Mam zamiar kupić modele firmy wingnut wings.Czy coś się zmieniło w kwestii sprowadzenia tych modeli do Polski i przeprawy z naszymi celnikami :( :cry: ?Chciałbym wiedzieć czego mogę się spodziewać?Proszę o informację.
wappengenosse

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 22 września 2009, 09:16

wappengenosse napisał(a):Chciałbym wiedzieć czego mogę się spodziewać

vatu i opłat manipulacyjnych w okolicach 50 PLN
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 22 września 2009, 09:58

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
vatu i opłat manipulacyjnych w okolicach 50 PLN

Niekoniecznie. Od pewnego czasu firma Wingnut Wings wysyła modele pocztą (po uwagach klientów na forach internetowych), a nie firmą kurierską. Firmy kurierskie najczęściej z automatu zgłaszają paczki do odprawy celnej. W przypadku poczty celnik raz wyłapie, a raz nie. Zależy to najczęściej od wielkości paczki i deklarowanej wartości.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 22 września 2009, 10:04

oczywiscie, ze można liczyć na to, że celnik bedzie miał zły dzien i nie będzie mu się chciało wypełniać papierków, a zatem poprzestanie na przybiciu pieczątki 'objęto procedurą-dopuszczono do obrotu". niemniej jednak szanse na to są niewielkie, zważywszy na to, ze WW przykleja na opakowaniu fakture i inne informacje wskazujące na wartośc zamówienia.
czyli w skrócie- spodziewać się można owatowania. nastawiać się na to, "że się uda" jest nadmiernym optymizmem. nawet, jeżeli zdaza się, że paczka przejdzie bez owatowania
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 22 września 2009, 10:13

Na trzy przesyłki, które otrzymałem z WW tylko jedna była owatowana (ta pierwsza z czasów, gdy wysyłali firmą kurierską; musiałem zapłacić wcześniej, na podstawie deklaracji i czekałem przez to na paczkę kilka dni dłużej). Pozostałe dwie przyszły jako paczka pocztowa w ciągu ok. tygodnia, bez opłat dodatkowych. Ustały też narzekania klientów na temat ceł i watu, np. na theaerodrome. No ale to było kilka miesięcy temu. Jak jest teraz - nie wiem...
wojtek_fajga

Master od Tin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie