Heinkel He-51b Classic Airframes 1:48 - frajdolarski

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Heinkel He-51b Classic Airframes 1:48 - frajdolarski

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 22:29

Teraz jest tyle tych czydwójek, że człowiek już się przyzwyczaja do takiego, wypasionego "detalu". Dopiero po chwili dotarło, że to 48-ka, więc model wcale nie taki wielki. Tak, że super.
Podoba mi się też takie podejście.
Frajdolarstwo, czyli modelarstwo z frajdą. Przy czym frajdą nie musi być totalna olewka wszystkiego, ale np. całkiem fajne wykonaie detali.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez potez » niedziela, 7 kwietnia 2013, 21:20

No to pora na cotygodniowy raport.
Wizualnie to nie ma szału, bo czas spędziłem nad rzeżbieniem bryły He-51 z tego ulepka samolotopodobnego. Miało być frajdolarsko i jest, nie mam zamiaru się podniecać w jakiś nieprawdopodobny sposób nad tym samolotem ale sam montaż jest bardzo dużym wyzwaniem, Jak na razie skończyło sie na wyrzeżbieniu kadłuba, zostało mi jeszcze płótno do odtworzenia:
Obrazek
Obrazek
Kanały wylotowe pocisków zrobiłem z mosiężnej rurki cieńkościennej 1,8 mm.
Nie wiem co jest w tym samolocie ale od zawsze urzekał mnie kształt osłony silnika i cholernie mi się ten przód podoba :mrgreen:

Model jest zrobiony w jakiejś przedpotopowej technice i cały jest pokryty takim plastikowym ziarnem, więc trzeba wszystko czyścić ale skalę dowcipu projektantów pokazuje to:
Obrazek.
Poniewczasie dowiedziałem się, że wypusty w czarnych pudełkach sa dużo lepszej jakości ale dokończę już ten. Miałbyc trening w malowaniu a zrobił się w szlifowaniu :mrgreen:
cdn...
Ostatnio edytowano wtorek, 27 lutego 2018, 10:44 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Ralf_S » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 10:30

potez napisał(a): 2) Gdzie w tym samolocie była montowana butla tlenowa?

Na prawej burcie, jak w instrukcji Silwer Wings na piątej stronie.

Trochę późno to znalazłem :oops:

Warsztat klasa, jak to Classic :mrgreen:
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez potez » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 21:17

Butli nie będe montował bo juz kabina zamknieta jeśli chodzi o dłubactwo. Ale to już Classic :mrgreen:
W sumie coś tam dłubię na boku ale idzie mi jak krew z nosa, ten model to jednak duży hardcore. Dwa razy podchodziłem do łączenia dolnego skrzydła z kadłubem a podwozie to normalnie z powietrza trzeba mocować :-/
Tak to wygląda po kilkunastu podejściach:
Obrazek
Żeby cokolwiek zrobić z tym ulepkirm, to model trzeba wsadzić do kojca i dopiero wtedy można geometrię połapać 8-)
Obrazek
a wszystkie szczegóły poprawiać i poprawiać...
Tu np. wystrugane śmigło, łopaty wziąłem z modelu, kołpak Magicsculpt wytoczony na tokarce. Różnica w wielkości kołpaka jest taka, że ten poprawny zmieściłby się do tego z modelu pomimo tego, że w modelu ścianki sa tak na 1mm conajmniej :shock: Wyciąłem łopaty dookoła kołpaka i akurat miały właściwą długość do mniejszego kołpaka :mrgreen:
Obrazek
Teraz robię słupki baldachimu i ostatecznie szlifowanie odnóży mnie czeka...
cdn
Ostatnio edytowano wtorek, 27 lutego 2018, 10:44 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
potez

Postprzez Klugi » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 21:56

Bardzo fajny warsztat.
Klugi

Postprzez potez » piątek, 14 lutego 2014, 23:09

Się dłubie dalej...
Po finalnym oszlifowaniu i wyprowadzeniu geometrii podwozia, jego osłon i przejścia dolny płat kadłub, przyszedł czas na ostatni duży element.
Wyprowadziłem górny płat na prostą, odciąłem lotki, dorobiłem ich zawiasy i wzierniki oraz lotki dolnego płata, na których zrobiłem fakturę płótna i dorobiłem zawiasy:
Obrazek
rzeczą, która mocno się rzuca w oczy a w modelu jest wykonana jako idiotycznie bezkształtny glut to osłona busoli i sama busola w krawędzi spływu baldachimu, tak to wygląda z perspektywy pilota:
Obrazek
Wytoczyłem sobie to z magic sculpta, busola była oczywiście kulą, pójdzie na to kalka i będzie wyglądać jak żywe ;o)
Zlutowałem ze strutzów nowe słupki baldachimu, teraz trzeba dorobić 4 słupki międzyskrzydłowe. Tak wygląda na ten moment zabawka politechniczna: 8-)
Obrazek
Obrazek
Geometria w dwupłatach to trudna rzecz, więc bez takiego stojaczka jednorazowego użytku się nie obejdzie...
Cdn...
Ostatnio edytowano wtorek, 27 lutego 2018, 10:44 przez potez, łącznie edytowano 2 razy
potez

Postprzez Kuba P. » piątek, 14 lutego 2014, 23:31

Oczywiście zasługujesz na dożywotnie potępienie za budowanie imitacji modelu niemieckiego samolotu, obrzydliwej Luftwaffe. To naganne i się wstydź.

Ten ohydny czyn, występek za jaki powinno się iść do pierdla dodatkowo realizujesz w wyjątkowo perfekcyjnej formie co stawia Cię na jeszcze gorszej pozycji. Ogólnie wstyd, zło co nosi takie wąskie wąsiki i fryzurkę zalizaną na bok.

A tak naprawdę super. Pod Twoim zgubnym wpływem kupiłem sobie Heinkla Special Hobby i to tego na pływakach.
Rób dalej a ja będę z oczywiście wstrętem oglądał dalej.

ps - Iskrę byś zrobił albo przynajmniej Łosia.
Kuba P.

Postprzez potez » piątek, 14 lutego 2014, 23:56

Ten pływakowy mi sie nie podoba tak jak ten na rolkach :mrgreen: Malowania dla tego na rolkach bardziej pstrokate. Ale za to masz lepszy detal, bo to wypust z nowej formy jest.
Nie godzien żech jo jest coby Iskra abo Łosia rychtować po takiem Heinklu :mrgreen:
Poza tym telewizor mam za wąski bo to plazma i nie mam na czym postawić :mrgreen:
potez

Postprzez potez » środa, 9 grudnia 2015, 16:37

Gotowy do malowania. Lista pient tego classica jest nieskończona, nawet już mi się nie chce wyliczac ile trzeba było poprawić, żeby to do porządku doprowadzić...w międzyczasie pojawił się Roden ale szczerze mówiąc pomimo chwili słabości nie chciało mi sie zaczynac od nowa, za dużo pracy włożyłem w classica...
Na razie ciesze się jak wariat, że udało mi się w końcu słupki do skrzydeł zrobić i połapać geometrię, to co classic dał w pudełku to totalne nieporozumienie...
Chłodnica w pudełku to jakiś śmiech na sali, trzeba było zrobić vacu i dorobić z siateczki od zera
Obrazek
Poprawiłem całą maskę silnika i rynny na wylot karabinów maszynowych po tym jak znalażełm zdjęcie w necie i okazało się, że to co wcześniej zrobiłem było o połowę za wąskie. Popraej stronie siedzi sobie już lufka z mastera :D
Obrazek
domowy futrzak pomógł mi poprawić błędy zrzucająć z biurka na podłogę, przy okazji odbudowywania zmeniłem kolor płótna od środka na weinrot - jakoś bardziej mi się podoba ;)
Obrazek
sporo delikatnej roboty miałem przy robieniu okucia dla wiatrochronu i skórzanego obicia wokół kabinki
Obrazek
wyciąłem wszystkie stery, lotki i klapy. Na klapach trzeba było wyrzeźbić fakturę płótna
Obrazek
Najgorszy był montaz osłon goleni podwozia do kadłuba, trzeba wszystko samemu wyrzeźbić, classic dał dwa płaskie kawałki w tym miejscu, przejście trzeba było szpachlować i całkowicie wyrzeźbić a do tego jeszcze potem zabawa w poprawianie kapci podwozia i mocowanie ich do goleni , masakra po prostu :? TAk wiem, że w prawdziwym jest tylko podwójne okucie na grze kapcia ale nie chce mi się już poprawiać 8-)
Obrazekkapci
A po wszystkim dostajemy bardzo ładny dwupłacik, całkiem zgrabnie jako bryła sie prezentuje :lol:
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 27 lutego 2018, 10:45 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
potez

Postprzez waran » środa, 9 grudnia 2015, 17:28

Jest moc, przeszło trzy lata walki, finał bliski. ;o)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez macias13_84 » środa, 9 grudnia 2015, 17:34

Płoza ogonowa chyba nie w tę mańkę skierowana. Zajefajny ten Heniek
macias13_84

Postprzez iras67 » środa, 9 grudnia 2015, 17:53

macias13_84 napisał(a):Płoza ogonowa chyba nie w tę mańkę skierowana. Zajefajny ten Heniek

Bo to tajny projekt do Grafcepelina :mrgreen:
Ciekawe jak go pomalujesz :?: Sądząc po Twoich ostatnich wypowiedziach będzie trochę inaczej niż Fokker Steca który był niesamowity i nie przeszkadzało mi to co pisali niektórzy że za mało styrany...
iras67

Postprzez radoslaw6363 » środa, 9 grudnia 2015, 18:32

Kuba P. napisał(a):Oczywiście zasługujesz na dożywotnie potępienie za budowanie imitacji modelu niemieckiego samolotu, obrzydliwej Luftwaffe. To naganne i się wstydź.

Ten ohydny czyn, występek za jaki powinno się iść do pierdla dodatkowo realizujesz w wyjątkowo perfekcyjnej formie co stawia Cię na jeszcze gorszej pozycji. Ogólnie wstyd, zło co nosi takie wąskie wąsiki i fryzurkę zalizaną na bok.

A tak naprawdę super. Pod Twoim zgubnym wpływem kupiłem sobie Heinkla Special Hobby i to tego na pływakach.
Rób dalej a ja będę z oczywiście wstrętem oglądał dalej.

ps - Iskrę byś zrobił albo przynajmniej Łosia.

NIE-POLSKIM MODELOM MÓWIMY NIE :arrow: Polscy Modelarze sklejają modele Polskich samolotów :twisted: :!:
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje modele mają :mrgreen:

Obrazek
A ja sklejam ,, jedenastkę'' !
I tak sobie myślę że nasze orły na PZL-ach to by tym niemieckim pokrakom tak dupę zrąbały :lol:
Że Niemcy do dziś obchodziłyby żałobę narodową , ale jak to bywa się nie złożyło niestety :evil:
Ostatnio edytowano środa, 9 grudnia 2015, 18:51 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 2 razy
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Krystian Ciechowicz » środa, 9 grudnia 2015, 18:42

Piękna misterna robótka !! Malowałbym !! ;o)
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez posejdon » środa, 9 grudnia 2015, 19:05

potez napisał(a):Gotowy do malowania.

Rach ciach ciach i proszę :)

Wielki szacunek za tą(tę) dłubaninę! Oczywiście za jej efekty też.
posejdon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat