przez j.dynek » sobota, 14 lutego 2015, 18:08
Mamy już większość zapowiedzi na 2015 rok i niestety firmy modelarskie nie zauważyły, że polska armia dokonała tak ważnego lotniczego zakupu:) Mam wrażenie, że jeszcze czas na M346 nie nadszedł. Dlatego też wyciągnąłem jeden z posiadanych modeli Jaka 130 coby powymierzać czy da się coś wyrzeźbić z niego. Muszę stwierdzić, że Amodelowe Jaki są tak samo podobne do M346 jak i do seryjnych Jaków czy chińskiego L15 czyli nie bardzo, są podobne tylko do prototypów Jaka 130. Swoją drogą ciekawe kiedy Rosjanie przeprojektowali swoje samoloty. Do tej pory wydawało mi się, że to tylko Włosi po rozstaniu przeprojektowali kadłub dla swoich M346. Jak zacząłem się przyglądać to okazuje się że kadłuby seryjnych Jaków 130 i M346 są bardzo podobne. Czy oni jeszcze razem to zrobili, czy może Rosjanie podejrzeli co kombinują Włosi.
Obawiam się, że jak zacznę strugać kadłub pod polskiego Mastera to zaraz okaże się u kogoś w zapowiedziach, a jak dojdę do etapu składania w całość to pojawi się model, ale po co mi kilka prototypów Jaka:).