Propozycja nowego działu

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Propozycja nowego działu

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 10 lutego 2014, 11:13

Staram się zawsze czytać opisy modeli "in-box" i wychwytywać informacje, jakie są błędy lub elementy wymagające poprawek. Niestety, ta wiedza umyka z czasem i ulega zapomnieniu, a przecież do zakupionych kiedyś (i dawno przedyskutowanych) modeli się wraca.
Z zainteresowaniem czytam np. dyskusje Kuby P. z innymi specjalistami od Bf-ów i tak sobie pomyślałem - może stworzyć dział na temat poprawek w konkretnych modelach, z opisem (lub - ideał - zdjęciem) co trzeba usunąć, przerobić, "wyskrobać", czy zaszpachlować. Powstał by niezły tutorial dla potrzebujących, a informacje, które i tak się przez forum przewijają , zostałyby usystematyzowane.
Co wy na to?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Propozycja nowego działu

Postprzez Murek » poniedziałek, 10 lutego 2014, 11:58

Pomysł przedni, sam często przeszukuję forum wzdłuż i wszerz aby znaleźć jakiś rysunek bądź zdjęcie konkretnego elementu albo informacje i upewnić się czy poprawiłem już wszystko czym uraczyła modelarzy fabryka.
Murek

Postprzez raptorf22 » poniedziałek, 10 lutego 2014, 12:46

Pomysł bardzo OK, wiedza o tym co poprawić jest rozrzucona po całym forum w wielu wątkach przeplatana z wieloma innymi teoriami.
raptorf22

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 10 lutego 2014, 14:00

Tego typu wiadomości najczęściej można spotkać w in-boxach i warsztatach, ale wyłuskać je teraz na potrzeby nowego działu, to sprawa niewykonalna.
Czy tworzyć nowy dział tylko na oceny modeli? Obawiam się że ich będzie tylko kilka i w sumie dział będzie stał pusty. Zresztą w nazwie tego działu jest już "opinie" i chyba jest to dobre miejsce. jednym słowem jestem przeciw mnożeniu bytów.

Ale...jeśli komuś będzie się chciało zaproponować punkty do poprawki zestawu, może obok tytułu np. napisać [ocena] , będzie wtedy łatwo wyszukać przy pomocy wyszukiwarki, a jeśli byłoby ich sporo- bez problemu utworzymy nowy dział.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Franciszek 'Frank' Duk » sobota, 15 lutego 2014, 01:48

Pomysl utworzenia nowego dzialu nie jest zly. Trzeba by sprobowac.
Poza tym wiedza rozrzucona po forum i szukana przy pomocy wyszukiwarki ma swoje plusy i minusy.
Niezaprzeczalnym plusem nowego dzialu bedzie fakt ze wszystko jest konkretnie w jednym miejscu.
Czyz nie o to chodzi pomyslodawcy? Oszczedza czas i nerwy.
Franciszek 'Frank' Duk

Postprzez marco2607 » sobota, 15 lutego 2014, 08:50

Franciszek 'Frank' Duk napisał(a):Niezaprzeczalnym plusem nowego dzialu bedzie fakt ze wszystko jest konkretnie w jednym miejscu.
Czyz nie o to chodzi pomyslodawcy? Oszczedza czas i nerwy.

Dokładnie o to chodzi. Mam nawet pomysł jak to może być posegregowane , CMK zrobił to super.

http://www.cmkkits.com/en/detail-sets-accessories/
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Franciszek 'Frank' Duk » sobota, 15 lutego 2014, 23:24

Osobiscie cenie sobie gdy wszystko jest pod reka i na miejscu.
Wtedy skupiam sie na celu czyli na wykonaniu modelu a nie na stracie czasu na nurkowanie w czelusciach internetu.
Praca wtedy jest przyjemna i przynosi o wiele bardziej satysfakcjonujace efekty - zarowno dla wykonujacego model jak i dla publicznosci ktora ma na czym "oko zawiesic".

rzcuilem krotko na link mojego przedmowcy i smiem stwierdzic ze pomysl jest wart zrealizowania w podobnej formie.

Reasumujac: Jestem goracym oredownikiem powstania takiego dzialu.
Franciszek 'Frank' Duk

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie