Po długich, 2-letnich bojach wreszcie skończyłem. (to najdłuższy projekt w mojej historii modelarskiej)
Niestety za bardzo skupiłem się na wszelkiego rodzaju dodatkach i model czasami lądował w pudełku na 3-4 miesiące.
Wątek warsztatowy prowadziłem tu:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=19463&hilit=liberator
Wątek nie jest kompletny, bo w „ferworze walki” nie wszystko dokumentowałem, wolałem iść na przód i skończyć model.
Model to B24J Liberator, Hasegawa 1/72 + dodatki (wymienione w wątku warsztatowym)
Malowanie: samolot F/L Michała Goszczyńskiego GRoR EV978 nr seryjny 42-64378 z godłem "Neciuk"
z 1586 Eskadry Specjalnego Przeznaczenia, miejsce stacjonowania Brindisi Włochy.
Wybrałem to malowanie z 2 powodów:
1. Tworzę kolekcję modeli samolotów, na których walczyli Polacy.
2. EV978 jest najlepiej obfotografowanym Liberatorem w polskim malowaniu, jedynym problemem jest brak opisu kolorów godła – stąd kolory „Neciuka” są wytworem wyobraźni twórców kalkomanii AIRMO.
1. Model w całej okazałości (rozpiętość ok 50cm, trudno uchwycić całość sylwetki

2. Greenhouse i godło „Neciuk”

3. Stanowisko bocznego strzelca. W literaturze fachowej są informacje, że na loty bojowe nie zabierano bocznych karabinów, aby odciążyć samolot, ale w Minireplice jest zdjęcie zamontowanych karabinów na GRoR, więc je dołożyłem

4. Podwozie główne

5. Widok 3/4 z prawej z tyłu.

6. Wieżyczka z zestawu Pavli – koszmar. W tej cenie teraz można kupić cały model Halifaxa Revella i skleić nową wieżyczkę.

7. Od spodu

Teraz mam ochotę skleić coś szybkiego PzP, bez żywic, blaszek i innych bajerów :-)