SF PZL P 42 II Szczupak Torpedowy 1:72 NEW cd.4!!!

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: SF PZL P 42 II Szczupak Torpedowy 1:72 NEW cd.2

Postprzez SOPOL73 » piątek, 8 maja 2009, 21:37

Gdyby to było wcześniej to może bym to wymienił ale model już ma naniesione kolory i czekam aż przeschnie do ściągnięcia masek.Gwiazdy silników zostały zrównane i dodałem elementy własnej roboty jak popychacze i przewody.Nie jestem zdania że musi być akurat kapsuła Mercury to jest SF na tyle posunięte że praktycznie wiele napędów można zastosować.Dzbankowaty kształt to akurat jest odmiennośc ale czy wszystkie samoloty z tak wysuniętym przodem miały zaraz 4 gwiazdy silnika-nie!Jest to samolot troszkę nie typowy jak i sama tematyka. Mogą być jedynie podobieństwa do innych konstrukcji i oto chodzi, ale cieszę się że mogę poczytać uwagi i dzięki za doping! ;o)
SOPOL73

Reklama

Postprzez Kuba P. » piątek, 8 maja 2009, 22:01

Ależ nic nie zmieniaj...

Obrazek

Wg głosów Kolegów, którym silnik nie pasuje to i Jake by nie mógł latać,

Obrazek

Arado 196 także ma zły silnik i powinno się go pourywać.

;)
Kuba P.

Postprzez Ralf_S » sobota, 9 maja 2009, 16:46

"Latałby - nie latałby"....
Chłopaki, o czym my tu gaworzymy??
Popatrzcie na F-117 - powinien latać, czy nie?? A latał i to całkiem nieźle :D
Anglicy w czasie 2.WŚ planowali do lekkich czołgów doczepić skrzydła i przeszybować takin zestawem nad kanałem (vide: Baynes Bat).
Zresztą większość samolotów na zdrowy rozum nie powinna latać. Przecież co nieco ważą...
Więc wrzućcie na luz i dajcie chłopakowi trochę poszaleć. Jako jedyny ma odwagę popuścić wodze fantazji i trochę pomarzyć o polskim lotnictwie w 1941 roku....
A może znajdzie się więcej odważnych* i zrobi się z tego mały projekcik ;o) :P :?:

SOPOL73 - nic nie zmieniaj - czekam z niecierpliwością na efekt końcowy!!!

Pozdrawiam
Ralf_S

* :oops:
Ostatnio edytowano wtorek, 12 maja 2009, 10:12 przez Ralf_S, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez SOPOL73 » poniedziałek, 11 maja 2009, 11:53

Model po podstawowym malowaniu wygląda tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To jest dopiero 60% pracy teraz poprawię detale , następnie sido i kalki. :) ;o)
SOPOL73

Re: SF PZL P 42 II Szczupak Torpedowy 1:72 NEW cd.3!!!

Postprzez SOPOL73 » poniedziałek, 11 maja 2009, 17:37

Jestem zmartwiony bo kompletnie mi nie wypalił preshading :-/ malowałem kamo pactrami i zamocno mi pokryły ale człowiek uczy się na błędach.
SOPOL73

Postprzez RAV » poniedziałek, 11 maja 2009, 21:01

SOPOL73 napisał(a):Jestem zmartwiony bo kompletnie mi nie wypalił preshading

No to co? Zrób postshading i będzie cacy. Mi preshading nigdy nie wyszedł i ostatecznie dałem sobie z nim spokój, a mimo to znalazło się paru, którzy chwalili moje postshadingowane Spitfire'y.

PS. O silniku się nie wypowiadałem, ale oryginalny nie będę... Wygląda jak sklecony ze złomu. Jakieś poprzeczne przetłoczenia i przewężenia w przypadkowych miejscach, klapki na zasadzie "a tu se je wstawię"... Co one mają chłodzić? Silnik, czy jego łoże i instalacje, które zwykle tam bywały?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 11 maja 2009, 21:07

Jest obawa że ten samolot nie poleci a jak poleci, to będzie niebezpieczny!
:mrgreen:
Rafał, Fw 190 przykładem na wszystko - skrzela chłodzące za silnikiem też wg tego myślenia chłodziły łoże silnika :)
Co gorsza te dwa przetłoczenia w przypadkowych miejscach. Dobrze, że Kurt Tank nie miał internetu (albo szkoda, bo może szybciej by wojna, przynajmniej w powietrzu się skończyła).

Panowie, dajcie spokój - przecież ten model to składak tego co w pudełku i takie coś jest śmieszne i ciekawe. Po co się nadymać, zaraz ktoś wyliczy że środek ciężkości w tym modelu jest zły, że opływ powietrza na statecznikach by był fatalny a silnik w tych osłonach by się nie zmieścił...
:mrgreen:
Kuba P.

Postprzez greatgonzo » wtorek, 12 maja 2009, 01:20

Jak wyliczy to czapka z głowy... ale jak stwierdzi,ze kiepsko bo mu nie pasi to faktycznie nadymać się głupio.
greatgonzo

Postprzez SOPOL73 » czwartek, 14 maja 2009, 11:11

Kolejny etap prac zakończony czyli model dostał kalkomanie, torpeda gotowa do zamocowania ale jeszcze muszę przerobić uchwyt, pozostaje jeszcze robota przy stanowisku tylnego strzelca, brudzenia itp.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Model się błyszczy tylko teraz po sido ;o)
SOPOL73

Re: SF PZL P 42 II Szczupak Torpedowy 1:72 NEW cd.4!!!

Postprzez Matys » czwartek, 14 maja 2009, 14:06

Ładny :) A dorobisz mu jakiś wózeczek albo podstawkę? Bo tak go postawić to trochę głupio ;o)
Matys

Postprzez Jaho63 » czwartek, 14 maja 2009, 14:09

No parę takich i Schleswig-Holstein by nam Westerplatte nie nękał :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez SOPOL73 » niedziela, 17 maja 2009, 09:40

Mogę uchylic rąbka tajemnicy - Puławszczak to nie będzie, ale mam zamiar zrobić full SF.
Mam projekt uwaga Samolotu myśliwskiego nocnego- wersja wysokościowa, odpowiednie ciemne malowanie, szachownice o niższej widzialności czyli malowane tylko zarysy i pola na biało lub szaro.
Powstanie na bazie mustanga ale Mustang wersja D to tylko wyjście jako baza projektu. Będzie miał przeciwbieżne śmigła, większą rozpiętośc skrzydeł mocniejszy napęd, dłuższy kadłub itd.
Samolot jak zwykle będzie miał symbole wytwórni polskiej P jeszcze nie wiem ile, nie wiem tez jaka nazwa, ale coś wymyślę takiego aby choć troszkę zazębiało się z chronologią nazewniczą.Sam projekt to Sf Super Mustang Produkcja na licencji w Polsce po modernizacji rok około 1945-46. :D
Ostatnio edytowano niedziela, 17 maja 2009, 09:51 przez SOPOL73, łącznie edytowano 1 raz
SOPOL73

Postprzez SOPOL73 » niedziela, 17 maja 2009, 09:43

Już Mustanga ulepszać to odwaga bo sam w sobie jest piękny - mam zrobionego F 82 z Monogramu i tak patrząc to nie ma co wnim zmieniać a moja koncepcja będzie podobna do Ta 152 lub Me 109H ale bedzie bardziej wypasiona i zadziorna. Z przodu dwa przciwbieżne czterołopatowe śmigła i ulepszony napęd do kompletu ( mam na myśli coś takiego jak w spitach Mk 47-46). Skrzydła to będzie moja koncepcja w granicach rozsądku miedzy innymi większa rozpiętość i zmienione końcówki, powiększony ster kierunku i kadłub na długość też w zgraniu do pozostałości, kabina pozostanie kroplowa. ;o) 8-)

Co do nazwy to może PZL( nie koniecznie pzl) P 66 BIELIK lub ORZEŁ
SOPOL73

Postprzez Vraciu » niedziela, 17 maja 2009, 18:14

Nie było Spitfirów Mk 46 ani 47. To były Seafiry. Odpowiedniki Spitów 22 i 24.

pozdrawiam
"Te maszyny Grummana były cudowne. Bez wątpienia poślubiłbym jedną z nich, gdyby tylko umiała gotować" - E.A. "Gene" Valencia, VF-9 (23 kills)
Vraciu

Postprzez SOPOL73 » niedziela, 17 maja 2009, 18:19

Vraciu napisał(a):Nie było Spitfirów Mk 46 ani 47. To były Seafiry. Odpowiedniki Spitów 22 i 24.

pozdrawiam

Tak sorki pomyliłem się :? ale właśnie chodzi mi o Spitfire Mk 22,24 lub Seafire Mk 46,47 ;o)
SOPOL73

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat