Eurocopter Medicopter 117, Revell, 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Eurocopter Medicopter 117, Revell, 1/32

Postprzez ministersan » piątek, 21 lutego 2014, 18:25

Witam
Spitfire i Walrus mają się dobrze - powoli do przodu - mam nadzieję, że w weekend uda mi się wstawić fotki...
...ale niestety skala 1/144 nie na moje łapska - Tornado zgubił dysze i nie mam pojęcia gdzie są, a CH-53 ma tak niedopasowana szybkę, że na razie się poddaje >>> nie wiem kiedy do nich wrócę.
Jednak w konkursie chciałem mieć trzy modele, więc musiałem coś znaleźć, a że skala 1/32 kuleje w porównaniu do 1/72 i 1/48 postanowiłem ją wesprzeć.
Model będzie dla mnie wyzwaniem:
- po pierwsze cywil
- po drugie błyszczące malowanie
- po trzecie one chyba były zadbane i nie poszaleje za bardzo ze śladami eksploatacji i będę się musiał namęczyć,
żeby nie wyglądał jak zabawka. Czy nasze pogotowie używa tej wersji?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ministersan

Reklama

Re: Eurocopter Medicopter 117, Revell, 1/32

Postprzez Czesio » piątek, 21 lutego 2014, 21:22

Nasze pogotowie używa EC-135 a to całkiem inna maszyna ;) Medicoptera sam mam, i będę zaglądał tu bardzo często bo to mój ulubiony heli ! Jeśli chodzi o dokumentację to raczej ciężko, jak znajdę to podrzucę Ci linki do serialu online ale niestety tylko 480p. Ostatnio leciał na TV puls w hd i było widać detale pięknie, i fakt czyściutki był. Trzeba też pamiętać że w samym serialu latały co najmniej 3 różne maszyny, D-HECE oryginalny, i oprócz niego na pewno D-HEGE I D-HEOE i bodaj D-HFOF ;o)
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Robert P. » piątek, 21 lutego 2014, 23:52

Będzie chyba "mały" problem z owiewką. Nie pamiętam gdzie (poszukam), ale widziałem relację z budowy gdzie ktoś miał problem ze spasowaniem owiewki do kadłuba :cry:

Nawiasem mówiąc marzy mi się wykonać ten model wraz z imitacją bazy Medicoptera 117 :->
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez Siema » niedziela, 23 lutego 2014, 08:28

Witam. Świetny temat :) Ciekaw jestem relacji z budowy, bo też lubię ten śmigłowiec i się powoli do niego przymierzam. :)
Co do naszego LPR, tak jak napisał Czesio, używa EC135 (teraz Revell wydał nową wersję-nadającą się do zbudowania Polskiego Ratownika)
Ze śladami eksploatacji nie poszalejesz, były strasznie czyste, nawet śladów spalin nie było za dużo, obsługa naziemna bardzo o nie dbała.
Proponuje model D-HECE, grał najdłużej w serialu, dopóki w jednym z odcinków nie rozbili go w górach :)
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez ministersan » niedziela, 23 lutego 2014, 11:48

Kilka zdjęć na szybko.
Próbne złożenie kadłuba...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek