ŁA-5 1:48 Zviezda

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: ŁA-5 1:48 Zviezda

Postprzez Komandor » wtorek, 19 maja 2009, 15:07

Czołgiem Ralf_S !
Czyli nie poprawne jest malowanie Kożeduba Ła-5F ? :

Ła-5F, "Biała 14", pilot I. N. Kożedub, 40. IAP, maj 1944r.;

Znaczy si On na tym modelu Ławoczki nie latał ? Co znaczy "garbaty". Ja właśnie pytałem w pierwszym swoim poście o zestaw 48023, a tu co, BABOLIK firmy AML-ik ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Reklama

Postprzez Ralf_S » wtorek, 19 maja 2009, 21:42

Hej

Pytałeś o Ła-5 i do takich kalek podlinkowałem w poście, a nie wiedziałem, że malowanie Kożeduba jest w zestawie do Ła-5F. AML robił w sumie 5 różnych kalek do wszystkich wersji Ła-5 (Ła-5, Ła-5F i Ła-5FN), a ponieważ stara baza sklepu się posypała, nie miałem opisów tych zestawów. Błędnie myślałem, że na arkuszu AMLD48013 jest malowanie maszyny Kożeduba.
No ale podałem już ich prawidłową zawartość :D .

"Garbaty" Ła-5 to wczesne wersje z wysokim grzbietem za kabiną, jak w Thunderbolt'cie "Razorback".
Według informacji posiadanych przez Pana Lazara Kożedub latał na Ławoczkinach od wersji 5F, czyli z obniżonym grzbietem za owiewką. Są zdjęcia i opisy takiej maszyny.
Znając profesjonalizm wydawcy, na pewno materiały zostały rzetelnie zweryfikowane. No chyba, że coś nowego pojawiło się od momentu wydania kalek.

Mam nadzieję, że nie zagmatwałem tematu jeszcze bardziej :mrgreen:

Pozdrawiam
Ralf_S
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Jaho63 » środa, 20 maja 2009, 08:42

Kak eto? Wprawdzie zdjęć nie widziałem, ale w większości biografii wspominano pierwsze loty (nawet kilka zwycięstw) właśnie na tym:
Obrazek garbatym.
Sam K. wspomina, że pierwsze loty wykonywał na starym "ciężkim" Ła.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Komandor » środa, 20 maja 2009, 21:34

Jaho63 napisał(a):Kak eto? Wprawdzie zdjęć nie widziałem, ale w większości biografii wspominano pierwsze loty (nawet kilka zwycięstw) właśnie na tym:
Obrazek garbatym.
Sam K. wspomina, że pierwsze loty wykonywał na starym "ciężkim" Ła.

Dziękuję Jaho. Czy można gdzieś dostać kalki do "garbatego" Kożeduba ? Czy ktoś robi model "garbacza" w 1:48 ?

Dziękuję za pomoc i dotychczasowe rady. Wiem już dzięki Wam dużo więcej ! :)

Pozdrawiam

Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Łukasz Kędzierski » czwartek, 21 maja 2009, 05:34

Komandor napisał(a): Czy można gdzieś dostać kalki do "garbatego" Kożeduba ? Czy ktoś robi model "garbacza" w 1:48 ?

Do wyboru w 1:48 masz Zvezde opisana w tym watku, South Front i zywice Vectora (z kalkami do tego bialego 75).

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez Komandor » czwartek, 21 maja 2009, 18:56

Łukasz Kędzierski napisał(a):
Komandor napisał(a): Czy można gdzieś dostać kalki do "garbatego" Kożeduba ? Czy ktoś robi model "garbacza" w 1:48 ?

Do wyboru w 1:48 masz Zvezde opisana w tym watku, South Front i zywice Vectora (z kalkami do tego bialego 75).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No to ja zaś nie rozumiem. W kalkach AML do modelu Ła-5FN z żywicami na przeróbkę na Ła-5F nie ma garba tylko jakieś elementy wlotów powietrza, a tu wynika, że Ła-5F od Ła-5FN różniło posiadanie, lub brak garba. Czy tak ? A może były dwie wersje Ła-5F z garbem i bez ? Wynika z tego, że jeżeli ja chcąc robić Ławoczkę z zestawu AML 49023, to powinienem kupić Ła-5FN i przerobic go na "nie garbatego " ŁA-5F ? Czy tak ? Kalki AML-u 48023 są do "nie garbatej" wersji ŁA-5F, a Zvezda robi garbusa ? Dziękuję Wam za pomoc raz jeszcze i pozdrawiam.

Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Jaho63 » czwartek, 21 maja 2009, 21:24

Łukasz Kędzierski napisał(a):A może były dwie wersje Ła-5F z garbem i bez

Ja tam na pudełku nie widzę żeby gdzie pisało Ła-5F :) tylko Ła-5 (samo!) ewentualnie w/g starego nazewnictwa ŁaG-5, czyli z tym garbem, czyli ze starym wlotem nad silnikiem, starymi wydechami, drewniany pod kabiną itd. Główna różnica, o którą Ci chodzi dotyczy owego garbu, czyli wersję Ła-5, potem była Ła-5F, potem Ła-5FN, potem Ła-7 i tak aż do Sokoła Milenium ;o). Jeżeli masz model Ła-5F to zrób Jewstigniejewa drugi zaraz po Kożedubie najlepszy na Ła.

Było napisane.
Jaho63

Postprzez Łukasz Kędzierski » piątek, 22 maja 2009, 03:12

Jaho63 napisał(a):
Łukasz Kędzierski napisał(a):A może były dwie wersje Ła-5F z garbem i bez

Ja tam nie pamietam zebym to pisal :P

Pawel, wszystko Ci sie kielbasi :D

Jak napisane powyzej byly 3 rozne modele "piatki":

La-5 http://airwar.ru/enc/fww2/la5.html
La-5F http://airwar.ru/enc/fww2/la5f.html
La-5FN http://airwar.ru/enc/fww2/la5fn.html

Tylko La-5 byl garbaty, pozostale 2 byly bubbletop'y. Ten zestaw AML 48023 jest na przerobke La-5FN na La-5F. Musisz do niego kupic model Zvezdy La-5FN:

Obrazek

Tego mozesz przerobic na La-5F (oprocz tego co jest w zestawie, trzeba zrobic jeszcze kilka innych przerobek, prownaj z planami).

AML ma kalki do wszystkich wersji:

La-5 48013
La-5F 48015, 48023
La-5FN 48010, 48011, 48012
Na wszystkie mozna popatrzec tutaj: http://www.aml.cz/en/decals.html
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez Jurek » piątek, 22 maja 2009, 07:48

Tak w ramach sprostowania. Były Ła-5 napędzane silnikiem M-82F mające garb za kabiną. Produkowano je między grudniem 1942 i marcem 1943. Nazywało się to samolotem typ 37/F bodajże. W monografi Ła-5 MBI powinno być zdjęcie tego cuda.
Jurek

Postprzez Jaho63 » piątek, 22 maja 2009, 08:20

Izwinitje Łukasz! ;o) To był oczywiście "raport" dla Komandora :)
Jaho63

Postprzez Komandor » sobota, 23 maja 2009, 09:59

Witajcie !
Tak masz rację Łukaszu : "Pawel, wszystko Ci sie kielbasi". No, cóż moja pasja to "pokładowce". Ale dzięki Wam mam już "jasność"

Reasumując :

Kupuję ten model :

Obrazek

mam ten zestaw kalkomani z żywiczkami AML-u ( 48023 ) :

Obrazek

i mogę wykonać model w skali 1:48 tej maszyny Iwana - "Mistrza" :

Obrazek

Jest jednak małe "ale" ? Dlaczego publikacja podaje, że ta wersja "14" Iwana to "FN", a AML informuje, że to "F" i dlaczego w zestawie kalkomani AML-u napisy fundacyjne pod kabiną są czerwone, a publikacja pokazuje je jako białe? Kto się myli ? Czy to te same maszyny ? Poroszę Was o pomoc raz jeszcze i traktujcie mnie jako dyletanta w tym temacie :oops: .

Pozdrawiam.

Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Jaho63 » sobota, 23 maja 2009, 14:28

Komandor napisał(a):Kupuję ten model :

Paweł to zrób go w malowaniu "pudełkowym"! :) Popkow, świetny pilot, 41 zwycięstw :) - żartuję, zrobisz jak chcesz, ale myślałem ciągle, że chcesz zrobić garbatą „ławoczkę” Kożeduba.
Niemniej:
Obrazek
jak dla mnie to FN :)
oraz:
Obrazek
biały w czerwonych obwódkach (z resztą i publikacja i kalki są zgodne w tym temacie, może poza grubością obwódek)
napis na lewej burcie oczywiście inny niż ten w kalkach i biały:
Obrazek
Jaho63

Postprzez Komandor » sobota, 23 maja 2009, 18:14

Czołem Jaho63 !
Dziękuje Ci bardzo, co do kalkomani to widać, że kalka AML-u troche chyba "mało teges", bo napis wyraźnie bardziej biały, lub białawy ( jak mawiają we Wrocławiu ). Można się też przyczepić do kalkomani jeśli chodzi napis na lewej stronie powinien być inny napis na gwieździe ( tu się kłaniam publikacji Ajaks-u), a ten przekrzywiony na prawej . W AML-u jest tak samo po obu stronach. Jak sądzisz da się w miare łatwo przerobić te kalki z AML-u ? Właściwie to tylko napis z lewej - na gwieździe, bo juz astanawiam sie nad pudełkowym malowaniem z "Łbem Lwa" - Popkowa - też "kozak". Chętnie złapałbym tez kalkomanie maszyny Kostylewa, ale nigdzie na necie nie znalzłem. Poradź też jakiej jakosci są blachy Edka do Ła-5 ? Dziękuję Ci za te fotografie, jasność jest już w 99 %, tylko te strony kadłuba. Wydaje mi się, że to AML pochrzanił. Pozdrawiam.

Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 25 maja 2009, 15:16

Wybacz, ale ja się bawię "dżentelmeńską skalą" :) i w 48-ce niewiele Ci pomogę. Osobiście rosyjskich asów na Ła mam "pofelezowanych" (jak nie wiesz, co to znaczy to podpowiem :)) tak: Ła-7 Kożedub (do tej maszyny tylko on "mi pasuje"), Ła-5FN Jewstignejew (wolałbym maszynę nr 95, ale nie mam malowania), Ła-5F Skomorochow (niestety brak malowania), Ła-5 (sprawa otwarta, jest kilku kandydatów :)). Kostyliew, choć gość z pazurem, ale wypadł, za daleko na liście asów ;o) , korci mnie któryś z Hiszpanów.
Jaho63

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie