P-38F Lightning - Academy 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-38F Lightning - Academy 1:48

Postprzez mart72 » poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 07:42

Ostach napisał(a):Czy taki fajny to nie wiem - zalezy jak wyjdzie. Obdrapania bym chciał na nim zrobić ale dość nieufnie podchodzę do pomysłu robienia drapanka. Jakoś mi się wydaje, że jak dam miejscami alluminium na podkład a potem jakieś może sido a potem kolor to mi ten kolor różnić się będzie.

Gąbką zrób obicia, gąbką. Wypróbowałem to ostatnio na m113. Genialny patent.
mart72

Reklama

Postprzez Ostach » niedziela, 24 maja 2009, 00:27

Żeby nie było, że nic nie robię: położyłem wczoraj warstwę szarego na spodzie. Ale dziś w naturalnym świetle okazała się za cienka więc dziś to poprawiłem. Aktualnie rozważam opcje maskowania przed Olive drab. Przejścia muszą być ostre i to jest zasadniczy problem... Zeskanowałem instrukcje malowania, druknę jąw odpowiednim rozmiarze i coś pokombinuję...
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez wojtek_fajga » niedziela, 24 maja 2009, 08:23

Ostach napisał(a): Przejścia muszą być ostre i to jest zasadniczy problem... Zeskanowałem instrukcje malowania, druknę jąw odpowiednim rozmiarze i coś pokombinuję...

Spróbuj użyć folii Oramask 810 - jest półprzejrzysta (widać co jest pod spodem) i ma słaby klej (minimalne ryzyko oderwania farby przy ściąganiu).Do kupienia w każdym większym mieście w sklepach z zaopatrzeniem dla plastyków i firm reklamowych. Kosztuje kilkanaście złotych za m2. To taka sama folia z jakiej Montex wycina maski.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez SOPOL73 » niedziela, 24 maja 2009, 08:44

wojtek_fajga napisał(a):Spróbuj użyć folii Oramask 810 - jest półprzejrzysta (widać co jest pod spodem) i ma słaby klej (minimalne ryzyko oderwania farby przy ściąganiu).Do kupienia w każdym większym mieście w sklepach z zaopatrzeniem dla plastyków i firm reklamowych. Kosztuje kilkanaście złotych za m2. To taka sama folia z jakiej Montex wycina maski.

Jestem z Hohenzalzy czyli z Inowrocławia i mam pytanko gdzie jest w Bydgoszczy czyli Bromberg-u taki sklep gdzie mogę nabyć tą folię i nie tylko.

Odnośnie modelu mimo że to nie moja skala a szkoda to jest piękny - mam takiego w magazynie domowym i jak się napatrzę to zaraz go wyciagnę.P 38 jest bardzo pięknym samolotem i ponoć bardzo dobrze latał tylko po przekroczeniu prędkości w nurkowaniu pow. 800 km/h stery głębokości przestawały działać i kraksa gwarantowana. Modelik przepiękny ;o)
SOPOL73

Postprzez wojtek_fajga » niedziela, 24 maja 2009, 08:54

SOPOL73 napisał(a): gdzie jest w Bydgoszczy taki sklep gdzie mogę nabyć tą folię i nie tylko.

http://szczegoly.pkt.pl/lambda_sp_z_oo_folie_i_papiery_samoprzylepne_oracal_8861d0e1e87034a8252d6698507e6131.html
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez SOPOL73 » niedziela, 24 maja 2009, 08:58

Wielkie dzięi i pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!! ;o)
SOPOL73

Postprzez Ostach » niedziela, 24 maja 2009, 13:01

Ok, trochę posiedziałem nad maskami.
Zeskanowałem instrukcję malowania, przeskalowałem w Corelu odpowiednio do skali 1:48 według wymiarów modelu.
Obrysowałem Plamy tym narzędziem:
Obrazek

Ustawiłem większą grubość linii żeby sama linia była bardziej gładka.
Obrazek
Obrazek

Przygotowałem stronę do druku:
Obrazek

Wydrukowałem:P
Obrazek

Kartkę włożyłem do przeźroczystej teczki na dokumenty z dość twardego tworzywa (i tak się porysowała potem):
Obrazek
Obrazek

Powycinałem maski skalpelem i okleiłem model. Nie obyło się bez poprawek i paru przekleństw.
Obrazek

Pomalowałem model Pactrą Olive Drab I rozcieńczaną 35% etanolem z dodatkiem retardera. Powierzchnia wyszła chyba ładnie. Po zdjęciu masek całość wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wyszło moim zdaniem średnio i te przejścia mi się średnio podobają... Kupię Tamiya smoke i chyba pocieniuję jakoś. Śmigła wsadzone na tack-it do fotek tylko.

pozdrawiam
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez SOPOL73 » niedziela, 24 maja 2009, 14:11

Ten kolor na górnej pow. jest za jasny. Olive drab ok ale to co po pryśnięciu i przeschnięciu widać to jest bardziej piaskowe niż olive drab :-/ :?

Pisownia !!!
xemomorph
SOPOL73

Postprzez greatgonzo » niedziela, 24 maja 2009, 15:41

Myślę że zabawa z corelem to tutaj przerost formy jest. Maskę można machnąć z ręki i poprawić trochę albo nakleić taśmę na samolot i ołówkiem nanieść linię. Potem odkleić i wyciąć. Przenoszenie z sylwetki bocznej instrukcji będzie miało błędy ze względu na pomyłki w skali, pomyłki wynikające z dwuwymiarowości rzutu i najprawdopodobniej pomyłki z błędów rysunku i modelu.

Nic złego z tym corelem, oczywiście, ale jeżeli ktoś nie czerpie satysfakcji z klikania może to zrobić szybciej i łatwiej.

Przy okazji: mnie oramask odchodzi z farbą znacznie częściej niż taśma tamiya. Ta ostatnia w zasadzie wcale tego nie robi. I choć mniej, to też trochę prześwituje.

Mnie się wydaje, że zdjęcia są nadmiernie rozświetlone i stąd efekt dramatycznie rozjaśnionego shadow shadingu.
greatgonzo

Postprzez spiton » niedziela, 24 maja 2009, 16:09

Ja używam do tej operacji kali technicznej. Przykładam do modelu, zaznaczam +/_ potem rysuje dokładnie, wycinam szablon, odrysowuję na taśmę maskującą i po problemie ;-))Przy prostszych elementach można faktycznie etap kalki pominąć.
Nawiasem mówiąc byłem mocno rozczarowany jak zobaczyłem wloty powietrza do chłodnic "made in academy" w tym modelu. załamka. Fajnie, że je poprawiłeś.
W starym modelu airfixa były dużo lepsze ;_))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Ostach » niedziela, 24 maja 2009, 16:43

Corela użyłem bo właśnie próbowałem walnąć maski od ręki ale za cholerę mi nie wychodziło. Tak mi wygodniej po prostu. Błędów skali nie było, wierzcie mi ;] jakieś dziesiątki procenta najwyżej. Kolor z fotek jest przekłamany, w rzeczywistości jest bardziej oliwkowy. Zdjęcia były robione na szybko, sorki, tak wyszło.
Ostach

Postprzez greatgonzo » niedziela, 24 maja 2009, 16:50

Spiton, podśmigłowe wloty?
Na czym polegała poprawka, bo szczerze mówiąc nie wyglądają powalająco?

Błędy przy skalowaniu i rzutowaniu, o których pisałem NIE MUSZĄ wystąpić w stopniu uciążliwym. Trzeba się jednak liczyć z tym, że może sie tak zdarzyć. Tym lepiej, że tu nie miało to miejsca :D
greatgonzo

Postprzez Ostach » niedziela, 24 maja 2009, 18:07

greatgonzo napisał(a):Spiton, podśmigłowe wloty?
Na czym polegała poprawka, bo szczerze mówiąc nie wyglądają powalająco?

Oryginalnie to one były zaślepione. Tutaj po prawej je widać: http://mojehobby.pl/show_file.php?src=h ... 2208_4.jpg
Wywierciłem dziurki na wylot i mimo, że może idealne nie są to i tak jest 200% tego co było przedtem.
Ostach

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 25 maja 2009, 00:43

A, widzę teraz. No pewnie że poprawa jest :D ! Mam nadzieję, że dałeś tam też siateczki jakieś.

W sumie T.Rex ma rację, że Academy nobla za te wloty to nie dostanie raczej...

Jednak martwię się o kamuflaż. Szary wygląda niezwykle jasno.
greatgonzo

Postprzez Ostach » poniedziałek, 25 maja 2009, 17:49

No siateczek niestety nie ma :/ W realu szary jest ciemniejszy trochę.

Panowie co robić dalej z modelem? Zasidoluksować go i dać kalki? Zastanawiam się nad zrobieniem czegoś takiego: http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=153 ... d5b#153392 Warto?
Ostach

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat