Ił 18 Az Model 1/144 36 SPLT

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Ił 18 Az Model 1/144 36 SPLT

Postprzez Grzesiek. K » wtorek, 25 lutego 2014, 13:51

Najnowszy w mojej kolekcji model, Ił 18 z zestawu Az Model 1/144.
Miniatura przedstawia maszynę z 36 SPLT Warszawa Okęcie.
Sam zestaw wymagał bardzo dużo szpachli, a także dużo samozaparcia z mojej strony. Mało co, a już by wylądował na ścianie.
Kalki mi się porwały przy nakładaniu oraz, w niektórych miejscach po pomalowaniu bezbarwnym lakierem zrobiły się jakieś ciemne :cry:. Do malowania użyłem akryli Vallejo i Lifecolor. Farbami tymi malowałem po raz ostatni :evil: . Teraz będę używał tylko Pactry,Tamiya oraz Gunze.
Zdaję sobie sprawę że model jest słaby. Doskonalenie mojego warsztatu idzie mi bardzo mozolnie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek[size=50]created by
Pozdrawiam
Grzesiek

Warsztat :
Grzesiek. K

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Ił 18 Az Model 1/144 36 SPLT

Postprzez hunter_P » środa, 26 lutego 2014, 17:51

Wcale nie taki słaby ;o)
Może są jakieś niedociągnięcia, ale ja osobiście na tych zdjęciach ich nie widzę.
Stonowany brudzing pasujący do "cywila" i nie zauważyłem wspomnianych ciemnych plamistości.
Jedyna uwaga to troszkę za ciemne fotki, ale z tym też mam problem, bo nie mam dobrego sztucznego naświetlenia.
Proponuję wykorzystać fantastyczną, słoneczną pogodę i pstryknąć kilka foci w plenerze. Zupełnie inna jakość.
Jak dla mnie modello OK.
hunter_P

Postprzez spiton » środa, 26 lutego 2014, 18:16

Leciałem Iłem 18 jako mały chłopiec !! Do dzisiaj pamiętam. I mam do tej maszyny sentyment !!
spiton

Postprzez Aleksander » niedziela, 2 marca 2014, 20:09

spiton napisał(a):Leciałem Iłem 18 jako mały chłopiec !! Do dzisiaj pamiętam. I mam do tej maszyny sentyment !!

No - ja też - w 1975 roku! Pierwszy mój lot samolotem pasażerskim! Nawet nie wiedziałem, że latał w wojskowym lotnictwie.
A model wcale nie jest zły, nie wygląda na małą skalę. Fajnie pomalowany i delikatnie pobrudzony, może się podobać.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Bond » poniedziałek, 3 marca 2014, 20:10

Aleksander napisał(a):
spiton napisał(a):Leciałem Iłem 18 jako mały chłopiec !! Do dzisiaj pamiętam. I mam do tej maszyny sentyment !!

No - ja też - w 1975 roku! Pierwszy mój lot samolotem pasażerskim! Nawet nie wiedziałem, że latał w wojskowym lotnictwie.
A model wcale nie jest zły, nie wygląda na małą skalę. Fajnie pomalowany i delikatnie pobrudzony, może się podobać.

Ja też leciałem Ił-em -18 bedąc pacholęciem z Katowic do Koszalina w erze pseudo-prosperity czyli w epoce Gierka. Pamiętam , że nawet kontrola na lotnisku wyglądała tak jak w filmie "Wniebowzięci" z J. Himmilsbach-em i z. Maklakiewicz-em. A na pokładzie pani stewardessa rozdawała cukierki z plastikowej tacki.
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli