TKS pierwszy raz

Właśnie skończyłeś model w 'małej' skali, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

TKS pierwszy raz

Postprzez Darth_hobbit » czwartek, 27 lutego 2014, 15:16

Dzień dobry ! Jako początkujący adept sztuki sklejania modeli zwanej modelarstwem chciałbym serdecznie powitać wszystkich użytkowników tego oto forum. Chciałbym zaprezentować mój pierwszy w życiu model czyli TKS. Wykonałem go w hipotetycznym malowaniu pustynnym. Złamaną lufę zastąpiłem igłą od strzykawki. Proszę zbyt mocno mnie nie bić, za mój pierwszy model. Jako wciąż początkujący adept (lub padawan nawiązując do nicka) wciąż nie wiem czy pójdę ścieżką pancerniaka czy lotnika. Po przydługim wstępie pragnę pokazać te oto zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I takie przerobione trochę :
Obrazek

Dziękuję, za obejrzenie tego "dzieła" oraz wszelkie wskazówki na przyszłość. I mam też nadzieję, że nikt nie padł trupem po obejrzeniu zdjęć
Na forumowych krytykantów mam wyjebane po całości od zarania dziejów, aż do nicości
Darth_hobbit

Reklama

Re: TKS pierwszy raz

Postprzez Franciszek 'Frank' Duk » czwartek, 27 lutego 2014, 17:44

Darth_hobbit napisał(a):
Dziękuję, za obejrzenie tego "dzieła" oraz wszelkie wskazówki na przyszłość. I mam też nadzieję, że nikt nie padł trupem po obejrzeniu zdjęć

hm...fajnie sie maskuje z tlem.
Absolutnie nie znam sie na czolgach.
Model nawet fajny.
Na boku wiezy nie jest przypadkiem za grubo farby? Mniemam ze ta praca to pedzel, tak?
Franciszek 'Frank' Duk

Postprzez Darth_hobbit » czwartek, 27 lutego 2014, 17:47

Mniemanie słuszne to jest pędzel. Możliwe, iż za grubo wyszło.
Na forumowych krytykantów mam wyjebane po całości od zarania dziejów, aż do nicości
Darth_hobbit

Postprzez wiktorgr » czwartek, 27 lutego 2014, 18:17

Na pierwszy raz jest ok. Ile warstw farby kładłeś?
wiktorgr

Postprzez Darth_hobbit » czwartek, 27 lutego 2014, 18:33

wiktorgr napisał(a):Na pierwszy raz jest ok. Ile warstw farby kładłeś?

Dziękuję ! Dwie takie warstwy Pactry ze słoiczka starałem się jak najcieńsze warstwy nakładać nie do końca wyszło. Pocieszam się, że mogło wyjść gorzej.
Darth_hobbit

Postprzez wiktorgr » piątek, 28 lutego 2014, 21:35

Na następny raz używaj cieńszych warstw i będzie ok. Poczytaj na forum o różnych technikach. Zamiast Pactry lepsza będzie Italeri. Przez kupieniem Italeri odkręć ją i sprawdź, czy się przelewa, gdy przechylasz ją. Jeśli nie zmienia kształtu, albo zmienia go bardzo nieznacznie to weź inną sztukę. Ja osobiście nadziałem się na to i nie mogłem malować. Farby Revell itp. to już wyższa szkoła. Powodzenia!
wiktorgr

Postprzez jarkakarwo » sobota, 1 marca 2014, 14:51

jak już napisano, warstwa jest za gruba , ale detale widać. Wydaje mi się że farba była trochę za gęsta. jak na pierwszy raz ładnie sklejony,poćwiczysz malowanie i będzie lepiej.
Czekam na następny !
każdy model to pomnik upamiętniający ludzi, którzy walczyli i ginęli w maszynie naturalnych rozmiarów
jarkakarwo

Postprzez Franciszek 'Frank' Duk » sobota, 1 marca 2014, 18:59

jarkakarwo napisał(a):jak już napisano, warstwa jest za gruba , ale detale widać. Wydaje mi się że farba była trochę za gęsta. jak na pierwszy raz ładnie sklejony,poćwiczysz malowanie i będzie lepiej.
Czekam na następny !

Zgadzam sie z przedmowca.
Rozcienczysz nieco farbe albo ja dokladniej wymieszasz i bedzie git majonez.
Powodzenia w modelowaniu.
Franciszek 'Frank' Duk

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - galeria