Su 20 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Su 20 1:48

Postprzez Frankie » niedziela, 9 lutego 2014, 14:22

Jak dla mnie wnętrze kabiny zapowiada się bardzo dobrze. Sam bym nie zrobił lepiej i nie doszukiwałbym się dziury w całym. SZACUN za zakres własnej inwencji twórczej :) Pozdrawiam!
Frankie

Reklama

Postprzez greatgonzo » niedziela, 9 lutego 2014, 15:01

Frankie napisał(a):Sam bym nie zrobił lepiej i nie doszukiwałbym się dziury w całym.

Po takiej uwadze odruchowo chcę zobaczyć model jej autora, żeby poznać układ odniesienia.
greatgonzo

Postprzez Frankie » niedziela, 9 lutego 2014, 23:37

greatgonzo napisał(a):
Frankie napisał(a):Sam bym nie zrobił lepiej i nie doszukiwałbym się dziury w całym.

Po takiej uwadze odruchowo chcę zobaczyć model jej autora, żeby poznać układ odniesienia.

Już tłumaczę. Daleko mi do takiego warsztatu. Chciałem wyrazić podziw dla umiejętności kolegi. Nie wiem co niestosownego widzisz w mojej uwadze.
Frankie

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 10 lutego 2014, 00:26

Nie ma w niej nic niestosownego. Bez układu odniesienia w postaci Twojego modelu po prostu nie wiadomo co znaczy. Jeżeli robisz modele na poziomie Alana Clarka, to zdanie 'sam nie zrobiłbym lepiej' będzie wielką pochwałą. Jeżeli nieporadnie składasz do kupy zestawowe części to nie będzie miało istotnej merytorycznie wagi.

Wg mnie zrobiło się coś bardzo dziwnego, skoro aktywni uczestnicy forum modelarskiego dopatrują się czegoś niezwykłego, podejrzanego, czy wręcz złego w zainteresowaniu tym jakie robią modele. Wg mnie prezentacja własnej pracy powinna być w takim miejscu tak oczywista jak przedstawienie się przy spotkaniu.

Grzegorz, Twoją pracę oglądam z przyjemnością, jak zawsze.
greatgonzo

Postprzez RAV » poniedziałek, 10 lutego 2014, 09:21

greatgonzo napisał(a):Wg mnie zrobiło się coś bardzo dziwnego, skoro aktywni uczestnicy forum modelarskiego dopatrują się czegoś niezwykłego, podejrzanego, czy wręcz złego w zainteresowaniu tym jakie robią modele.

To pewnie dlatego, że niektórzy pozwalają sobie na uwagi w stylu "robisz słabe modele, więc siedź cicho".

greatgonzo napisał(a):Wg mnie prezentacja własnej pracy powinna być w takim miejscu tak oczywista jak przedstawienie się przy spotkaniu.

I wtedy wytykanie jakości modeli będzie jak wyśmiewanie się z nazwiska?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 10 lutego 2014, 12:35

robisz słabe modele, więc siedź cicho

Frankie, jeżeli tak odebrałeś moją wypowiedź, to bardzo Cię przepraszam. Zapewniam Cię, że to zdanie w żadnym swoim elemencie nie ma nic wspólnego z moimi intencjami.

A poza tym, jak widać to i tak nie działa.
greatgonzo

Postprzez Frankie » poniedziałek, 10 lutego 2014, 13:23

Greatgonzo, nie ma problemu. Trochę niefortunnie sformułowałem moją pierwszą wypowiedź. Jakiś model też z czasem zaprezentuję na forum, z tym że po powrocie po dłuższej przerwie do modelarstwa bardziej staram się podpatrywać i poczekać na moment, aż będzie co pokazać, w międzyczasie coś tam dłubiąc na boku. Pozdrawiam
Frankie

Postprzez GEM » środa, 19 lutego 2014, 22:33

Muszę coś pokazać. Bo cały czas coś grzebię a nic nie pokazuję.
Ale póki co to wstawiłem wannę kabiny, i trochę zaczynam obrabiać jej wnętrze i krawędzie.
Obrazek
Tak jak pisałem nie podobały mi się panele które wcześniej zrobiłem i postanowiłem zrobić je od nowa. Czy wyszło lepiej oceńcie sami.
Obrazek
Obrazek
Przygotowałem również kalki z panelem przyrządów.
Obrazek
Z płytki z polistyrenu przygotowałem panele. Ponieważ dostałem informację że tablicę przyrządów mam zrobioną źle, nie do wersji bombowej to zrobiłem ją tym razem inaczej.
Obrazek
Prace trwają nadal. :D
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez Emillloo1234 » piątek, 21 lutego 2014, 16:57

Czy panele są lepsze? Co to za pytanie!? Oczywiście, że są lepsze, i to o wiele lepsze. :mrgreen:
Emillloo1234

Postprzez Adam » piątek, 21 lutego 2014, 17:21

Obecne panele są nieporównanie lepsze.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Alex976 » sobota, 22 lutego 2014, 10:33

Panele teraz wyglądają świetnie, o niebo lepiej od poprzednich! :->
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez GEM » czwartek, 27 lutego 2014, 17:05

Po przeszło dwóch tygodniach udało mi się wyjść z kabiny. Trochę poprawiłem kolor kabiny. Poprzyklejałem poszczególne panele. Wprawdzie miałem przygotowane kalki do tablicy przyrządów ale wykorzystałem je tylko częściowo. Uporałem się jakoś z celownikiem, a trochę się bałem tej roboty. Jakoś nie mogłem dobrze doświetlić wnętrza, ale coś wdać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trwają prace nad wykonaniem wiatrochronu i owiewki.
Dokleiłem stałą część skrzydła.
Obrazek
Obrazek
Ciekawie to wygląda. :D :D
Dotarły zamówione żywice z podwieszeniami.
Obrazek
Prace trwają . O postępach poinformuję.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez GEM » sobota, 1 marca 2014, 15:52

Prace przebiegają w rejonie „Dziubka". Dokleiłem wiatrochron. Zastanawiałem się czy zrobić go od podstaw, ale w końcu zdecydowałem się na wykorzystanie zestawowego od Su 7. Musiałem go jednak trochę wycieniować, bo oryginalny był bardzo pancerny.
Obrazek
Dokleiłem panele przed wiatrochronem i w dolnej części kadłuba.
Obrazek
Obrazek
Miejsce połączenia skrzydła i kadłuba uzupełniłem kątownikiem z blaszki. Na skrzydle dokleiłem wewnętrzne belki.
Obrazek
Obrazek
Jeśli widzicie że jest coś nie tak to bardzo proszę piszcie. Można jeszcze teraz poprawić.
C.D.N
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez Marcin Witkowski » sobota, 1 marca 2014, 16:55

Merytorycznie nie podejmuję się ani trochę oceniać. Wykonanie imponujące!
Marcin Witkowski

Postprzez BOMI21 » sobota, 1 marca 2014, 21:35

GEM, skoro wykorzystałeś przednią część osłony kabiny pilota z Su-7, to czy usunąłeś szpecące pionowe paski na przedniej części, które miały imitować ogrzewanie tego elementu, których tam nie było?

Obrazek
BOMI21

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat