BWP-1, 2 Pomorska Dywizja Zmechanizowana

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

BWP-1, 2 Pomorska Dywizja Zmechanizowana

Postprzez mart72 » poniedziałek, 3 marca 2014, 15:37

Otrzymałem od kumpla zamówienie na zlepienie BWP-1. Służył w 2. Pomorskiej Dywizji Zmechanizowanej, w 33. Pułku (w Budowie), w 1997 roku. Chwyciła go nostalgia i chce sobie takiego bewupa postawić na półce. Słaby jestem w temacie współczesnej pancerki a interesują mnie oznaczenia powyższej jednostki z tamtego okresu i malowanie (ponoć na co dzień zieleń, na "pokazówki" egzemplarze z kamuflażem). Macie może jakieś materiały? Z góry bardzo dziękuję :)
Poza tym wytypowałem bewupa ze Zvezdy do tej roboty. Moje nerwy to udźwigną? ;) Dawno nie byłem w temacie, więc pytam :)
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 marca 2014, 16:54 przez mart72, łącznie edytowano 1 raz
mart72

Reklama

modele polskich samolotów

Re: BWP-1, 2 Pomorska Dywizja Zmechanizowana

Postprzez Leszek Szopieray » poniedziałek, 3 marca 2014, 16:27

Bierz BMP z Trumpka, parę złotych więcej ale masz blaszkę i metalową lufkę w pudełku, gąsienice z pojedynczych ogniwek, lepsze detale spasowanie. Ze zvezdą trochę się naszarpiesz.
Zvezda:
http://www.mojehobby.pl/products/BMP-1- ... hicle.html
Trumpeter:
http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-BMP-1P-IFV.html
Leszek Szopieray

Postprzez mart72 » poniedziałek, 3 marca 2014, 16:53

Tak, widziałem Trumpka. Pewnie gdybym brał dla siebie, to bym zdecydował się właśnie na niego :-) a nie chcę za bardzo kumplowi mnożyć kosztów. To raczej lajtowa robota ma być ;-) Ale, oczywiście, efekt finalny ma trzymać normę.
mart72

Postprzez imek46 » piątek, 30 maja 2014, 19:23

Powiem ci tak, że ja bym wybrał model Trumpetera (mam ten właśnie model sklejony) . Skleja się go bez problemów, a Zwezda to Zwezda, zwłaszcza jej starsze modele, a ten się do nich zalicza, mogą przyprawić o ból głowy. Jeszcze większy ból będziesz miał jeśli chodzi o oznaczenia. Jedyne oznaczenia do polskich BWP-1 robi w tej chwili "Toro-Model", tylko niestety nie ma w swej ofercie oznaczeń z tej konkretnej jednostki. Wyjście jest takie, że zrobisz sobie je sam, albo namówisz kolegę na obojętnie jakie, aby były polskie. Co do malowania modelu, to były stosowane jednolite, czyli zieleń.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez mart72 » niedziela, 1 czerwca 2014, 07:28

Dzięki za info o malowaniu (muszę jeszcze wyśledzić, czy był w tej jednostce stosowany ten symbol kotwicy na niebieskim tle). Kupiłem model z Trumpka. Powoli go klecę, ale czasu mało na przyjemności.
mart72

Postprzez Michal » poniedziałek, 2 czerwca 2014, 08:52

W żadnym wypadku kotwica na niebieskim tle, to było oznaczenie 7 Łużyckiej Dywizji Desantowej (7 Dywizji Obrony Wybrzeża - złośliwi dopytywali "czemu duńskiego?"), później stosowane w 7 Brygadzie Obrony Wybrzeża.
Co do malowania - warto by się podeprzeć zdjęciami. Może Kolega ma jakieś zdjęcia z okresu służby? Na pewno będą potrzebne szachownice i numer taktyczny. Szachownice możesz wykorzystać z kalek Toro lub z Eastern Cocktaila Ynotu (o ile jeszcze w ogóle bywa do dostania). Numer taktyczny trzeba by sklecić (podpierając się zdjęciami) z tego co znajdziesz w zestawach kalek, choćby i po jednej cyfrze (byle by były tego samego rozmiaru i kroju). Nie wiem czy 2 DZ malowała jakieś swoje godło na wozach, znowu by się fotki przydały...
Poza ty w 1997 2DZ miała już strukturę brygadową a nie pułkową...
Michal

Postprzez mart72 » wtorek, 3 czerwca 2014, 05:59

Dzięki za podpowiedź. Czyli proste malowanko.
"Poza ty w 1997 2DZ miała już strukturę brygadową a nie pułkową" - on już nie pamięta szczegółów, "kilka" lat minęło od jego służby. Szukaliśmy trochę informacji w necie i wydedukowaliśmy ten pułk.
mart72

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste